Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 11d. 19:00

Jaukiam savaitgaliui – 2 patiekalai su cinkeliu: nesaldus pyragas ir šveicariškas desertas

Patiekalų idėjos savaitgaliui
TV3 nuotr. / Patiekalų idėjos savaitgaliui

Užklupus speigui daugiau laiko praleidžiame namuose, virtuvėje ir šildomės karštais patiekalais, lepinamės saldumynais. Jei pritrūkote idėjų, ką gaminti, jums į pagalbą skuba TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas. Pirmasis siūlo išsikepti nesaldų pyragą, o antrasis pasigaminti elegantišką šveicarišką morengo desertą. Jūsų dėmesiui – išsamūs receptai!

Sluoksniuotos tešlos pyragas su vištiena ir pievagrybiais

Ingredientai:

  • 600 g sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • 500 g vištienos šlaunelių mėsos be odos;
  • 150 g nedidelių pievagrybių;
  • 1 poras;
  • 500 ml vandens;
  • 1 sultinio kubelis;
  • 50 ml baltojo sauso vyno;
  • 50 ml riebios grietinėlės;
  • 25 g sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Užvirti puode vandenį ir ištirpinti jame sultinio kubelį.

2. Pievagrybius nuvalyti ir supjaustyti į keturias dalis. Porą gerai nuplauti ir supjaustyti siaurais pusžiedžiais. Vištieną supjaustyti stambiais kubeliais.

3. Aukštoje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepti porus. Kai jie suminkštėja, suberti pievagrybius, išmaišyti ir pakepinti 2-3 minutes. Tada supilti baltąjį vyną, išmaišyti ir sudėti vištieną. Viską gerai apkepinti. Sumažinti kaitrą ir palikti troškintis.

4. Prikaistuvyje išlydyti sviestą, suberti miltus ir šluotele nuolat sparčiai maišyti iki vientisos masės. Tada po truputį supilti sultinį ir nuolat maišyti iki vientiso padažo. Išjungti kaitrą ir supilti grietinėlę. Gerai išmaišyti ir supilti į vištienos ir pievagrybių keptuvę. Permaišyti ir patroškinti 2-3 minutes.

5. Kepimo formą ištepti sviestu ir tešla iškloti dugną bei sieneles. Supilti troškinį į vidų ir viršų uždengti tešla. Sandariai sujungti ir užspausti tešlos kraštelius. Pyrago paviršių ištepti plaktu kiaušiniu.

6. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

TV3 nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragas su vištiena ir pievagrybiais
TV3 nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragas su vištiena ir pievagrybiais

Šveicariško morengo desertas

Ingredientai:

morengui:

  • 4 kiaušinių baltymai;
  • 200 g cukraus.

kremui:

  • 500 ml grietinėlės;
  • 60 g sviesto;
  • citrinos žievelės.

dekoravimui:

  • 300 g šviežių aviečių;
  • šviežios mėtos lapelių.

Gaminimas:

1. Padaryti garų vonelę: dubenį padėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Tame dubenyje nuolat šluotele maišyti baltymus su cukrumi, iki jie įkais iki 50°C (arba kai su šaukštu pridėjus prie lūpos bus šilta). Tada supilti juos į plaktuvą ir išplakti iki standžių putų. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį su antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuoti spiralės formos norimo ir vienodo dydžio apskritimus. Kepti iki 90°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą 30 minučių. Iškepusius atvėsinti.

2. Į elektrinį plaktuvą supilti giretinėlę, suberti cukrų ir smulkia tarka įtarkuoti 0,5 citrinos žievelės. Išplakti iki standžios masės, bet neperplakti. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį su antgaliu.

TV3 nuotr./Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas
TV3 nuotr./Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas

3. Atvėsusius morengus padalinti į dvi lygias dalis. Vienos dalies puseles apversti ir ant jų išdėlioti avietes su tarpeliais, o tarpelius užpildyti kremu. Kitos dalies puseles uždėti ant viršaus. Ant viršaus išspausti kremo ir ant jo uždėti po avietę. Dekoruoti šviežios mėtos lapeliais.

4. Prieš patiekiant palaikyti 15 minučių šaldytuve, kad morengas šiek tiek sudrėktų ir būtų lengviau valgyti.

TV3 nuotr./Šveicariškas morenginis desertas
TV3 nuotr./Šveicariškas morenginis desertas

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:24
00:18
01:17

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką