Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištaisykite klaidas: 12 patarimų, kurie pravers naminių desertų kepėjams

Akmeniniai keksiukai, tešla, kurioje jaučiasi cukraus kristalai, niekaip neišsiplakantys baltymai, sviesto ir vandens mišiniu pavirstanti plakama grietinėlė... Nesėkmių kepant įvairius naminius saldėsius gali būti ne viena ir ne dvi, tada ir dingsta ūpas eksperimentuoti. Šie 12 svarbių patarimų leis jums išvengti kai kurių populiarių klaidų.
Tešla tepama karamele
Tešla tepama karamele / Vida Press nuotr.

1. Sijokite. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite – ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Beje, atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.

2. Tryniai ir baltymai. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose – ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei baltymus plakate su cukrumi, pradėkite jį berti baltymams jau kiek sustandėjus ir berkite dalimis.

3. Temperatūra – svarbu. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu – kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.

4. Tobula grietinėlė. Plakti tinka tik ne liesesnė nei 35–36 proc. grietinėlė, ji turi būti šalta. Grietinėlę nesunkiai galima perplakti ir gauti nebepataisomą pliūrzę su susiformavusiais sviesto gabaliukais, todėl būkite atidūs. Jei grietinėlę reikia plakti su cukrumi ar (dažniau) cukraus pudra, verčiausia sudėti prieš plakant.

Vida Press nuotr./Plakta grietinėlė
Vida Press nuotr./Plakta grietinėlė

5. Likučiai. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti – atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja – jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.

6. Džiovinti vaisiai. Visus džiovintus vaisius prieš dedant į tešlą būtina nuplauti (nes jūs dažniausiai net nežinote, kur jie pabuvojo ir kokiomis medžiagomis apsaugoti nuo gedimo) ir gerai nusausinti. Galite juos apvolioti miltuose, nupurtyti šių perteklių ir tada dėti į tešlą – tolygiau pasiskirstys.

123RF nuotr./Razinos
123RF nuotr./Razinos

7. Pakepinkite. Jei į tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. 160C laipsnių temperatūroje) – skonis ir aromatas bus ryškesni.

8. Mielinės tešlos subtilybės. Šiai tešlai visi produktai turi būti kambario temperatūros. Nebijokite mielinės tešlos minkyti ilgai – nuo 10 min. iki pusvalandžio (gali prireikti ir tiek, jei darbuojatės rankomis). Išminkyta ji bus kokybiškesnė. Geriausia temperatūra mielinei tešlai kilti – 35–36C laipsniai. Tačiau neleiskite šioje temperatūroje tešlai kilti per ilgai – t.y. perrūgti, nes ji taps per rūgšti, sukris. Optimalu įmaišalui kilti 15 min., tešlai – apie valandą, kol padvigubės, jau suformuotam kepiniui – 20–30 min. Žinoma, viskas priklauso nuo tikslios temperatūros, oro drėgmės ir kitų kintamųjų. Kuo dažniau kepsite iš mielinės tešlos, tuo labiau pasikliausite savo pojūčiais, o ne teorija.

Vida Press nuotr./Mielinė tešla
Vida Press nuotr./Mielinė tešla

9. Kaip be druskos? Daugeliui saldžiųjų kepinių druska yra būtina. Ji ne tik paryškina skonį, tačiau ir padeda tešlai tapti vienalyte, ją stabilizuoja. Labiausiai druskos trūkumą pajusite mieliniuose kepiniuose, tačiau ir kitur žiupsnis jos nepamaišys. Net virdami karamelę įberkite druskos – saldumas nebus toks tiesmukas.

10. Nepersistenkite maišydami. Keksiukų ir keksų tešla itin nemėgsta permaišymo – jei suksite tešlą kaip pašėlę, vėliau keksiukus ar keksą galėsite mėtyti į sieną. Paprastai jų tešla ruošiama pagal tokią formulę: sumaišomi skystieji ingredientai, sumaišomi sausieji ingredientai, sausieji ingredientai per kelis kartus (vis švelniai išmaišant) sudedami į skystuosius. Jums reikia išmaišyti tik tiek, kad neliktų sausų ingredientų ir daryti tą švelniai.

11. Limpanti tešla. Jei gaminate sausainius ir kočiojant tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.

12. Planavimas. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai a) būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, b) pasiruoškite reikiamus produktus, c) pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę – jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.

Vida Press nuotr./Pasiruošimas tešlos gaminimui
Vida Press nuotr./Pasiruošimas tešlos gaminimui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius