Dabar populiaru
Publikuota: 2018 birželio 15d. 18:30

Ir futbolo sirgaliams, ir pramogautojams – lengvai paruošiamų užkandžių receptai

Užkandžių stalas
Vida Press nuotr. / Užkandžiai

Užkietėję futbolo aistruoliai bei sporto mėgėjai jau sulaukė šių metų pasaulio futbolo čempionato, kuris vyks iki pat liepos vidurio. Tie, kas čempionatą žada stebėti namuose, neretai suka galvą, kokiais užkandžiais pasirūpinti prieš kiekvienas svarbias rungtynes.

Šia proga prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai pateikia keletą itin paprastų, greitai paruošiamų bei sveikų užkandžių idėjų.

Turėti užkandžių stebint varžybas – kone privaloma scenarijaus dalis. Verdant emocijoms bei azartui, stebint įtemptą žaidimą, beveik visada norisi lengvo, traškaus, pikantiško, o kartu ir lengvai paruošiamo maisto. „Pastebime, jog sveiko maisto tendencijos keičia net ir įprastų užkandžių tradicijas. Sporto aistruoliai dažniau renkasi pasaulio virtuvės siūlomas sveikas traškučių alternatyvas, namų gamybos padažus bei pagardus“, – sako V.Juodkazienė

Maisto ekspertės teigimu, daugelis lietuvių šiandien užkandžius ruošia iš vaisių, daržovių, išmėgina įvairius namuose skrudintų pistacijų, migdolų, anakardžių ar lazdyno riešutų receptus. V.Juodkazienė pastebi, kad lietuviai pomidorų padažą, majonezą ar įvairius kitus, jau paruoštus padažus, vis dažniau keičia namų gamybos humusu, gvakamole ar įvairiais pikantiškais jogurtų deriniais.

Aštrūs riešutai su prieskoniais

Ingredientai:

  • 100 g migdolų;
  • 200 g anakardžio riešutų;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • 2 arbat. šaukšt. kajeno pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Riešutus nuplikykite – sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite vieną minutę. Tuomet vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite.

3. Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų baltų putų. Suberkite rudąjį cukrų, maltą papriką, kajano pipirus, druską ir apelsino žieveles. Galiausiai, suberkite riešutus ir gerai išmaišykite, kad visi riešutai pasidengtų mase.

4. Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.

Vida Press nuotr./Kepinti migdolai
Vida Press nuotr./Kepinti migdolai

Avokado humusas

Ingredientai:

  • 400 g konservuotų avinžirnių;
  • 2 nulupti prinokę avokadai;
  • 50 g maltų sezamo sėklų pastos tahini (galite pasigaminti patys);
  • 1 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1/4 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1 valg. šaukšt. šviežios kalendros;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis raudonojo pipiro;
  • 500 g daržovių (morkų, brokolių, kalafiorų, paprikų).

Gaminimas:

1. Elektriniame trintuve susmulkinkite avinžirnius, avokadus, žaliosios citrinos sultis, česnako skilteles, sezamo sėklų pastą ir kuminą iki minkštos tyrės. Viską apibarstykite druska.

2. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti.

3. Atskiroje lėkštėje pasiruoškite mėgstamas daržoves. Jeigu renkatės morkas ar paprikas, supjaustykite jas pailgomis juostelėmis, o kalafiorus ar brokolius supjaustykite galvutėmis, kad būtų patogu merkti juos į humusą. Galite tarpusavyje derinti įvairių daržovių asorti.

4. Daržoves merkite į humusą ir skanaukite!

Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas

Saldžiosios bulvės su rikotos sūriu ir pesto padažu

Ingredientai:

  • 2 saldžiosios bulvės;
  • 100 g rikotos sūrio;
  • 100 g tepamo varškės sūrelio;
  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 30 g kietojo sūrio;
  • 20 g kepintų anakardžio riešutų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • sauja bazilikų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros.

2. Saldžiąsias bulves supjaustykite maždaug centimetro storio riekelėmis, dėkite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie pusvalandį arba kol suminkštės.

3. Kol kepa saldžiosios bulvė, rikotos sūrį ir varškės sūrį išsukite elektriniu plakikliu iki kremo konsistencijos.

4. Atskirai trintuve sumalkite bazilikus, aliejų, riešutus, česnaką ir druską. Tuomet viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite su sūriu, jeigu reikia – pagardinkite druska.

5. Iš orkaitės išimkite bulvių riekeles ir leiskite joms truputį atvėsti. Tuomet dėkite po arbatinį šaukštelį gauto kremo. Pabaigoje kiekvieną užkandį dekoruokite riešutu.

„Scanpix“ nuotr./Saldžiųjų bulvių traškučiai
„Scanpix“ nuotr./Saldžiųjų bulvių traškučiai

Parmezano ir moliūgo traškučiai

Ingredientai:

  • 1 didesnis plonomis riekelėmis supjaustytas moliūgas;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 150 g duonos trupinių;
  • 200 g smulkiai tarkuoto parmezano;
  • 200 g graikiško jogurto;
  • 3 valg. šaukšt. šviežiai kapotų petražolių;
  • 2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis maltų raudonųjų paprikų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgų riekeles su alyvuogių aliejumi. Apibarstykite druska, juodaisiais pipirais ir malta raudonąja paprika.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, du valgomuosius šaukštus petražolių ir česnako miltelius.

4. Gautoje masėje apvoliokite kiekvieną moliūgų riekelę, dėkite ant skardos ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

5. Kol kepa traškučiai, pasiruoškite padažą. Graikišką jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, ir likusiu šaukštu petražolių. Padažą pagardinkite druska, pipirais ir malta raudonąja paprika.

Vida Press nuotr./Keptos moliūgo riekelės
Vida Press nuotr./Keptos moliūgo riekelės

Traškūs vyšniniai pomidoriukiai

Ingredientai:

  • 800 g vyšninių pomidorų;
  • 150 g duonos trupinių;
  • 50 g smulkiai tarkuoto parmezano;
  • 2 valg. šaukšt. lydyto sviesto;
  • 2 suplakti kiaušiniai;
  • 150 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. raudonėlio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnios juodųjų pipirų.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pomidoriukai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pomidoriukai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje sumaišykite duonos trupinius, parmezaną, lydytą sviestą ir raudonėlį, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

3. Apvoliokite vyšninius pomidorus miltuose, tada plaktame kiaušinyje, vėl miltuose ir vėl kiaušinyje ir galiausiai išdėliokite ant skardos.

4. Kepkite apie 20 minučių arba tol, kol patiekalas įgis auksinę spalvą.

5. Atvėsusius traškius pomidorus galite išmėginti su graikiško jogurto padažu arba humusu ar gvakamole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

Verslas

„Sodra“ gaus naują vėzdą: tikrins gydytojų sprendimus, ar pagrįstai nustatytas neįgalumas

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? Rasa Žemaitė: Vilniaus savivaldybė 100 eurų kompensacijas moka ir neteisėtai dirbantiems darželiams

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Aktualu

Įstatymas su paslėpta mina: G.Kirkilo partija gali negauti pinigų, kuriais jau džiaugiasi

Erikos istorija

Aktualu

Neigiama informacija apie Alytaus pataisos namų prižiūrėtojui perpjautą gerklę: „Super, duper nieko neįvyko“

Interviu 24sek

Linas Kleiza – apie D.Gudelio žingsnį, A.Blanco šantažą, „Ryto“ bėdas ir pinigus

Vardai

Iglė per gimtadienį scenoje sulaukusi 4 kilogramus sveriančio S.Prūsaičio siurprizo neteko žado

Verslas

Suabejota Teismų rūmų Vilniuje projekto originalumu: įtartinai panašus į bokštą Kinijoje

Vardai

Per princo Charleso 70-ojo gimtadienio iškilmes karalienė sūnui skyrė jaudinantį tostą

Pasaulis kišenėje

10 faktų, kurių gal nežinojote apie „Ryanair“: yra net privatūs lėktuvai

Aktualu

Žemės ūkio ministerijos darbuotojai šimtmetį atšventė su šokiais ir alkoholiu

Aktualu

Avarijoje prie Balėnų kaimo aštuonmetį mirtinai sužalojo Mažeikių tarybos narys Sigitas Kaktys

Aktualu

Šiaurės Korėja išbandė naują modernų taktinį ginklą

Lietuvos pasienyje nufilmuota vilkų gauja

Gazas

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: „GAZ M-20 Pobeda“

Sportas

Fiodoras Černychas: „Klysta manantys, kad žaidėjams dėl pralaimėjimų nusispjaut“

Naujienos

Gyvenimas

Krizinio nėštumo centro įkūrėja Z.Tomilinienė: „Pastojai netikėtai? Ne tragedija“

Gyvenimas

Iškylavimo kultūrą Lietuvoje populiarina žurnalai ir socialiniai tinklai

Aktualu

FIFA 2018 įtaka Rusijos politikai: yra optimistinis ir pesimistinis scenarijai

Gazas

Vairavimo instruktorė: merginos tampa agresyvesnės nei BMW vairuojantys vaikinai

Vardai

48-erių Jurga Anusauskienė stebina tobulomis kūno linijomis: „Atrodau taip, kaip jaučiuosi“

Gazas

„Viada Rally Žemaitija“: svarbi informacija žiūrovams ir greičio ruožų žemėlapiai

Aktualu

Už žvalgymąsi po moterų sijonais Britanijoje siūloma kelti baudžiamąsias bylas

Kultūra

Paskelbti geriausi 2018 m. jaunieji dizaineriai

Aktualu

Donaldas Trumpas: Šiaurės Korėja pradėjo grąžinti JAV karių palaikus

Aktualu

Nyderlandų karalius aplankė Rukloje tarnaujančius savo valstybės karius

Aktualu

Rytų Ukrainoje žuvo du ukrainiečių kariai, dar šeši sužeisti

Deuce

Rogeris Federeris pateko į Štutgarto turnyro pusfinalį

Kultūra

10 „Kultūros nakties“ renginių, kurių verta nepraleisti

Aktualu

Paulius Sviklas: Mokestis taršiems automobiliams? Gal nemeluokite

Aktualu

ISM studijų prorektorė V. Auruškevičienė: vietą darbo rinkoje užtikrina kokybiškos studijos

Vardai

Finalinis UNICEF bėgimas Vilniuje: mažieji bėgikai su būriu žinomų žmonių aukojo Mozambiko vaikams

Aktualu

Viltis dvyliktokams: matematikos egzamino išlaikymo riba ištaisius darbus gali keistis

Mokslas.IT

Skrydis, kurio keleiviai nepamirš visą gyvenimą: 10 sekundžių „Airbus A380“ laisvo kritimo

Vardai

„el Fuego“ pristato naują grupės narį – Gražvydą Staigvilą

Aktualu

Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas gali įvykti šią vasarą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką