Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 11d. 10:00

Jaukiųjų desertų 10-ukas: tinginys, „smėlio juostos“, varškės sausainiai ir kiti skanėstai

Varškės sausainiai-skarelės
Nidos Degutienės nuotr. / Varškės sausainiai-skarelės

Kartais norisi ne įmantrių konditerijos šedevrų, kai galima tik nutuokti, iš ko pagamintas kremas ar glajus, o paprastų, jaukių kepinių ar nekepto skanėsto. Ilgojo savaitgalio proga siūlome bene jaukiausių, kai kam net nostalgiją keliančių desertų dešimtuką. Įmantrių produktų neprireiks, o skonis maloniai nustebins!

Receptai
Receptas: Sausainiai „smėlio juostos“ su marmeladu
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 14
Kaip gaminti

1. Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Trinkite jį tarp pirštų, kol gausite drėgną smėlį primenančius trupinius.

2. Įmaišykite kiaušinį (40 g) ir vandenį, ir greitai suminkykite – tik kol tešla sulips į vientisą rutulį.

3. Ant miltais pabarstyto stalo ar kepimo kilimėlio iškočiokite tešlą 3–5 mm storio lakštais bei supjaustykite maždaug 4 cm pločio juostomis. Ant pusės juostų konditeriniu maišeliu išspauskite marmelado, uždenkite likusiomis juostomis.

4. Juosteles aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu (20 g) ir apibarstykite kapotais riešutais.

5. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, o tai užtruks 10–15 min.

Ingredientai
Miltai: 430.00 g
Cukrus: 155.00 g
Sviestas: 245.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis; 2/3 tešlai ir 1/3 aptepimui)
Vanduo: 40.00 g
Uogienė: 185.00 g (geriausiai tinka obuolienė)
Riešutai: 30.00 g (geriausiai tinka žemės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Varškės sausainiai „skarelės su cukrumi“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 16
Kaip gaminti

Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.

1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).

2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.

3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.

 

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.

Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.

Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 80.00 g (supjaustyto kubeliais)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (pabarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai „katės liežuvėliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 18
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.

2. Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, turite gauti kreminę masę. Supilkite persijotus miltus.

3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus, sudėkite į sviesto-miltų masę ir atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite.

4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Jei turite konditerinį maišelį, krėskite masę į jį ir ant skardos formuokite maždaug 8 cm ilgio juosteles. Jei neturite maišelio, prireiks kiek pastangų, tačiau juosteles galite suformuoti ir dėdami masę šaukštu.

5. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 7 min., maždaug nuo 5-os minutės atidžiai stebėkite - sausainių krašteliai turi būti parudę, tačiau vidurys dar šviesus. Nesudeginkite! Jei naudojate pistacijas, jas sukapokite ir užberkite ant sausainių įpusėjus kepimo laikui.

6. Vos iškepę sausainiai bus minkštučiai, tačiau vėsdami ims kietėti. Gardžiuokitės vienas, o galite patiekti ir su ledais.

Ingredientai
Sviestas: 60.00 g
Miltai: 60.00 g
Cukrus: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt.
Pistacijos: 0.50 valg. š. (nesūdytos; tačiau galite ir nedėti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 18
Kaip gaminti
  1. Atšildytą tešlą kuo ploniau iškočiokite, patepkite sviestu, apibarstykite milteliniu cukrumi, susmulkintais riešutais, suvyniokite voleliu ir valandą palaikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų.
  2. Tada tešlos volelį supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, kiekvieną dar truputį pakočiokite, sudėkite į skardą ir kepkite 200`C karštumo orkaitėje, kol gražiai apskrus (5–8 min.).
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota tešla: 400.00 g (pakelis)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Riešutai: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Paprasčiausias kakavinis „Tinginys“
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 106
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 75.00 g (82 proc. riebumo)
Pienas: 90.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Kakava: 20.00 g (tamsi, geriausia – šokoladinė)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Varškės „Tinginys“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 84
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
  3. Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
  5. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  6. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 180.00 g (pusriebė)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Džiovinti abrikosai: 50.00 g
Razinos: 50.00 g (auksinės)
Žemės riešutai: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trupininis pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 28
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite sviestą. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.

2. Sviestą, kiaušinius, 7 šaukštus cukraus sumaišykite, išminkykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.

3. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi. 

4. Tešlą sutarkuokite tarka į sviestu išteptą kepimo indą. Truputį tešlos palikite užtarkuoti ant viršaus.

5. Ant sutarkuotos tešlos užkrėskite juodųjų serbentų uogienės, užpilkite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite likusią tešlą.

6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Sviestas: 250.00 g
Cukrus: 10.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 3.00 st.
Juodųjų serbentų uogienė 300.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Laiko patikrintas varškės pyragas su uogiene
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 42
Kaip gaminti

1. Į virtuvinį kombainą suberiame miltus, druską ir supjaustytą kubeliais sviestą. Įjungiame pulso funkciją ir laikome, kol tešla tampa smėlio tekstūros.

2. Suberiame į sviestu ištemptą kepimo formą (skersmuo 20 cm) ir lengvai ranka spausdami suformuojame pyrago pagrindą. Apie 100 g pasiliekame pyrago apibarstymui.

3. Iki balkšvos masės išplakame kiaušinius su cukrumi. Sudedame varškę ir viską gerai išmaišome. Supilame ant pyrago pagrindo. Ant viršaus tolygiai paskirstome uogienę (šį kartą naudojau bruknių) ir apibarstome likusiais trupiniais.

4. Kepame 180 C temperatūroje apie 90 minučių arba kol gražiai paruduoja.

Ingredientai
Sviestas: 140.00 g (šalto; pagrindui)
Miltai: 240.00 g (pagrindui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Cukrus: 90.00 g (įdarui)
Varškė: 500.00 g (įdarui)
Uogienė: 250.00 ml (tirštos; įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 62
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kuršėnų vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 52
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
  2. Kitame inde iki standumo išplakite  baltymus.
  3. Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
  4. Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
  6. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
  7. Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių. 
  8. Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
  9. Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
  10. Atvėsusį biskvitą išvyniokite  ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
  11. Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Helena J.

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 200.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (0,5 indelio saldinto - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką