Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išradinga, patogu ir skanu: pietūs stiklainyje. Ką ir kaip sluoksniuoti?

Jei nenorite išlaidauti ar kavinių maistas ne itin patinka, puiki idėja pietums – namuose suruoštos sočios salotos. Pastaraisiais metais kilo tikra tokių salotų stiklainėliuose mada. Jų receptų ir idėjų – gausybė, tačiau galite improvizuoti ir patys, tereikia žinoti kelias pagrindines sluoksniavimo taisykles.
Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai
Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai / Vida Press nuotr.

Kodėl svarbu šių taisyklių laikytis? Ogi tam, kad per kelias valandas, kurios praeis nuo salotų susluoksniavimo iki valgymo, sudėtinės dalys išliktų šviežios, traškios, nepermirkusios kitų produktų sultyse ar padaže.

Salotoms pasirinkite nemažą ir aukštą 0,75–1 l talpos indą su gerai užsukamu dangteliu. O dabar – salotų stiklainyje sluoksniavimas žingsnis po žingsnio:

Pirmiausia – padažas. Atskirame indelyje pasiruoškite mėgstamą padažą, kuriuo prieš pat valgymą „sujungsite“ visus ingredientus. Pilkite jau paruoštą padažą ant stiklainio dugno – vienam stiklainiui užteks 3–4 valg. šaukštų. Beje, jei salotos bus su svogūnais, juos, smulkiai supjaustytus, galite berti į padažą – dėl mirkimo padaže jų skonis ne tik nepablogės, bet net pagerės.

Žinoma, dar vienas variantas – salotų ingredientus paruošti viename inde, o padažą kitame ir pastaruoju užpilti maistą jau prieš pat valgant. Pasirinkite, kaip jums patogiau!

Pats paprasčiausias padažas, kuris tiks beveik bet kurioms salotoms, elementarus: 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas citrinos sulčių, 1 šaukštelis švelnesnio skonio garstyčių ir 0,5 šaukštelio skysto medaus, o taip pat po žiupsnį druskos ir pipirų. Viską supilkite į mažą stiklainėlį, užsukite dangtelį ir labai gerai suplakite purtydami indelį.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: padažas, pomidorai, agurkai, raudonieji svogūnai, alyvuogės, sūris, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: padažas, pomidorai, agurkai, raudonieji svogūnai, alyvuogės, sūris, žalumynai

Antrasis sluoksnis – salotų pagrindas. Pagrindu vadiname sočiąją, rimtąją salotų dalį, kuriai nieko neatsitiks, jei kiek pamirks padaže. Tai gali būti virti avinžirniai, lęšiai, pupelės, morkos, vyšniniai pomidoriukai.

Trečiasis sluoksnis – papildomi produktai. Šis sluoksnis jau nemirks salotų padaže, tad jam galite parinkti kiek delikatesnius priedus – pvz., šiaudeliais pjaustytas cukinijas, agurkus, ridikėlius, konservuotus kukurūzus, smulkesnes kruopas ar kuskusą.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: kruopos, brokoliai, moliūgai, pomidorai, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: kruopos, brokoliai, moliūgai, pomidorai, žalumynai

Ketvirtasis sluoksnis – salotų lapeliai ir žalėsiai. Šiuos salotų ingredientus, kuriuos norite išsaugoti traškiausius, dėkite ant kitų produktų viršaus, kaip priešpaskutinį sluoksnį. Iškart suplėšykite ar supjaustykite, žalumynus sukapokite, kad būtų patogu valgyti.

Penktasis sluoksnis – paskaninimai. Šis sluoksnis jau nėra būtinas, tačiau jei salotoms naudojate tarkuotą sūrį ar kepintus riešutus, berkite juos ant viršaus.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: naminis pomidorų-paprikų padažas, pupelės, agurkai, konservuoti kukurūzai, sūris, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: naminis pomidorų-paprikų padažas, pupelės, agurkai, konservuoti kukurūzai, sūris, žalumynai

Viskas – salotos paruoštos! Iki išsinešdami iš namų, laikykite jas stiklainyje šaldytuve, o kai ateis metas valgyti, tiesiog išverskite viską į dubenį, gerai išmaišykite ir skanaukite. Beje, būtų gerai, jei iki valgymo vietos salotų stiklainėlis nukeliautų būdamas vertikalioje padėtyje, o ne besivoliojantis rankinės dugne, juk ne veltui taip kruopščiai laikėtės sluoksniavimo taisyklių.

Pasižiūrėkite nuotraukų galeriją ir pasisemkite įdomių ingredientų derinių idėjų:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius