Dabar populiaru
Publikuota: 2020 spalio 7d. 07:30

Išbandykite šį tą naujo: 10 patiekalų su saldžiosiomis bulvėmis

Keptos saldžiosios bulvės su feta ir pesto
Nidos Degutienės nuotr. / Keptos saldžiosios bulvės su feta ir pesto

Rudenį su malonumu kepame bei kertame ir kugelį, ir bulvinius blynus, tačiau kartais verta pasidairyti ir į kitokius patiekalus. Saldžiosios bulvės tapo įprasta preke parduotuvėse, belieka jas prisijaukinti ir įtraukti į kasdienį meniu. Juolab kad jos itin universalios – pravers ir užkandžiams, ir sriuboms, ir sotiems rimtiesiems patiekalams su mėsa.

Receptai
Receptas: Saldžiųjų bulvių lazdelės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 83
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
  2. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
  3. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
  4. Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (batatai))
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (gali būti ir nerūkytų))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiųjų bulvių blynai su pekano riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 9
Kaip gaminti

1. Į miltus įmaišykite 2 šaukštus pekano riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius.

3. Skystuosius produktus įmaišykite į miltų mišinį bei sudėkite saldžiąsias bulves.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Patiekite apibarstytus likusiais pekano riešutais, skanaukite su klevų sirupu ar šokolado kremu.

Ingredientai
Miltai: 1.00 st.
Pekaninių karijų riešutai: 0.50 puodelis (kapotų ir pakepintų)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 1.00 st.
Rudasis cukrus: 0.25 puodelis (tamsaus)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Saldžiosios bulvės: 0.75 g (apvirtų ir sutrintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Saldžiosios bulvės su feta ir pesto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 40
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Saldžiąsias bulves gerai nuplaukite (geriausia – šepetėliu) ir perpjaukite išilgai į 4 dalis (gausite storas 4 riekes). Kiekvieną riekelę patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais ir išdėliokite kepimo skardoje (galite skardą iškloti kepimo popieriumi – reikės plauti mažiau indų). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40–45 minutes.

3. Kai bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite pesto padažo, pabarstykite feta ir granatų uogomis.

Kaip pasigaminti lapinių kopūstų (kale) pesto:

1. Lapinių kopūstų lapus sudėkite į indą, skirtą maistą gaminti garuose* (puodą su skylutėmis, kuris statomas ant kito puodo su verdančiu vandeniu). Kaitinkite garuose apie 5–7 minutes, arba kol kale lapai taps minkšti, bet vis dar nepraras žalios spalvos. Nukelkite nuo ugnies, palikite šiek tiek pravėsti, o tada rankomis gerai išspauskite skystį, kad lapai liktų kuo sausesni (galite nuspausti ir popieriniu rankšluosčiu).

2. Peiliu pasmulkinkite apvirtus kale lapus ir sudėkite juos į elektrinį smulkintuvą. Ten pat dėkite česnaką, kedro riešutus, sūrį, įpilkite aliejaus. Kapokite viską, kol gausite tyrę. Pabaigoje pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek citrinos sulčių.

 

3. Nesunaudotą pesto padažą sudėkite į sandariai užsidengiantį indą, išlyginkite paviršių ir ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus: taip „užkonservuotas“ pesto padažas galės kurį laiką pastovėti šaldytuve. Jį sunaudosite greitoms pastos vakarienėms!

*Jei neturite garų puodo, sudėkite lapinio kopūsto lapus į puodą, įpilkite apie 3–4 šaukštus verdančio vandens ir uždengę kaitinkite. Tik vis žvilgtelkite, ar neišgaravo visas vanduo, ar nereikia pripilti dar šiek tiek.

Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 800.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. (pagal skonį bulvėms ir pesto padažui)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (šviežiai maltų; pagal skonį bulvėms ir pesto padažui)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (2 šaukštai bulvėms ir 5 šaukštai pesto padažui)
Fetos sūris: 80.00 g (bulvėms)
Granatas: 0.50 vnt. (išgliaudytų sėklų; bulvėms)
Lapiniai kopūstai (kale): 80.00 g (lapelių, nupjautų nuo kotelių; pesto padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (pasmulkinta; pesto padažui)
Kedrinės pinijos: 40.00 g (pakepintų; pesto padažui)
Kietasis sūris: 40.00 g (tarkuoto; pesto padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; pesto padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Humusas su saldžiosiomis bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 6
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.

2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.

3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.

Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 šaukštas bulvių kepimui ir 2 humusui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (arba prieskonių mišinio „Harissa“; bulvėms)
Avinžirniai: 310.00 g (garuose ruoštų; humusui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (humusui)
Tahini pasta: 2.00 arbat. š. (humusui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šildanti veganiška lęšių, žirnių ir saldžiųjų bulvių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 28
Kaip gaminti

1. Puode su trupučiu įkaitinto aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite į puodą čili sėklas ir kmynus.

2. Svogūnui suminkštėjus sudėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, keletą sekundžių pakepkite. Tuomet sudėkite supjaustytą morką, saldžiąsias bulves, nuplautus lęšius ir nusunktus žirnius.

3. Supilkite daržovių sultinį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, virkite iki 15-20 min.

4. Daržovėms ir ankštiniams suminkštėjus sutrinkite sriubą trintuvu ar kokteilių plaktuvu. Jeigu norisi skystesnės – įpilkite papildomai sultinio ar vandens.

Patiekdami galite paskaninti mėgstamu aliejumi ar žalumynais.

Ingredientai
Žirniai: 0.75 st. (neskaldytų džiovintų (juos mirkykite 8-12 valandų, per tą laiką bent du kartus nusunkite ir perplaukite po tekančiu vandeniu))
Lęšiai: 0.50 st. (raudonųjų)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Saldžiosios bulvės: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptų batatų sriuba su citrinžole ir kokosų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros. Sudėkite saldžiąsias bulves perpjautomis dalimis į viršų į didelę kepimo skardą (išklokite skardą kepimo popieriumi, kad vėliau nereikėtų jos šveisti), pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite aliuminio folija ir kepkite 1 valandą, kol visiškai suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek leiskite pravėsti, kad galėtumėte priliesti rankomis.

2. Kol bulvės kepa, sultinį supilkite į didelį puodą, įmeskite citrinžolę, imbierą ir užvirinkite. Virinkite apie 5-7 minutes, tada supilkite kokosų pieną ir dar pavirinkite apie 3 minutes. Išgriebkite citrinžoę ir imbierą ir išmeskite.

3. Šaukštu išskobkite keptas saldžias bulves ir sudėkite minkštimą į sultinį. Viską labai gerai suplakite blenderiu, kol gausis vientisa masė. Puodą su sriuba vėl užkaiskite, pašildykite iki užverdant.

4. Patiekite puodeliuose arba dubenėliuose, pabarstę čili pipirais (jei mėgstate – kalendromis), ir griežinėliais laimo, kad kiekvienas galėtų pasigardinti sriubą pagal skonį laimo sultimis.

Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 1.50 kg (neluptos, perpjautos pusiau išilgai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vištienos sultinys: 875.00 ml
Citrinžolė: 1.00 vnt. (stiebelis, sutraiškytas virtuviniu plaktuku)
Kokosų pienas: 400.00 ml
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, 5 cm ilgio gabalėlis, perpjautas pusiau)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (patiekimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 4
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Sudėkite miltus, kiaušinius, druską, pipirus, pieną ir čiobrelius į virtuvinio kombaino indą ir užmaišykite vientisą skystą purią tešlą. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 min.

3. Pastarnokų ir bulvių drožles sudėkite į dubenėlį ir sumaišykite. Atidėkite į šoną.

4. Ghee sviestą padalykite lygiomis dalimis į 12 keksiukų formos (125 ml talpos) ertmių. Įdėkite šią formelę su sviestu į orkaitę ir kaitinkite apie 12–15 min., arba kol sviestas ims rūkti.

5. Išimkite formelę iš orkaitės ir labai greitai išpilstykite tešlą į kiekvieną įkaitusią ertmę (maždaug po 1/4 stiklinės tešlos). Ant viršaus uždėkite po žiupsnį pastarnokų ir saldžių bulvių drožlių. Pašaukite kepti.

6. Kepkite apie 20–25 minutes, kol pudingai išsipūs, pagels, pastarnokai ir bulvės taps traškūs. Patiekite iškart.

*Šiam kiekiui jums prireiks vieno vidutinio dydžio pastarnoko ir vienos vidutinės saldžiosios bulvės.

Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š. (jūros druskos dribsnių)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūstų)
Pienas: 330.00 ml
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Pastarnokas: 60.00 g (drožlių, padarytų skutant daržovių skutikliu)
Saldžiosios bulvės: 120.00 g (drožlių, padarytų skutant daržovių skutikliu)
Sviestas: 80.00 g (ghee, išlydyto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 16
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Saldžiosios bulvės: 1.00 vnt.
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Saldžiųjų bulvių apkepas su jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 11
Kaip gaminti

1.Saldžiąsias bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Salierą nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sukapokite.

2.Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Laurų lapelį, pipirų žirniukus, gvazdikėlius, 2 šaukštus aliejaus ir šaukštą medaus pakepinkite troškintuve. Sudėkite česnakus, aitriąją papriką ir dar šiek tiek pakepkite. Tada sudėkite mėsos, saliero gabaliukus ir maišydami kepinkite, kol šiek tiek apskrus.

3.Į troškintuvą supilkite pusę kiekio sultinio ir vyno, pabarstykite druska, maltais pipirais ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite 30 minučių. Ištraukę ant mėsos sudėkite pjaustytas bulves, užpilkite likusį sultinį, vyną ir troškinkite dar 35 minutes. Likusį aliejų ir medų sumaišykite su išspaustomis apelsinų sultimis, nutarkuotomis žievelėmis ir maltais džiūvėsėliais.

4.Mišiniu apkrėskite apkepą, orkaitėje įjunkite kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją ir kepkite 5 minutes. Rozmarinų lapelius ir viršūnėles nuskabykite, pabarstykite karštą apkepą ir tuojau pat tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (saldžiosios)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Jautiena: 400.00 g (be kaulo)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 3.00 vnt. (žirniukai)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Vynas: 350.00 ml (baltas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 4.00 arbat. š.
Rozmarinai: 2.00 g (šakelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptas viščiukas su ryžiais ir saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 4
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Vidutinio dydžio kepimo skardą aukštesniais kraštais ištepkite maždaug šaukštu aliejaus. Sudėkite į skardą saldžiųjų bulvių bei svogūnų griežinėlius, tolygiai paskirstykite, pabarstykite druska ir pipirais, pamaišykite, kad viskas pasidengtų aliejumi. Ant viršaus sudėliokite citrinos griežinėlius.

3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, Vusterio padažą, svogūnų miltelius (jei naudojate) ir čiobrelius. Gautu mišiniu apipilkite viščiuką ir, kiek įmanoma, įtrinkite, nepamiršdami ir vidaus. Taip paruoštą paukštį dėkite į skardos su bulvėmis ir svogūnais centrą.

4. Ryžius nuplaukite siete po tekančiu vandeniu, gerai nusunkite, perdėkite į dubenį, suberkite ciberžolę, citrinos žievelę, supilkite aliejų, pasūdykite ir įberkite pipirų, gerai išmaišykite. Taip paruoštus ryžius dėliokite skardoje aplink viščiuką, nemaišykite su kitais ingredientais.

5. Verdantį vandenį pilkite ant ryžių skardoje (ant viščiuko nereikia), o tada pridenkite viską folija ir kepkite apie 40–50 min. Praėjus šiam laikui foliją pašalinkite ir kepkite dar apie 25–30 min., kol vištiena ir ryžiai gražiai paskrus.

Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, geriau kaimiškas)
Saldžiosios bulvės: 2.00 vnt. (supjaustytos piršto storio griežinėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas plonais griežinėliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą viščiukui ir ryžiams)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (nuplauta ir supjaustyta plonais griežinėliais, ir kitos citrinos sultys bei nutarkuota žievelė (jos prireiks ryžiams))
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų arba kelios šakelės šviežių)
Ryžiai: 180.00 g (ilgagrūdžių; ryžiams)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š. (ryžiams)
Vanduo: 500.00 ml (verdančio; ryžiams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką