Dabar populiaru
Publikuota: 2013 sausio 6d. 09:31

Išsikepkime gardžių keksiukų

Keksiukai
Fotolia nuotr. / Keksiukai

Pasak istorijos šaltinių, keksiukus pradėta kepti dar dešimtajame mūsų eros amžiuje.

Išradingų anglų ir amerikiečių konditerių dėka šių kepinių skonis šiandien žinomas daugeliui, o geriausiais keksiukų kepimo meistrais laikomi anglai.

Paskanauti purių saldžių keksiukų daugybėje pasaulio šalių siūlo ne tik žinomi konditerijos gamintojai, bet ir privačių kepyklėlių, cukrainių, garsių restoranų bei vietinės reikšmės užeigų konditeriai. Keksiukus mėgsta kepti ir namų šeimininkės. Greičiausiai dėl to, kad juos pagaminti greita ir paprasta. 

Tešlos paruošimas

Pagal klasikinį receptą keksiukų tešla maišoma iš miltų, kepimo miltelių (nuo šio komponento priklauso keksiukų purumas), cukraus, kiaušinių ir sviesto. Vietoj cukraus dažnai naudojamas medus, klevų sirupas.

Gardžių saldžių keksiukų galima išsikepti ir iš mažiau kaloringos be riebalų ruošiamos biskvitinės tešlos. Keksiukai būna puresni, jeigu pusė recepte nurodyto kiekio miltų pakeičiama krakmolu ar kukurūzų miltais, į tešlą papildomai įmaišoma keli šaukštai kefyro arba rūgpienio.

Pagardų įvairovė

Profesionalūs kulinarai ir išradingos namų šeimininkės keksiukų tešlą dažnai paįvairina šokolado gabalėliais, kakava, įvairiais šviežiais, konservuotais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, uogienėmis, džemais, cinamonu, vanile, vaisių ar uogų cukatomis, riešutais, varške, maskarponės ar rikotos sūriu, aguonomis, grūdų dribsniais ir kitais priedais. Pasirinktus pagardus galima atsargiai šaukštu įmaišyti į visą tešlą arba jų užberti ar užkrėsti ant keksiukų specialiose formose, prieš pašaunant į karštą orkaitę.

Iškeptus keksiukus daugelyje šalių įprasta puošti įvairiais skystais (pavyzdžiui, cukraus ir pieno) ir tirštais (miltelinio cukraus ir maskarponės bei kt.) glajais, spalvingais cukraus ar šokoladiniais pabarstais. Jie tiekiami ir pagardinti plakta grietinėle, apšlakstyti vaniliniu cukrumi, uogų ar vaisių padažu.

Svarbu žinoti

♦ Kepant keksiukus, labai svarbu tiksliai pagal receptą suseikėti produktus, antraip kepiniai gali neiškilti ar, priešingai, išbėgti už formos kraštų.

♦ Tešlai išpurenti vietoj kepimo miltelių galite naudoti geriamąją sodą. Ją į tešlą dėkite nugesintą citrinų sultimis.

♦ Sveikuolišką gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms keksiukų tešlą tinka paįvairinti tokiais komponentais kaip avižų dribsniai, grūdų sėlenos, įvairios kepintos sėklos. Cukrų sveikiau keisti medumi arba klevų sirupu. 

♦ Keksiukų tešlą geriau maišyti mediniu šaukštu nei elektriniu plaktuvu, nes šiuo įrankiu ji pernelyg stipriai išpurenama, dėl to kepiniai būna pernelyg korėti.

♦ Ar keksiukai iškepę, patikrinti labai paprasta: įbeskite į vieną kepinį medinį konditerinį smeigtuką ar dantų krapštuką. Jeigu ištrauktas jis švarus, sausas, galite traukti kepinius iš orkaitės ir išėmusi iš formelių išdėlioti ant grotelių, kad atvėstų (popierinių krepšelių nuimti nereikia).  

Tinkamos kepimo formos

Viso pasaulio konditeriai ir namų šeimininkės keksiukus kepa specialiose formose. Jų būna visokio dydžio ir įvairių medžiagų: paprastų metalinių ir su nepridegančia danga, silikoninių, keraminių.

Labai patogu keksiukus kepti lanksčiose silikoninėse formose, nes iškepusius paprasta gražiai išimti. Neaiškios kokybės keramines ir nepridegančios dangos formas patyrę konditeriai, prieš krečiant tešlą, dėl viso pikto pataria ištepti riebalais arba į jas įdėti specialius popierinius krepšelius. Jų galima įsigyti paprastų baltų (kasdieniams kepiniams) ir dekoratyvių (gaminant keksiukus šventėms ar dovanoms).

Siūlome paskanauti!

Fotolia nuotr./Saldžiarūgačiai varakės keksiukai
Fotolia nuotr./Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Fotolia nuotr./Kefyriniai keksiukai
Fotolia nuotr./Kefyriniai keksiukai
Kefyriniai keksiukai
Shutterstock nuotr./Avižinių dribsnių keksiukai
Shutterstock nuotr./Avižinių dribsnių keksiukai
Avižinių dribsnių keksiukai
Autorės nuotr./Pikantiaki keksiukai
Autorės nuotr./Pikantiški keksiukai
Pikantiški keksiukai
Fotolia nuotr./`okoladiniai keksiukai
Fotolia nuotr./Šokoladiniai keksiukai
Šokoladiniai keksiukai
Fotolia nuotr./Keksiukai su varake ir slyvomis
Fotolia nuotr./Keksiukai su varške ir slyvomis
Keksiukai su varške ir slyvomis
Žurnalas „JI“
Temos: 2 Keksiukai Desertai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Aktualu

Ir lietuviams aktualūs „Brexit“ scenarijai: mūsų diplomatų uraganas Londone nestebina

24sek

Kevino Pangoso sugrįžimas: „Žalgiris“ – „Barcelona“

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Liubomiras Laucevičius

Gyvenimas

Būdavo dienų, kai Kristina net nebijodavo mirti: žmonėms tai atrodo paprastas galvos skausmas

Aktualu

Nemunas Lietuvos gyvenime: upei iš biudžeto buvo skiriama įspūdinga suma

Verslas

Nauji autobusai ir troleibusai į Vilnių vėluoja – gamintojams gresia baudos

„Eurolygos dienos“ prognozė: „Žalgiris“ pasieks sunkią pergalę (4/4)

Vardai

Mauricijuje medų kopinėję Skaisgiriai liko sužavėti rojų primenančių vaizdų, kurie – lyg atvirutės

Gazas

Į kelius vėl grįžta mirtis: renkasi pėsčiuosius be atšvaitų

Aktualu

Čekijos premjeras kaltinamas Kryme pagrobęs liudyti dėl korupcijos turėjusį sūnų

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Aktualu

Greitkelyje Vilnius–Kaunas susidūrė 5 automobiliai, sužeisti 2 žmonės, susidarė spūstis

Aktualu

„Bellingcat“: Rusija turi prieigą prie Britanijos vizų išdavimo sistemos

Verslas

2019-ųjų kainoraštis: gyventojams elektra brangs 15 proc., dujos – 20 procentų

Gyvenimas

S.Straukaitė – pirmoji dizainerė iš Lietuvos Lenkijos mados savaitėje: „Tai buvo bomba“

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

JAV translyčiai karo veteranai siekia nemokamų lyties keitimo operacijų

Vardai

Juvelyrikos parodoje garsūs svečiai grožėjosi pasaulyje išgarsėjusių lietuvių autorių darbais

Aktualu

Iš Vokietijos išspirtą benamį Lietuvos pareigūnai pasitiko išskėstomis rankomis

Naujienos

Aktualu

Padovanoti filmui sukurtą laivą Vilniaus administracijos direktorius pasiūlė per anksti

24sek

Kevino Pangoso sugrįžimas: „Žalgiris“ – „Barcelona“

Gyvenimas

Alkoholikas Povilas: „Gimus sūnui, švenčiau tris paras“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: patekimas į uždraustus vienuolynus ir 5 tūkst. km aukštis

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Liubomiras Laucevičius

Gazas

Reidas Panevėžyje: iš 154 patikrintų eismo dalyvių protokolą gavo tik dviratininkas

15min tema Aktualu

Ir lietuviams aktualūs „Brexit“ scenarijai: mūsų diplomatų uraganas Londone nestebina

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Prieš dvikovą Rumunijoje E.Jankauskas palietė psichologiją: „Šiame lygyje reikia būti tvirtesniems“

Gyvenimas

Būdavo dienų, kai Kristina net nebijodavo mirti: žmonėms tai atrodo paprastas galvos skausmas

Aktualu

Nemunas Lietuvos gyvenime: upei iš biudžeto buvo skiriama įspūdinga suma

Vardai

Mauricijuje medų kopinėję Skaisgiriai liko sužavėti rojų primenančių vaizdų, kurie – lyg atvirutės

Verslas

Nauji autobusai ir troleibusai į Vilnių vėluoja – gamintojams gresia baudos

Gazas

Į kelius vėl grįžta mirtis: renkasi pėsčiuosius be atšvaitų

Aktualu

Greitkelyje Vilnius–Kaunas susidūrė 5 automobiliai, sužeisti 2 žmonės, susidarė spūstis

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Pasaulis kišenėje

Aplankykite Vilkyškius: vofeliai, kafija ir kitos Mažosios Lietuvos įdomybės

Aktualu

Čekijos premjeras kaltinamas Kryme pagrobęs liudyti dėl korupcijos turėjusį sūnų

Verslas

2019-ųjų kainoraštis: gyventojams elektra brangs 15 proc., dujos – 20 procentų

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką