Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 2d. 17:00

Išsikepkite purios speltų miltų duonos – pirktinio batono nebesinorės

„Brioche“ duona
Vida Press nuotr. / „Brioche“ duona

Nors mitybos specialistai grūmoja, kad rafinuotų kvietinių miltų kepiniai – nieko gero, rytinis dar šiltas sviestinis ragelis ar auksinė paskrudintos duonos riekė visus pamokslus verčia užmiršti. Šį kartą siūlome patiems išsikepti purios „brioche“ duonos, tačiau atiduodame ir duoklę sveikai mitybai – kepsime ją iš speltų miltų.

Ingredientai:

  • 10 g šviežių mielių;
  • 250 ml šilto vandens;
  • 300 g speltų miltų;
  • 200 g viso grūdo speltų miltų;
  • 50 g švelnaus skonio medaus (jei sukietėjęs, pašildykite, kad suskystėtų);
  • 50 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 60 g razinų;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologišką, o jei vaisius paprastas, labai gerai nušveiskite su soda);
  • 10 g druskos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus.

Gaminimas:

1. Užpilkite razinas šiltu vandeniu ir leiskite pabrinkti.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite 120 ml vandens ir mieles, palaukite, kol mielės ištirps. Supilkite medų, abiejų tipų miltus, nutarkuotą apelsino žievelę ir pradėkite minkyti, minkykite kelias minutes, o tada suberkite druską ir įpilkite dar šilto vandens, kantriai minkykite, kol tešla taps elastinga (šį darbą galite patikėti ir elektriniam prietaisui, tačiau atliksite jį ir rankomis).

3. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir po kelis meskite į tešlą nenustodami minkyti, tešla turi išlikti elastinga, tačiau nuo sviesto ji kiek suminkštės, taps riebesnė.

4. Nusunkite razinas ir suberkite į tešlą, dar kiek paminkykite, kad jos tolygiai pasiskirstytų.

5. Dėkite tešlą į dubenį, pridenkite medžiaginiu virtuvės rankšluostėliu ir leiskite pabūti šilumoje 30 min. Tuo metu sviestu kruopščiai ištepkite pailgą kepimo formą aukštais kraštais (skirtą keksams ir/ar duonai kepti).

6. Padalinkite tešlą į 3, 6 ar 8 dalis, suformuokite rutulius ir dėkite juos į kepimo formą – jei 3, tuomet vieną greta kito, jei 6 ar 8, tuomet 2x3 arba 2x4.

7. Dėkite kepimo formą su tešla į šiltą vietą leiskite pabūti ten 2–3 valandas, kol tešla akivaizdžiai išsipūs.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pakilusią duoną švelniai patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrumi.

9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min., arba kol viršus bus auksiškai rudas. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

Valgykite vieną, su džemu, su sviestu, galite pjaustyti plonomis riekėmis ir paskrudinti. Tokia duona, suvyniota į rankšluostėlį, išliks skani 2–3 dienas.

Vida Press nuotr./„Brioche“ duona
Vida Press nuotr./„Brioche“ duona

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? Saulius Skvernelis: „Ministro pirmininko atlyginimas dėl mokesčių reformos nesikeis nė vienu euru“

Aktualu

Diskusija: lietuviai neišmano ekonomikos, nemėgsta verslininkų, bet patys norėtų jais tapti

Sportas

Žingsnis pirmyn ar atgal? Be pinigų likusią A lygą po savo sparnu glaus LFF

Verslas

Jaunus medikus nuvylusi A.Pabedinskienė jaučiasi įžeista: mokiau pagal pateiktas temas

Aktualu

Premjeras prezidentei įvardijo kandidatus į ministrus

24sek

Prasta diagnozė „Ryto“ žaidėjui: po dėjimo į krepšį laukia pusmetis be krepšinio

Verslas

Vyriausybė ruošia tėvams pusės algos dydžio dovaną, bet džiaugiasi ne visi

Vardai

Filmavimo metu susižalojo Mios sūnus – prireikė medikų pagalbos

Mokslas.IT

Rusijoje demonstruotas „pažangus robotas“ pasirodė esąs žmogus su roboto kostiumu

Verslas

Seime ruoštasi Astravo atominės įjungimui: tarėsi dėl „fake news“ 

Gyvenimas

Psichoterapeutė G.Subačiūtė: „Sergant depresija svarbu nelikti vienam“

Sportas

Rūta Meilutytė nuskynė pasaulio čempionato sidabrą

Gyvenimas

Vėžio rūšis, kuria galima užsikrėsti: A.Unikauskas patvirtina arba paneigia mitus apie vėžį

Sportas

Medalis po medalio: Danas Rapšys išplėšė pasaulio čempionato sidabrą

Sportas

Rusai įsitikinę – dalyvaus kitose olimpinėse žaidynėse

Gazas

Kelininkai įspėja: naktį eismo sąlygas blogins plikledis

Aktualu

Aštuonios ES šalys pareiškė palaikančios sutartį dėl Irano branduolinės programos

Gazas

Elonas Muskas atskleidė daugiau detalių apie „Tesla“ pikapą: viena įkrova – 805 km

Aktualu

Kauno policija prašo atsiliepti asmenis, mačiusius, kaip troleibusas partrenkė mažametę

Aktualu

JT vadovas: svarbiausi klimato derybų klausimai lieka neišspręsti 

Naujienos

Gyvenimas

Psichologas: žmogus pradeda gyti nuo pripažinimo, kad negali pats susidoroti su savo kančia

„Atsarginiai“: pirmasis apdovanojimas Domantui Saboniui ir nuostabus Artūro Karnišovo darbas „Nuggets“

Verslas

Griūvantis pastatas kelia grėsmę Bartninkų miestelio mokinių saugumui

Vardai

Arūnas Valinskas apie santuoką: „Būna ir nekalbadieniai, ir nelovadieniai“

Gyvenimas

101-erių senolė patarė, kaip ilgiau gyventi: valgyti galima viską

Sportas

Aistros po epinės bokso dvikovos: „Jie mus apvogė“

Aktualu

Artūras Kazlauskas: Sekmadienio Evangelija. Adventas – tai laikas atsitiesti, išeiti iš sąstingio ir iliuzijų

Aktualu

Chaosas Paryžiaus gatvėse: per didžiausias pastarųjų metų riaušes sužeisti 133 žmonės, areštuota 412

24sek

Keistas sprendimas – „Ryto“ kroato kovai prieš Lietuvą nereikia

Gyvenimas

Pirmojo Lietuvoje augintinių krematoriumo įkūrėja Toma: „Sulaukiu įvairių reakcijų“

Tobuli netobulumai: Meilės sau atmintinė

Aktualu

Kandidatai G.Nausėda ir A.Juozaitis susitarė: švietimo ministrą turėtų rinktis prezidentas

Aktualu

Archeologams ant Gedimino kalno kol kas nepavyksta rasti vieno sukilėlio palaikų

Vardai

Kalėdiškai sužibo visa Lietuva: kurio miesto eglė šiemet gražiausia?

Aktualu

Kaune sudaužytas policijos automobilis

Aktualu

JAV gedi eksprezidento George'o H.W.Busho – iškilaus valstybės veikėjo, padoraus žmogaus

Aktualu

Daugėja vilčių, kad D.Britanijoje įvyks antras „Brexit“ referendumas

Gazas

Šalto ryto išbandymas: ar užvesti kaimyno automobilį laidais, ar to vengti?

Vardai

„Chanel“ dizaineris Karlas Lagerfeldas nustebino bedante šypsena: ar tai nulėmė dentofobija?

Kultūra

Knygos apžvalga. Kęstučio Navako „Privatus gyvulėlių gyvenimas“

Vardai

Ypatingos

05:50
03:17

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką