Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 kovo 8d. 16:00

Įdomūs faktai apie morkas ir jų pyrago su riešutiniu kremu receptas

Morkų pyragas
Vida Press nuotr. / Morkų pyragas

Morkos – viena populiariausių daržovių, valgoma nepriklausomai nuo sezono – ir žiemą, ir vasarą. Kartu tai ir viena universaliausių daržo gėrybių, naudojama ir sriuboms, ir troškiniams, ir saldiems kepiniams.

„Morkos iš tiesų yra vienos populiariausių daržovių, jos ypač naudingos siekiant po žiemos pastiprinti organizmą ir atgauti energiją. Morkose yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Lietuvių virtuvėje ši daržovė naudojama bene kasdien: ji dedama į įvairias sriubas, troškinius, salotas“, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė. Ji atskleidžia ir kelis įdomius faktus apie morkas, kurių iki šiol galbūt nebuvote girdėję.

Pradėtos auginti Afganistane. Nors šiuo metu morkos auga kone visame pasaulyje, manoma, kad pirmosios istorijoje morkos užaugintos Afganistano apylinkėse. Netrukus ši skani daržovė paplito aplinkinėse vietovėse, o apie 1000-uosius metus ji buvo valgoma ir Viduriniuose Rytuose, ir Šiaurės Afrikoje. Kiek vėliau morkos nukeliavo į Ispaniją, o apie XIV a. jos pastebėtos ir Šiaurės Europos soduose, ir Kinijos virtuvėje.

Oranžinės morkos, tokios, prie kokių esame įpratę dabar, buvo išvestos po genetinės mutacijos.

Morkos būna įvairių spalvų. Nors daugeliui morkos asocijuojasi su oranžine spalva – morkų būna įvairiausių: ir natūraliai baltos, geltonos ar violetinės. Pirmosios morkos iš tikrųjų buvo violetinės arba baltos spalvos. O oranžinės morkos, tokios, prie kokių esame įpratę dabar, buvo išvestos po genetinės mutacijos, kai purpurinės morkos, turinčios geltonai oranžinę šerdį, prarado spalvą ir tapo vientisos oranžinės spalvos.

Vida Press nuotr./Įvairių spalvų morkos
Vida Press nuotr./Įvairių spalvų morkos

Virtos morkos organizmui naudingesnės nei termiškai neapdorotos. Įdomu tai, kad apdorotos morkos organizmui yra naudingesnės nei žalios. Pašildytos morkos išskiria net 40 proc. daugiau karotino nei žalios. Taigi, jos puikiai tinka naudoti sriuboms, jas galima troškinti svieste, kepti orkaitėje ar dėti į įvairiausius troškinius ir kitus patiekalus.

88 procentus morkos sudaro vanduo. Nors morkos dažnai valgomos ir kaip užkandis – didžiąją jų dalį sudaro vanduo, todėl tai yra puikus produktas ne tik užkąsti, bet ir troškuliui numalšinti.

J.Sabaitienė pataria į savo kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau morkų, o įvairesniam skoniui ir pasilepinimui siūlo išbandyti ir morkų pyrago su anakardžių kremu receptą. Beje, kremas nėra privalomas. Vien morkų pyragas yra taip pat labai skanus.

Morkų pyragas

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 4 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;
  • 6 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 200 ml obuolių tyrės;
  • 200 ml migdolų pieno;
  • 2 vidutinio dydžio morkos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 stiklinė migdolų miltų;
  • 1 stiklinė miltų;
  • sauja graikinių riešutų.

anakardžių kremui:

  • 1 stiklinė anakardžių;
  • 100 ml riebaus kokosų pieno;
  • 3 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 3 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

ruošiame anakardžių kremą:

1. Anakardžių riešutus užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išmirkti per naktį.

2. Išmirkusius riešutus suberiame į maisto smulkintuvą kartu su visais kitais ingredientais. Viską sutriname iki vientisos masės.

3. Gautą kremą perkeliame į indą, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve kelias valandas – šaldytuve kremas sustings ir taps tvirtesnės tekstūros.

kepame pyragą

1. Pirmiausia išplakame kiaušinius. Tada supilame kokosų aliejų, klevų sirupą ir obuolių tyrę. Viską gerai išmaišome. Supilame pieną ir darkart išmaišome.

2. Morkas sutarkuojame ir suberiame į skystų produktų mišinį, gerai išmaišome. Beriame druską, kepimo miltelius, cinamoną, abejus miltus ir viską gerai išmaišome. Galiausiai į tešlą beriame smulkintų graikiškų riešutų, išmaišome. Tešla turi būti gana tiršta.

3. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50 minučių.

4. Palaukiame, kol pyragas visiškai atvės ir tepame kremą. Ant viršaus taip pat galima užberti riešutų, uogų.

Vida Press nuotr./Morkų pyragas
Vida Press nuotr./Morkų pyragas

Žiniasklaidai išplatintas pranešimas spaudai, publikuojamas be redakcijos įsikišimo rubrikoje „Pranešimai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Mėgaukis šiandien

Laimė jaustis saugiai

Video

19:56
13:58
00:46

Sodo ir daržo ekspertai

Mes turėsim kūdikį!

Esports namai

Puiki sveikata – mažiau išlaidų

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką