Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 21d. 09:00

Iš pašalių – į lėkštes: 7 patiekalai su naudingosiomis dilgėlėmis

Dilgėlės ir virtos bulvės
Nidos Degutienės nuotr. / Dilgėlės ir virtos bulvės

Vos per savaitę sužaliavus pabudusiai gamtai, pašalėse ir patvoriuose gerokai ūgtelėjo ir skaudžiai nudilginančios, tačiau virtuvėje itin naudingos dilgėlės. Kol jos dar jaunos bei švelnios, būtinai išbandykite nors porą patiekalų su jomis!

Receptai
Receptas: Sriuba su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.3 / 3
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas užmerkite ir palaikykite per naktį. Tada, iki suminkštės, pavirkite daržovių sultinyje.

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.

3. Sudėkite nuvalytus ir susmulkintus pievagrybius ir kepinkite, iki suminkštės.

4. Svogūnų ir pievagrybių troškinį sukrėskite į sriubą, sumeskite žiedynėliais suskirstytus brokolinius kopūstus (kelis palikite papuošti), kiek pavirkite (tik ne per ilgai – kopūstai turi išsaugoti spalvą) ir nukelkite nuo ugnies. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Į kiek pravėsusią sriubą sumeskite perrinktus dilgėlių lapelius, supilkite grietinėlę ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

6. Sriubą tiekite su garuose virtu brokolinių kopūstų gabalėliu. Valgykite su prancūziškojo batono riekele.

Ingredientai
Dilgėlės: 40.00 g (šviežių)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Pievagrybiai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g
Perlinės kruopos: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 9
Kaip gaminti

1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Stambiais kubeliais supjaustykite bulves.

2. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, sudėkite bulves, įpilkite 0,5 l sultinio. Užvirinkite sriubą, sumažinkite ugnį, virkite, kol suminkštės bulvės.

3. Dilgėles gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite ir išspauskite česnakų spaustuku, gausite žalią tyrelę.

4. Nukaiskite puodą, sutrinkite bulves elektriniu grūstuvu, supilkite likusį sultinį, dar kartą užvirinkite ir įmaišykite dilgėlių tyrelę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Tiekite su grietine ir baltos duonos rieke.

Kulinaro patarimas. Valgyti rinkite 10–15 cm aukščio dilgėlių stiebelius su lapais. Sriuboms, troškiniams, virtinių įdarams ruošti tinka ir suaugusių dilgėlių lapai.

Ingredientai
Dilgėlės: 50.00 g (Ryšulėlis jaunų dilgėlių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1500.00 ml
Grietinė: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežių dilgėlių majonezas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.6 / 9
Kaip gaminti
  1. Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Dilgėlės: 1.00 sauja (šviežių jaunų dilgėlių lapelių)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (daigintų)
Kanapių sėklos:(maltų lukštentų) 1.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (1,5)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (0,5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų grūdelių)
Karis: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (sėklų aliejaus)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 13
Kaip gaminti
  1. Išvirkite ryžius sūdytame vandenyje.
  2. Perplaukite ir užvirkite, tada vanduo bus skaidrus.
  3. Dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite.
  4. Užvirus ryžiams, sudėkite prieskonius, smulkintas dilgėles ir rugštynes.
  5. Taip pat galima dėti morkų, bulvių, virtą kiaušinį. Pavirkite 30 sek. ir nukelkite nuo ugnies sriubą.

Receptą atsiuntė Lina M.

 

Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Dilgėlės: 20.00 g (sauja)
Rūgštynės: 20.00 g (sauja)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 10
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
  4. Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  5. Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

 

Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Dilgėlės: 300.00 g (jaunų lapelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Vanduo: 500.00 ml (arba daržovių sultinio)
Bulvės: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvinukai su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite ir dar šiltas sugrūskite, įmaišykite dilgėles, miltus.

2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į keletą gabaliukų ir formuokite 1,5 cm skersmens volelius. Supjaustykite 2 cm ilgio gabalėliais. Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite kol iškils, tada išgriebkite.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite pjaustytą česnaką, šalavijo lapelius, pakepinkite kelias minutes, kol česnakas pagels. Užpilkite sviesto padažą ant bulvinukų. Pabarstykite tarkuotu sūriu.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Dilgėlės: 200.00 g (pjaustytos)
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Šalavijai: 4.00 g (4 lapeliai)
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškas varškės pyragas su dilgėlėmis ir kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.5 / 4
Kaip gaminti

1. Didelę kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, joje ištieskite iškočiotą atšildytą sluoksniuotą tešlą pagal visą indo dydį. Prie kepimo formos kraštų užlenkite tešlą kuo aukščiau ir ją visą subadykite šakute.

2. Dilgėles nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto perliekite šaltu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos.

3. Varškę išsukite su grietine, prieskoniais ir smulkiai pjaustytomis nuplikytomis dilgėlėmis. Įmuškite vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Šią masę vienodai paskleiskite ant tešlos ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 15 minučių.

4. Apkepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai ant jo įmuškite 4 kiaušinius, apibarstykite juos maltais pipirais ir druska, bei vėl pašaukite į orkaitę kepti dar 10–15 minučių. Kai kiaušiniai iškeps, pyragą dar šiltą neškite į stalą.

Ingredientai
Varškė: 400.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Dilgėlės: 4.00 sauja (jaunų lapelių)
Peletrūnas: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (geriau jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Žemaitė iš Plungės savo laimę rado didžiausiame Europos uoste

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kauno Santakoje popiežiaus mišių išvakarėse renkasi tikintieji

Stiprus vėjas talžo regatos jūroje dalyvius: sraigtasparnis ieško dingusio tėvo ir sūnaus, gelbėja įgulas

Aktualu

Selemonas Paltanavičius: esame viena labiausiai grybaujančių Europos tautų

Sportas

Barselonos ekipą įveikęs „Real“ kyla į Ispanijos čempionato viršūnę

Vienos iš labiausiai jaudinančių vizito akimirkų: popiežius Pranciškus aplankė hospisą

Gyvenimas

Kas nutinka, jei neleidžiate savo smegenims pailsėti

Lietuvių įspūdžiai po susitikimo su popiežiumi: „Fantastika!“

Verslas

Vagiančius siuntinių išvežiotojus „Amazon“ nusprendė gaudyti tuščiomis dėžėmis

Sportas

„Bayern“ Vokietijoje toliau nestabdo: pratęsė „Schalke“ agoniją

Vardai

Renata Norvilė į grožio renginį atvyko su dukra Vanesa: „Vaikų nesustabdysi – dažosi nuo 12-os“

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kelionė su popiežiumi: susitikimas gali atimti kalbos dovaną ir pačiam kalbiausiam reporteriui

24sek

Š.Jasikevičius po pirmosios pergalės – apie klaidas, energiją ir naujokus

Gyvenimas

Įspūdinga „Moschino“ nuotaka – G.Hadid pasipuošė vestuvine suknele su skraidančiais drugeliais

Aktualu

Popiežius Pranciškus: Gailestingumo Motina kužda kiekvienam į ausį: „Ieškok savo brolio“

24sek

Su vėjeliu: „Žalgiris“ triuškinančia pergale pradėjo LKL pirmenybes

Vardai

Vaidai Skaisgirei Ispanija – tarsi antri namai: čia dešimtmetį gyvena sesuo su šeima

Gazas

Patarimai: kur popiežiaus Pranciškaus vizito metu Kaune galima palikti automobilį

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Lietuvoje: „Galite tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų“

Aktualu

Mokslininkė: kaimų Lietuvoje net neverta gaivinti

Naujienos

Aktualu

Žemaitė iš Plungės savo laimę rado didžiausiame Europos uoste

Popiežiaus vizitas Aktualu

Diakonas D.Chmieliauskas: popiežius Pranciškus atsigavo bendraudamas su paprastais žmonėmis

Aktualu

Vilnius kaip Gailestingumo miestas: pasaulis tai žino, tik patiems lietuviams reikia suvokti

Sportas

Diržų kolekcija lieka Londone: prakirsta nosimi A.Joshua sudorojo rusą A.Povetkiną

Aktualu

Prie Panevėžio su BMW vertėsi „klevo lapas“ – nušlavė stotelę ir rėžėsi į medį

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Aktualu

Pirmoji popiežiaus diena: penkios įsimintiniausios citatos

Aktualu

Iš Lietuvos ir Vatikano diplomatinių santykių istorijos. Dovana popiežiui Pijui XI

Verslas

Penkis šimtukus gavęs abiturientas dabar minta korepetitoriaus duona ir apie emigraciją negalvoja

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Lietuvos jaunimui: negražus gyvenimas stovint prieš veidrodį

Aktualu

Popiežius ir vėl nustebino: netikėtai išėjo pasisveikinti su susirinkusiaisiais

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Gyvenimas

Garsus treneris R.Neverdauskas miestą iškeitė į kaimą, o kartingus – į alpakas

Aktualu

Sukčių laiškai „iš Nyderlandų“: Kauno įmonės reikalaujama sumokėti už KET pažeidimą

Pasaulis kišenėje

Kroatijos pakrantės subtilybės: nuostabu, bet netikėkit, kad čia rojus žemėje

Vardai

Popiežiaus Pranciškaus sutiktuvėse – ir žinomi žmonės: „Negalėjome praleisti istorinio įvykio“

15min recenzija Kultūra

Filmas „Knygynas“: popierinė istorija su iliustracijomis

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Kam skamba Pranciškaus buon pranzo – skanių pietų?

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kauno Santakoje popiežiaus mišių išvakarėse renkasi tikintieji

Stiprus vėjas talžo regatos jūroje dalyvius: sraigtasparnis ieško dingusio tėvo ir sūnaus, gelbėja įgulas

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką