Dabar populiaru
Publikuota: 2014 gruodžio 12d. 11:52

Imbierinių sausainių dekoravimo diena: ruošiamės Kalėdoms

Imbierinis žmogeliukas
„Shuterstock“ nuotr. / Imbierinis žmogeliukas

Ar žinojote, kad gruodžio 13-oji yra Pasaulinė imbierinių sausainių dekoravimo diena? Šiaip ar taip, šis kalendoriaus lapelis mums sufleruoja, kad jau pats metas ruoštis didžiausioms metų šventėms. Be to, šiemet mums pasisekė – gruodžio 13-oji – šeštadienis, kai kiekviena šeimininkė gali sau leisti ilgiau pasisukioti virtuvėje ir savo kulinariniais gabumais nudžiuginti šeimos narius ar draugus. Tad raitojam rankoves ir pripildome namus Kalėdomis alsuojančio nuostabaus imbierinių sausainių kvapo!

Jei tingisi eiti iš namų, visus imbieriniams sausainiams kepti ir dekoruoti būtinus ingredientus rasite prekes į namus Vilniuje pristatančioje didžiausioje elektroninėje parduotuvėje „Barbora“. Kompetentingi darbuotojai jums atrinks tik geriausius, aukščiausios kokybės produktus, o kurjeriai juos pristatys prie pat namų durų jūsų pasirinktu laiku.

Imbierinius sausainius į Europą 992 m. atvežė armėnų vienuolis, apsigyvenęs Prancūzijoje. Jis prancūzus krikščionis ir išmokė kepti šiuos sausainius. Gerokai vėliau, jau XIII a., emigrantai vokiečiai sausainių receptus atvežė į Švediją, šių sausainių paslaptis nukeliavo į Angliją, ten buvo tikima jų gydomuoju poveikiu. Itin plačiai šie sausainiai išplito XVIII a. ir Vakarų šalyse tapo neatsiejami nuo didžiausių metų švenčių, jie vis populiaresni tampa ir Lietuvoje.

Tautiečių gomuriui iš pradžių buvęs netikėtas ir net keistokas jų skonis tapo pažįstamas. Nors imbieriniai sausainiai priklausomai nuo šalies tradicijų skiriasi, esminiai dalykai nesikeičia: jie neįsivaizduojami be imbierų, medaus ir gausybės prieskonių.

Fotolia nuotr./Besišypsantis imbierinis žmogeliukas iškart praskaidrins aplinką.
Fotolia nuotr./Besišypsantis imbierinis žmogeliukas iškart praskaidrins aplinką.

Imbierinių sausainių įvairovė pasaulyje

Anglijoje imbieriniai sausainiai dažniau primena meduolį ar biskvitinį sausainį, kuriame stipriai juntamas imbierų skonis. Jei kepamas sausainis, dažniausiai jam suteikiama žmogeliuko forma.

Prancūzijoje šis kalėdinis kepinys – pyragas, tačiau jis yra sausesnis, palyginti su įprastais, jam pasaldinti naudojamas ne sirupas, o medus. Be to, įdomu, kad originalaus prancūzų kepinio recepte nėra imbiero.

Nyderlanduose ir Belgijoje kepamas imbierinis minkštas ir trapus meduolis, kuris paprastai valgomas per pusryčius ar dieną, raikomas riekėmis, ant jų dažnai tepama sviesto.

Šveicarijoje paprastai kepamas maždaug dviejų centimetrų storio imbierinis pyragas su marcipanų įdaru.

Bulgarijoje kepami delno dydžio apskriti imbieriniai sausainiai, padengti plonu šokolado sluoksniu.

Tokius pat kalėdinius sausainius, kokius įprasta kepti Lietuvoje, kepa norvegai, švedai, danai, islandai, suomiai, latviai ir estai. Jie yra labai ploni ir trapūs, galbūt šiek tiek storesni kepami tik Švedijoje ir Norvegijoje, nes čia jie naudojami kaip dekoracija langams papuošti. Paprastai tokie sausainiai puošiami glazūra, įvairiais pabarstukais ir smulkiais saldainiais.

Tradicinis angliškas imbierinis meduolis

250 gramų miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos,

3 šaukšteliai imbierų miltelių,

60 gramų sviesto arba margarino,

60 gramų rudojo cukraus,

8 šaukšteliai juodojo sirupo,

2 kiaušiniai, kurių masė sumaišius su pienu turėtų būti 300 ml,

100 gramų razinų.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Riebalais ištepkite pailgą skardą.

3. Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais, imbierais ir razinomis.

4. Išlydykite sviestą ar margariną ir jame gerai išmaišykite bei ištirpinkite cukrų ir sirupą.

5. Miltų mišinį gerai sumaišykite su sviesto mišiniu.

6. Į gautą tešlą lėtai pilkite kiaušinių ir pieno mišinį. Tešla turėtų tapti vienalytė ir tiršta.

7. Gautą masę supilkite į paruoštą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Tinkamai iškepęs meduolis turėtų būti gerai pakilęs ir šiek tiek lipti prie rankų. Beje, kuo ilgiau laikomas, tuo lipnesnis jis tampa. Jį valgyti rekomenduojama dar šiltą, pagardinus sviestu, arba galima atvėsinti ir laikyti sandariame inde. Meduolį taip pat galima pagardinti saldžiu kremu ar grietinėle. Jį galima laikyti savaitę ir net ilgiau.

Partnerio turinys
Temos: 1 Imbieras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Trakų rajone užsidegė lentpjūvė

24sek

Madrido „Real“ neklumpa: nepaliko vilčių baskams

Kultūra

Niujorke prasidėjo Baltijos šalių kino festivalis

Kultūra

J.Arčikauskas: kurdamas scenografiją stengiuosi, kad ji provokuotų

Sportas

A.Novikovas ir „Jagiellonia“ vėl užkopė į Lenkijos čempionato viršūnę

Aktualu

Po žmogaus gyvybę nusinešusio ir garažus nušlavusio sprogimo panevėžiečiai skaičiuoja nuostolius

24sek

Lietuviška „Olimpia“ šventė įspūdingą pergalę Pirėjuje

Aktualu

Šiaurės Indijoje traukinys rėžėsi į minią: skelbiama apie daugybę žuvusių ir sužeistų

24sek

Ir turtuoliai turi problemų: kokių rūpesčių bagažą į Kauną atsivežė Željko?

Gyvenimas

Galvos skausmo nenumalšinsite, jei nežinosite jo rūšies

Aktualu

Kauno pareigūnai nustatė 11 kaukėtų „Ryto“ sirgalių, užpuolusių „Žalgirio“ fanus

Verslas

Rusijos oligarchas B.Rotenbergas pateikė ieškinį prieš Skandinavijos bankus

Aktualu

Maskva ragina Oslą atsiprašyti už rusų pareigūno apkaltinimą šnipinėjus

Naujienos

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

„Eurolygos dienos“ prognozė: kokia tikimybė, kad Šaras pagaliau įveiks Željko Kaune? (5/5)

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Gazas

Kaunietis iškėlė problemą: kodėl „Kauno autobusai“ diskriminuoja dirbančius savaitgalį?

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

Aktualu

P.Urbšys: atrodo, kad R.Karbauskis ir A.Širinskienė yra apsvaigę nuo valdžios

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Kultūra

Menininkė žiūrovų akivaizdoje kūrė antrą odą: prie prisilietimo prisiliesta žodžiais ir rankomis

Pasaulis kišenėje

Kalnai Vokietijoje, kuriuos renkasi vietiniai bavarai ir kaimynai austrai

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

Deuce

Pagirtinai kovojęs Ričardas Berankis iškrito turnyro Maskvoje ketvirtfinalyje

Vardai

M.Šedžiuvienė įsiuto – jos sūnų prižiūri svetima moteris: „Ponas Andriau, kokio velnio pasiimi vaiką?“

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Trakų rajone užsidegė lentpjūvė

24sek

Madrido „Real“ neklumpa: nepaliko vilčių baskams

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką