-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išsikepkime gardžių keksiukų

Pasak istorijos šaltinių, keksiukus pradėta kepti dar dešimtajame mūsų eros amžiuje.
Keksiukai
Keksiukai / Fotolia nuotr.

Išradingų anglų ir amerikiečių konditerių dėka šių kepinių skonis šiandien žinomas daugeliui, o geriausiais keksiukų kepimo meistrais laikomi anglai.

Paskanauti purių saldžių keksiukų daugybėje pasaulio šalių siūlo ne tik žinomi konditerijos gamintojai, bet ir privačių kepyklėlių, cukrainių, garsių restoranų bei vietinės reikšmės užeigų konditeriai. Keksiukus mėgsta kepti ir namų šeimininkės. Greičiausiai dėl to, kad juos pagaminti greita ir paprasta. 

Tešlos paruošimas

Pagal klasikinį receptą keksiukų tešla maišoma iš miltų, kepimo miltelių (nuo šio komponento priklauso keksiukų purumas), cukraus, kiaušinių ir sviesto. Vietoj cukraus dažnai naudojamas medus, klevų sirupas.

Gardžių saldžių keksiukų galima išsikepti ir iš mažiau kaloringos be riebalų ruošiamos biskvitinės tešlos. Keksiukai būna puresni, jeigu pusė recepte nurodyto kiekio miltų pakeičiama krakmolu ar kukurūzų miltais, į tešlą papildomai įmaišoma keli šaukštai kefyro arba rūgpienio.

Pagardų įvairovė

Profesionalūs kulinarai ir išradingos namų šeimininkės keksiukų tešlą dažnai paįvairina šokolado gabalėliais, kakava, įvairiais šviežiais, konservuotais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, uogienėmis, džemais, cinamonu, vanile, vaisių ar uogų cukatomis, riešutais, varške, maskarponės ar rikotos sūriu, aguonomis, grūdų dribsniais ir kitais priedais. Pasirinktus pagardus galima atsargiai šaukštu įmaišyti į visą tešlą arba jų užberti ar užkrėsti ant keksiukų specialiose formose, prieš pašaunant į karštą orkaitę.

Iškeptus keksiukus daugelyje šalių įprasta puošti įvairiais skystais (pavyzdžiui, cukraus ir pieno) ir tirštais (miltelinio cukraus ir maskarponės bei kt.) glajais, spalvingais cukraus ar šokoladiniais pabarstais. Jie tiekiami ir pagardinti plakta grietinėle, apšlakstyti vaniliniu cukrumi, uogų ar vaisių padažu.

Svarbu žinoti

♦ Kepant keksiukus, labai svarbu tiksliai pagal receptą suseikėti produktus, antraip kepiniai gali neiškilti ar, priešingai, išbėgti už formos kraštų.

♦ Tešlai išpurenti vietoj kepimo miltelių galite naudoti geriamąją sodą. Ją į tešlą dėkite nugesintą citrinų sultimis.

♦ Sveikuolišką gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms keksiukų tešlą tinka paįvairinti tokiais komponentais kaip avižų dribsniai, grūdų sėlenos, įvairios kepintos sėklos. Cukrų sveikiau keisti medumi arba klevų sirupu. 

♦ Keksiukų tešlą geriau maišyti mediniu šaukštu nei elektriniu plaktuvu, nes šiuo įrankiu ji pernelyg stipriai išpurenama, dėl to kepiniai būna pernelyg korėti.

♦ Ar keksiukai iškepę, patikrinti labai paprasta: įbeskite į vieną kepinį medinį konditerinį smeigtuką ar dantų krapštuką. Jeigu ištrauktas jis švarus, sausas, galite traukti kepinius iš orkaitės ir išėmusi iš formelių išdėlioti ant grotelių, kad atvėstų (popierinių krepšelių nuimti nereikia).  

Tinkamos kepimo formos

Viso pasaulio konditeriai ir namų šeimininkės keksiukus kepa specialiose formose. Jų būna visokio dydžio ir įvairių medžiagų: paprastų metalinių ir su nepridegančia danga, silikoninių, keraminių.

Labai patogu keksiukus kepti lanksčiose silikoninėse formose, nes iškepusius paprasta gražiai išimti. Neaiškios kokybės keramines ir nepridegančios dangos formas patyrę konditeriai, prieš krečiant tešlą, dėl viso pikto pataria ištepti riebalais arba į jas įdėti specialius popierinius krepšelius. Jų galima įsigyti paprastų baltų (kasdieniams kepiniams) ir dekoratyvių (gaminant keksiukus šventėms ar dovanoms).

Siūlome paskanauti!

Fotolia nuotr./Saldžiarūgačiai varakės keksiukai
Fotolia nuotr./Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Fotolia nuotr./Kefyriniai keksiukai
Fotolia nuotr./Kefyriniai keksiukai
Kefyriniai keksiukai
Shutterstock nuotr./Avižinių dribsnių keksiukai
Shutterstock nuotr./Avižinių dribsnių keksiukai
Avižinių dribsnių keksiukai
Autorės nuotr./Pikantiaki keksiukai
Autorės nuotr./Pikantiški keksiukai
Pikantiški keksiukai
Fotolia nuotr./`okoladiniai keksiukai
Fotolia nuotr./Šokoladiniai keksiukai
Šokoladiniai keksiukai
Fotolia nuotr./Keksiukai su varake ir slyvomis
Fotolia nuotr./Keksiukai su varške ir slyvomis
Keksiukai su varške ir slyvomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius