Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iš moliūgų – ir vegetariški kepsniai, ir natūralūs saldainiai

Moliūgas – išskirtinė daržovė, tinkanti ir rimtiesiems, ir saldiesiems patiekalams, o kur dar galimybė paversti jį dekoracija! Ilgai išsilaikanti daržovė išlieka populiari ir žiemą. Kita vertus, yra žmonių, kurių šaldikliuose moliūgų minkštimas guli dar nuo Helovino ir jie nesugalvoja, ką įdomaus iš jo galėtų pasigaminti.
Moliūgai
Moliūgai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojami prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai, moliūgais jie prekiauja ne tik spalį, lapkritį, bet dar ir gruodžio mėnesį.

„Moliūgai turi gerą savybę ilgai laikytis. Ne veltui senovėje juos dėl to vertino. O jei tai didelis moliūgas, vienu ypu galima ir didelę šeimą pamaitinti. Ir ekonomiškiau – mažiau atsimeta žievės, jei lygintume su keletu mažesnių“, – apie moliūgo privalumus pasakojo vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti Jūratė. Pasak jos, didžiausias prekybos moliūgais bumas būna prieš Heloviną, bet ir vėliau jie išlieka populiarūs.

„Ne vienas, pirkdamas moliūgą kaip dekoraciją, paklausia ir ką būtų galima su minkštimu padaryti. Mes patarimų negailime – aš pati juos auginu, žinau, kad tai labai universali daržovė – bet ką iš jos gali pasidaryti. Ir saldainius darau iš sudžiovinto, ir kepsnius kepu, ir ruošiu žiemai tiek saldžiai, tiek marinate, kaip agurkus. Sriubas verdu, blynus kepu, į kotletus maišau. Išdžiovintos sėklos – puikus užkandis, geriau už saulėgrąžas“, – patirtimi dalijosi turgaus prekybininkė.

Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai
Vida Press nuotr./Moliūgo gabalėliai

Moliūgų kepsniai

Prieskoniais moliūgui galite suteikti kokį tik norite skonį. Priklausomai nuo to, kiek norėsite kepsnių, tiek reiks paruošti maždaug 1,5 cm storio moliūgo skridinėlių. Juos galite gardinti specialiais mėsai skirtais prieskonių mišiniais, galite ir sutrupintais sultiniui skirtais vištienos, jautienos ar grybų skonio sultinio kubeliais. Galima mirkyti ir iš jų paruoštame arba natūraliame sultinyje. Tik sultinyje reikėtų laikyti gana ilgai (mažiausiai kelias valandas), tad, jei norite greičiau, pamirkius, reikėtų pridėti dar prieskonių arba šiek tiek pakaitinti, galima ir užvirti, bet kad moliūgai neišsileistų.

Vienas iš moliūgams specialiai subalansuotų mišinių yra toks: 6 kepsniams – 1 šaukštas maltos paprikos, 0,5 šaukštelio malto čili pipiro, 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis maltų baltųjų pipirų, žiupsnelis maltos kalendros, druskos.

Moliūgo skridinėlius prieskoniuose palikite nuo 10 minučių iki pusvalandžio – kuo ilgiau pastovės, tuo ryškesnis skonis bus. Tada skridinėlius apvoliokite miltuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus maždaug po 2 min. kiekvieną pusę.

Galite patiekti su mėgstamu kepsnių padažu (grybų, sūrio, grietinėlės ir t.t.), taip pat šviežiomis daržovėmis ir bulvių koše.

Moliūgų saldainiai

Moliūgo minkštimą reikia supjaustyti gana stambiais gabaliukais ar juostelėmis, nes džiūdami jie susitraukia apie tris kartus. Supjausčius užpilti cukrumi arba medumi (galima pridėti ir imbiero) ir palaikyti parą.

Jei norite visiško natūralumo, galite laikyti obuolių sultyse (sultis, jei nelabai saldžios, prieš tai galima pavirinti, kad nugaruotų – liks saldesnis koncentratas). Per parą moliūgų gabaliukai prisigers atitinkamo skonio. Tada juos reikia labai trumpai, kad moliūgai neišsileistų, pavirti, gerai nukošti ir džiovinti.

Džiovinti galima specialioje vaisių džiovyklėje, orkaitėje (60–50 laipsnių temperatūroje) arba tiesiog ant radiatoriaus arba krosnies, jei tokią turite. Džiovinimas užtruks apie 10, o jei gabalėliai didesni, ir iki 12 valandų.

Jūsų dėmesiui – dar keli netikėti patiekalai iš moliūgų:

Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
Receptas: Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
3.6 / 81
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais (nemažais), užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys nemažai skysčio.
  2. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą, skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų.
  3. Laikykite apie 12 val.
  4. Tuomet viską (kartu su moliūgų gabalėliais) užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.
  5. Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje, apie 75 laipsnių temperatūroje po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio), turintiems vaisių džiovyklę – dar paprasčiau.
  6. Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Dalia D.

Suskleisti
Moliūgų kisielius
Receptas: Moliūgų kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krakmolas: 1.00 valg. š. (1,5)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
  3. Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.
Suskleisti
Moliūginiai blynai
Receptas: Moliūginiai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 178
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 60.00 g
Grietinėlė: 200.00 g ((riebios))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g ((tyrės))
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cukrumi. Grietinėlę, moliūgų tyrę ir kiaušinį suplakame iki vientisos masės ir įmaišome miltus.
  2. Keptuvę gerai įkaitiname, iškart sumažiname temperatūrą iki vidutinės ir kepame iš abiejų pusių, po kelias minutes. Aš kepiau lengvai patepusi keptuvę rapsų aliejumi.

Skanaus!

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Moliūgų užtepėlė
Receptas: Moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 300.00 g
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.

Suskleisti
Keptas sviestinis moliūgas
Receptas: Keptas sviestinis moliūgas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (sviestinis)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

2. Moliūgą nuskuskite daržovių skustuku ir perpjaukite išilgai per pusę. Šaukštu išskobkite sėklalizdį.

3. Moliūgo puses sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ir supjaustykite, neįpjaudami iki galo, plonais griežinėliais. Aptepkite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir apibarstykite čiobreliais.

4. Kepkite orkaitės viduryje 30 minučių. Išimkite iš orkaitės, aptepkite lydytu sviestu ir apibarstykite maltais migdolais. Kepkite dar 15 minučių, kol moliūgas gražiai parus.

5. Tiekite kaip garnyrą ar valgykite kaip pagrindinį patiekalą su duona ir jogurtiniu padažu.

Suskleisti
Senoviniai moliūgų sklindžiai
Receptas: Senoviniai moliūgų sklindžiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 96
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g (tarkuoto; sklindžiams)
Pienas: 1.00 st. (sklindžiams)
Miltai: 200.00 g (viso grūdo kvietinių; sklindžiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (sklindžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (sklindžiams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (sklindžiams)
Saulėgrąžų aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Šoninė: 200.00 g (šaltai rūkytos kiaulienos; padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas; padažui)
Sviestas: 10.00 g (padažui)
Kmynai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!

2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.

4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius