Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugpjūčio 11d. 08:00

Įdomiausi mėsainiai pasaulyje. Pravers net spurga bei klevų sirupas!

Mėsainis
Vilmanto Žilinsko nuotr. / Mėsainis

Mėsainiai po pasaulį išplito pirmiausia per greitojo maisto užkandines, kurių suskaičiuojama šimtai tūkstančių, tad nenuostabu, kad pasaulyje netgi minima šio patiekalo diena. „Biovela Group“ maisto ekspertas Lukas Semeževičius pastebi, kad kintant vartotojų įpročiams, turėjo keistis ir mėsainis.

„Iš sauso, daugiausia darbininkų klasei skirto paprasto kaloringo užkandžio, kuriam gaminti panaudotos dvi duonos riekelės ir kiaulienos gabaliukas su svogūnais, jis virto gurmanišku aukštos kokybės patiekalu su brandinta jautiena, daržovėmis, sūriu ir skirtingais įmantriais padažais“, – tvirtina L. Semeževičius.

Pasaulyje galima rasti nesuskaičiuojamą galybę skirtingų mėsainio variacijų – nuo sukurtų specialiai progai iki parduodamų tinkliniuose restoranuose. Patys įdomiausi iš jų:

Žemės riešutai. Tikrai vertėtų išmėginti JAV gaminamą „riešutainį“ – tradicinį mėsainį, kuriame daržoves tarp bandelių keičia su majonezu sumaišyti smulkinti žemės riešutai. Sako, kad mėsos ir riešutų derinys sukuria originalų ir su niekuo nepalyginamą skonį, o kai kas netgi jį renkasi desertui ir pagardina uogiene.

Vida Press nuotr./Žemės riešutai
Vida Press nuotr./Žemės riešutai

Vaflis ir klevų sirupas. Na, taip, iš tiesų šis viename Atlantos (JAV) restoranų patiekiamas užkandis nėra mėsainis, tačiau jis – labai mėgstamas vietos gyventojų pusrytis. Jautienos paplotėlis čia dedamas ant vaflio (mums geriau žinomo kaip širdelių formos blyno) ir apipilamas lydytu sviestu bei klevų sirupu. Skonis nenupasakojamas, bet tiesiog prašosi paragaujamas.

Troškinta antiena. Egzotiškas ir įmantrus, šis mėsainis patiekiamas ne tik su jautienos maltinuku, bet ir troškintos antienos gabalėliais ir kukurūzų pagardu. Dvigubai daugiau mėsos ir netikėti prieskonių deriniai ypač patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams.

Kalnas mėsos. Jei vien antienos nepakanka, Anglijoje įsikūręs restoranas siūlo mėsainį su šešiomis skirtingomis mėsos rūšimis: be jautienos paplotėlio, jame yra šoninės juostelių, smulkintos kiaulienos, gruzdintos vištienos, saliamio riekelių ir vytinto kumpio. Vienoje porcijoje – net 6 tūkst. kalorijų, tad, turbūt, geriau nė nemėginti įveikti jo viso.

Sumuštinis su sūriu. Mėsainių gimtinėje JAV nuolat ieškoma, kaip apjungti mėgstamus patiekalus. Vienas tokių variantų – suvožtinis, kuriame jautienos paplotėlis ir daržovės įsprausti tarp skrudintų sumuštinių su sūriu. Jei namuose turite sumuštinių keptuvą, paskrudinkite tarp duonos riekelių griežinėlį sūrio ir „karštus sumuštinius“ prikelsite naujam gyvenimui.

Spurga arba pynutė. Dar vienas įdomus būdas derinti aštrų, sūrų ir saldų skonį yra mėsainio bandelę pakeisti saldžia cukruota spurga, pynute ar bandele su cinamonu. Amerikoje toks mėsainis netgi įgavo Lutherio mėsainio vardą, nes juos esą labai mėgęs žymus dainininkas Lutheris Vandrossas.

„Super Mario“ grybas. Dauguma žino, o gal net yra patys išbandę klasikinį kompiuterinį žaidimą „Super Mario“ ir prisimena jame buvusius grybus žaliomis kepurėmis, padidinusius pagrindinio veikėjo ūgį. Restorane tokio neužsisakysite, tačiau lengvai pasigaminsite namuose, bandelę nudažę žaliais maistiniais dažais ir vietoje taškelių pridėję mocarelos griežinėlių.

Spagečiai. Internete sklando daugybė variacijų, kaip inovatyviai panaudojami spagečiai ar kiti panašios formos makaronai: išvirus, juos reikia apkepti, kol tampa vientisi ir gali atstoti bandelę. Tokius du gabalėlius siūloma naudoti kaip mėsainio bandeles ir tarp jų dėti tradicinius savo mėgstamus ingredientus.

Fotolia nuotr./Spagečiai
Fotolia nuotr./Spagečiai

Rekordinis. Paragauti šio milžino jau per vėlu – 2012 m. jį gamino Minesotos (JAV) kepėjai, panaudoję 25 kg kiaulienos kumpio ir beveik tiek pat salotų, svogūnų, agurkėlių ir sūrio. Milžiniškam jautienos papločiui apversti buvo panaudotas kranas, o bendras galutinio „patiekalo“, turėjusio daugiau nei 4 mln. kalorijų, svoris buvo daugiau nei tona.

Pica. Skardoje išdėliojamos bandelės, ant jų dedamas padažas, salotų, jautienos paplotėliai, daržovės, daug sūrio, o ant viršaus – viršutinės bandelių pusės. Orkaitėje iškeptas patiekalas supjaustomas trikampiais gabalėliais ir belieka mėgautis šiuo labai neįprastu mėsainių ir picos junginiu.

Anot „Biovela Group“ maisto eksperto L.Semeževičiaus, norint paragauti daugumos šių originalių mėsainių, visai nebūtina keliauti už Atlanto ar dairytis restoranų valgiaraščiuose – tereikia šiek tiek fantazijos bei drąsos, ir viską galima pasigaminti namuose.

„Kai kitą kartą susiruošite gaminti mėsainius namuose ar gamtoje, į pirkinių krepšelį be jautienos paplotėlių – būtinosios mėsainių dalies – įsidėkite kitų, netradicinių, bet mėgstamų ingredientų ir galbūt atrasite naują mėgstamiausią skonį arba bent paįvairinsite gaminimo rutiną. Ne veltui paminėjau, kad mėsa – svarbiausia mėsainio sudedamoji dalis, tad ją rinkitės priklausomai nuo gaminimo būdo: jeigu nuspręsite iškylauti gamtoje, rinkitės jautienos paplotėlį griliui, kuri yra riebesnė – apie 20–22 proc. riebumo, o jei nuspręsite paįvairinti vakarienę namie, rinkitės liesesnius jautienos paplotėlius, skirtus kepti keptuvėje. Visa kita – jūsų fantazijos ir skonio reikalas“, – sako jis.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką