Dabar populiaru
Publikuota: 2020 gegužės 7d. 09:00

Išvirėte per daug makaronų? Ne bėda, ruoškite su jais salotas. 10 receptų

Makaronų salotos
Fotolia nuotr. / Makaronų salotos

Ir kam nėra taip nutikę – į puodą lengva ranka subėrėme kruopų ar makaronų, o vėliau dalis jų liko nesuvalgyta. Tačiau tokią situaciją lengva išspręsti – nesugalvokite jau atvėsusių makaronų išmesti, verčiau panaršykite, kokių tinkamų priedų turite spintelėse, ir paruoškite su jais makaronų salotų. Jos puikiai tiks kitą dieną pasiimti į darbą (jei jau dirbate biure), o gal į pikniką, makaronus, tad ir salotas su jais, mielai valgo ir vaikai.

Receptai
Receptas: Makaronų ir tunų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 32
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nuvarvinkite ir atvėsinkite.

2. Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Alyvuoges nuvarvinkite, supjaustykite griežinėliais.

4. Salotas nuplaukite, nusausinkite, stambiai suplėšykite ir išdėliokite į 4 lėkštes.

5. Giliame dubenyje makaronus gerai išmaišykite su daržovėmis, išdėliokite į lėkštes, ant viršaus uždėkite nuvarvintų tunų.

6. Paruoškite padažą: smulkintus česnakus, citrinų sultis ir vynuogių kauliukų aliejų išplakite elektriniu plakikliu. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir apliekite makaronų ir tunų salotas. 

 

Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (Gūžė mėgstamų)
Makaronai: 300.00 g (spiralės formos)
Tunas: 1.00 vnt. (indelis savo sultyse)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Alyvuogės: 50.00 g (saujelė juodųjų ir žaliųjų alyvuogių be kauliukų)
Citrinos: 1.00 vnt. (Padažui; pusė citrinos sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės (Padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (vynuogių kauliukų; padažui)
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (Padažui; pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (Padažui; pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Padažui; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų salotos su mocarela
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 21
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite grūstus česnakus ir minutę pakepinkite. Tada sudėkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus pomidorus, uždenkite ir 5 min. patroškinkite. Keptuvę atidenkite ir maišydami dar 5 min. pakepinkite, kad išgaruotų dalis skysčio. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.

2. Makaronus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Išvirusius iš karto nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite ataušti.

3. Cukiniją supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite cukinijų kubelius ir pakepinkite 3–4 min. Kiaurasamčiu išgriebkite ir palikite ataušti.

4. Kai visi paruošti komponentai bus vienodos temperatūros, juos sumaišykite viename dubenyje, sudėkite kubeliais supjaustytą sūrį, susmulkintus prieskoninius žalumynus. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, keliais acto lašeliais ir dar kartą viską atsargiai išmaišykite.

Patarimas. Salotos nepabos, jei vieną kartą vietoj cukinijų dėsi paprikų, kitą kartą sūrį pakeisi tuno gabaliukais ir pan.

Ingredientai
Makaronai: 100.00 g (nevirtų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 150.00 g
Mocarelos sūris: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų, pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š. (keli acto lašeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų salotos su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 10
Kaip gaminti

1. Pagaminsite per 50 min. neskaičiuojant tešlos brandinimo ir džiovinimo laiko.

2. Miltus suberkite ant lentelės, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, įberkite druskos ir suminkykite elastingą tešlą. Palikite valandai pastovėti.

3. Iškočiokite plonus lakštus ir palikite 15 minučių, kad apdžiūtų. Gausiai apibarstykite miltais, tada supjaustykite juostelėmis. Palikite dar valandai džiūti. Makaronus apie 5 minutes virkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išgriebusi palikite atvėsti.

4. Avokado ir mango minkštimą supjaustykite kubeliais. Apšlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir palikite pastovėti.

5. Žuvį pabarstykite druska, itališkomis žolelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, dėkite į sviestu išteptą nepridegantį kepimo indą ir 20 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ištraukusi palikite atvėsti, tada supjaustykite dideliais gabalais.

6. Į serviravimo lėkštes dėkite makaronų, lašišų, avokadų ir mangų gabalėlių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi su smulkintais svogūnų laiškais.

Ingredientai
Miltai: 200.00 g (naminiams makaronams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (naminiams makaronams)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (naminiams makaronams ir 1arbat. š. apšlakstymui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį naminiams makaronams, bei žiupsnelis druskos žuviai)
Lašiša: 300.00 g (šviežia filė)
Itališkas žolelių mišinys: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Avokadai: 1.00 vnt.
Mangas: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š.)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (ryšulėlis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tuno ir makaronų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 40
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, nusausinkite. Supjaustykite pomidorus, papriką, svogūną, agurkus, kiaušinius.

2. Į lėkštę dėkite salotos lapus, supjaustytas daržoves, tuną, užpilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek vyno acto ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Makaronai: 100.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Agurkai: 2.00 vnt. (1 žalias ir 1 raugintas)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Raudonasis svogūnas: 40.00 g
Tunas: 180.00 g (aliejuje (1 skardinė))
Salotos: 50.00 g (keli lapai)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Vyno actas (arba šviežiai spaustos citrinų sultys pagal skonį): 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų, pievagrybių ir agurkų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 32
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, perpilkite šaltu ir gerai nuvarvinkite.

2. Mėsą supjaustykite juostelėmis, agurką – plonais griežinėliais, pomidorus – skiltelėmis, salierą – nedideliais gabalėliais. Pievagrybių galvutes nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Gatavus produktus sumaišykite su visiškai ataušusiais makaronais.

3. Paruoškite padažą: aliejų sumaišykite su actu, garstyčiomis, sugrūstu česnaku, žalumynais, druska, pipirais (dar geriau – išplakite maišikliu).

4. Padažą supilkite ant salotų, atsargiai pamaišykite, dubenį uždenkite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve. Prieš patiekdami apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Mėsa: 250.00 g (liesos - keptos , virtos arba karštai rūkytos)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Pievagrybiai: 100.00 g
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 vnt. (1 sauja - padažui ir salotoms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (salotoms ir padažui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (neaštrių - padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Smidrų ir makaronų salotos su fetos sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.0 / 6
Kaip gaminti
  1. Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  3. Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
  4. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  5. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
  6. Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
  7. Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
  8. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
  9. Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.

 

Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Smidrai: 10.00 vnt.
Pomidorai: 300.00 g (vyšninių)
Fetos sūris: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 2.00 žiupsnelis (1 - makaronams ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 10
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Nuskalaukite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti 10 min. Suberkite į didelį dubenį, užpilkite 2 šaukštus aliejaus nuo džiovintų pomidorų ir gerai išmaišykite – taip makaronai nesulips.

2. Nupjaustykite pupelių ankščių galiukus, jei ankštys ilgos – perpjaukite jas per pusę. Sudėkite paruoštas pupeles į verdantį vandenį ir virkite 4–6 minutes, priklausomai nuo ankšties storio. Nupilkite virimo vandenį ir panardinkite pupeles į kuo šaltesnį vandenį, kad virimo procesas sustotų. Atvėsintas pupeles nuvarvinkite.

3. Pomidorus išimkite iš aliejaus, nuvarvinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Aliejaus dar reikės, tad neišpilkite jo. Kaparėlius nuvarvinkite, petražoles sukapokite.

4. Sudėkite į makaronus pupeles, pjaustytus pomidorus, kaparėlius, pinijas, petražoles ir sutrupinkite fetą. Gerai išmaišykite. Pagardinkite salotas nuo pomidorų likusiu aliejumi, druska ir pipirais. Skanaus!

Pastabos:

Alyvuogės: Čia dar labai tinka stambiai pjaustytos juodosios arba kalamatos alyvuogės, bet šįkart pamiršau jų nusipirkti :)

Sūris: fetą galite keisti halumiu, tradiciniu lietuvišku varškės sūriu arba ožkos sūriu.

Be pieno produktų: vietoj fetos naudokite tofu arba nedėkite sūrio visai.

Ingredientai
Makaronai: 350.00 g (orzo formos ar panašių smulkesnių)
Džiovinti pomidorai: 500.00 g (pomidorų su aliejumi svoris, aliejaus neišpilkite)
Šparaginės pupelės: 400.00 g
Fetos sūris: 400.00 g
Kaparėliai: 200.00 g
Kedrinės pinijos: 100.00 g
Petražolės: 50.00 g
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų ir tunų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 7
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės, su šlakeliu aliejaus, nuvarvinkite ir atvėsinkite.

2. Kukurūzus gerai nuvarvinkite.

3. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis, apibarstykite Viduržemio jūros prieskoniais, apkepkite svieste iš abiejų pusių.

4. Makaronus gerai išmaišykite su daržovėmis ir tarkuotu parmezanu, ant viršaus uždėkite gerai nuvarvintų tunų.

5. Paruoškite užpilą. Smulkintus česnakus, žalumynus, citrinų sultis ir vynuogių kauliukų aliejų išplakite iki vientisumo elektriniu plakikliu. Pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir apliekite makaronų ir tunų salotas.

Ingredientai
Makaronai vamzdeliai: 300.00 g
Tunas: 1.00 vnt. (indelis tunų savo sultyse)
Kukurūzai: 1.00 vnt. (nedidelis indelis)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (saujelė parmezano)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (Užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Užpilui pusės citrinos sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (Užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (Užpilui; vynuogių kauliukų aliejaus)
Druska: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Užpilui pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Užpilui žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Kaip gaminti

1. Į verdantį vandenį įpilkite šaukštą aliejaus ir išvirkite makaronus al dente – kad būtų ne per minkšti. Išgriebkite makaronus, nuplaukite šaltu vandeniu per kiaurasamtį ir suberkite į dubenį. Sudėkite visas kitas likusias dalis ir išmaišykite.

2. Šiose salotose daug vietos improvizacijai – galite pabandyti su vištiena, kumpiu, kitokiu sūriu ar žalumynais. Taip pat tinka ir prieskoniai – čiobreliai ar raudonėliai. Bandykite atrasti savo skonį.

 

Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (tinkamiausi fusilli)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Parmezano sūris: 100.00 g (pjaustyto kubeliais)
Saulėje džiovinti pomidorai: 50.00 g (nusausintų)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių, pasmulkintų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų salotos su keptais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 5
Kaip gaminti

1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.

2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.

3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.

4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.

5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.

Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (geriau trumpų, išvirtų al dente)
Fetos sūris: 80.00 g
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (pakepintų ir atvėsintų)
Alyvuogės: 1.00 sauja (be kauliukų, stambiai supjaustytų)
Druska: 3.00 žiupsnelis (po žiupsnį pomidoriukams, užpilui ir salotoms)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį salotoms ir užpilui)
Bazilikai: 1.00 sauja (stambiai suplėšytų šviežių)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių; keptiems pomidorams)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai užpilui ir 1 pomidoriukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė; raudonėlių užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką