Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 9d. 09:00

Jau žaliuoja dilgėlės: 7 receptai su šia vertinga piktžole

Varškės pyragas su dilgėlėmis ir kiaušiniais
Asmeninio albumo nuotr. / Varškės pyragas su dilgėlėmis ir kiaušiniais

Ten, kur daugiau saulės, jau sužaliavo skaudžiai kandančios dilgėlės. Dabar jos gležnutės, jaunutės, tad nuostabiai tinka patiems įvairiausiems patiekalams ruošti – sriuboms, salotos, omletams, net pyragams. Nesibaiminkite, jei gerai paruošite, lėkštėje dilgėlės jau nesikandžios ir apdovanos naudingų maisto medžiagų puokšte.

Receptai
Receptas: Sriuba su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 12
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas užmerkite ir palaikykite per naktį. Tada, iki suminkštės, pavirkite daržovių sultinyje.

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.

3. Sudėkite nuvalytus ir susmulkintus pievagrybius ir kepinkite, iki suminkštės.

4. Svogūnų ir pievagrybių troškinį sukrėskite į sriubą, sumeskite žiedynėliais suskirstytus brokolinius kopūstus (kelis palikite papuošti), kiek pavirkite (tik ne per ilgai – kopūstai turi išsaugoti spalvą) ir nukelkite nuo ugnies. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Į kiek pravėsusią sriubą sumeskite perrinktus dilgėlių lapelius, supilkite grietinėlę ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

6. Sriubą tiekite su garuose virtu brokolinių kopūstų gabalėliu. Valgykite su prancūziškojo batono riekele.

Ingredientai
Dilgėlės: 40.00 g (šviežių)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Pievagrybiai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g
Perlinės kruopos: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 24
Kaip gaminti
  1. Išvirkite ryžius sūdytame vandenyje.
  2. Perplaukite ir užvirkite, tada vanduo bus skaidrus.
  3. Dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite.
  4. Užvirus ryžiams, sudėkite prieskonius, smulkintas dilgėles ir rugštynes.
  5. Taip pat galima dėti morkų, bulvių, virtą kiaušinį. Pavirkite 30 sek. ir nukelkite nuo ugnies sriubą.

Receptą atsiuntė Lina M.

 

Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Dilgėlės: 20.00 g (sauja)
Rūgštynės: 20.00 g (sauja)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių ir špinatų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 14
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
  4. Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
  5. Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.

 

Ingredientai
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Dilgėlės: 300.00 g (jaunų lapelių)
Vištiena: 200.00 g (filė)
Vanduo: 500.00 ml (arba daržovių sultinio)
Bulvės: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 3
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo bulvių kukuliukų: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indo dugną padenkite druska (druska reikalinga tam, kad ištrauktų bulvių drėgmę, ir tešla būtų sausesnė), išdėliokite bulves su lupena. Kepkite apie 45-50 min., kol bulvės bus minkštos.

2. Perpjaukite pusiau ir išskobkite iškepusiį minkštimą. Šį minkštimą (geriausia kol jis dar šiltas) sutrinkite trintuve arba sumalkite. Sumaišykite su miltais ir plaktu kiaušiniu, pagardinkite druska ir pipirais, ir suminkykite minkštą tešlą. Tešla turi būti drėgna, bet nelipti prie rankų.

3. Ant miltais pabarstyto darbastalio suformuokite plonas (maždaug nykščio plonumo) tešlos „virveles“, jas supjaustykite gabaliukais (kaip virtinukus), tada šakute šiek tiek paspauskite, suteikdami jiems įdomesnę formą. Sudėkite ant miltais pabarstyto pagrindo ir padėkite šaltai, kol prireiks.

4. Pasigaminkite sriubą: bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite sultinyje arba vandenyje apie 15 min., arba kol bulvės bus visiškai minkštos.

 

5. Kol bulvės verda, kitame dideliam puode ištirpinkite sviestą (arba įkaitinkite aliejų) ir jame apkepinkite svogūnus. Nuolat maišykite, kad svogūnai neparuduotų, tik suminkštėtų. Bebaigiant kepti svogūnams, sudėkite česnakus, ir dar minutę pakepkite. Tada sudėkite nuplikytas dilgėles ir dar pusę minutės pakepinkite. Galiausiai supilkite bulves kartu su skysčiu, kuriame jos virė, ir pavirinkite viską dar 2 minutes. Visą masę sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite druska ir pipirais.

6. Bulvių kukuliukus išvirkite pasūdytame vandenyje (dėkite po nedidelį kukuliukų kiekį, kad jie nesuliptų, o jiems iškilus į paviršių pavirkite apie 2 minutes, tada kiaurasamčiu išgriebkite, ir virkite kitus).

7. Patiekite sriubą su bulvių kukuliukais, pagardinkite šviežiu ožkos sūriu (arba jogurtu), bei tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu.

Ingredientai
Bulvės: 1.40 kg (1 kg kukuliukams ir 400 g sriubai)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį kukuliams ir sriubai)
Miltai: 200.00 g (galima naudoti speltų; bulvių kukuliukams; ir dar šiek tiek stalviršiui pabarstyti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (suplaktas; bulvių kukuliukams)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (kukuliukams ir sriubai)
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vandens; sriubai)
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba aliejaus; sriubai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais; sriubai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos; sriubai)
Dilgėlės: 2.00 sauja (didelės, nuplikytų; sriubai)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (graikiško; patiekimui (arba šviežio ožkų pieno sūrio))
Kietasis sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežių dilgėlių majonezas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 21
Kaip gaminti
  1. Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Dilgėlės: 1.00 sauja (šviežių jaunų dilgėlių lapelių)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (daigintų)
Kanapių sėklos:(maltų lukštentų) 1.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (1,5)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (0,5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų grūdelių)
Karis: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (sėklų aliejaus)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvinukai su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite ir dar šiltas sugrūskite, įmaišykite dilgėles, miltus.

2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į keletą gabaliukų ir formuokite 1,5 cm skersmens volelius. Supjaustykite 2 cm ilgio gabalėliais. Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite kol iškils, tada išgriebkite.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite pjaustytą česnaką, šalavijo lapelius, pakepinkite kelias minutes, kol česnakas pagels. Užpilkite sviesto padažą ant bulvinukų. Pabarstykite tarkuotu sūriu.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Dilgėlės: 200.00 g (pjaustytos)
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Šalavijai: 4.00 g (4 lapeliai)
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškas varškės pyragas su dilgėlėmis ir kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Didelę kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, joje ištieskite iškočiotą atšildytą sluoksniuotą tešlą pagal visą indo dydį. Prie kepimo formos kraštų užlenkite tešlą kuo aukščiau ir ją visą subadykite šakute.

2. Dilgėles nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto perliekite šaltu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos.

3. Varškę išsukite su grietine, prieskoniais ir smulkiai pjaustytomis nuplikytomis dilgėlėmis. Įmuškite vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Šią masę vienodai paskleiskite ant tešlos ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 15 minučių.

4. Apkepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai ant jo įmuškite 4 kiaušinius, apibarstykite juos maltais pipirais ir druska, bei vėl pašaukite į orkaitę kepti dar 10–15 minučių. Kai kiaušiniai iškeps, pyragą dar šiltą neškite į stalą.

Ingredientai
Varškė: 400.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Dilgėlės: 4.00 sauja (jaunų lapelių)
Peletrūnas: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (geriau jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai
Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką