Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 02 23 /2021 10 08

Jogurtas – tikras rojus virškinimo sistemai ir norintiems lieknėti

Kas gali atsispirti pagundai, kai smaguriaudami šaukštu kabiname vėsų ir tirštą ar geriame gaivų bei aromatingą jogurtą. Šiame produkte yra mažai riebalų, bet daug baltymų, gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų – tikras rojus be jokios nuodėmės.
Jogurtas su braškėmis
Jogurtas su braškėmis / 123RF.com nuotr.

Jogurtas – vienas iš sveikiausių fermentuotų pieno produktų. Daugelyje pasaulio šalių jogurtas žinomas nuo senų laikų, tačiau skirtinguose regionuose šį produktą ragaujame vis kitokio skonio, konsistencijos ir aromato. Skystą jogurtą patogu gerti, tirštą su vaisiniais priedais valgyti kaip desertą, o natūralaus skonio tinkamas gardinti salotas, gaminti padažus ir kepti pyragus.

Asortimentą formuoja pirkėjų skonis

Jogurtas populiarus ir Lietuvoje. UAB „Rivona“ Alytaus pieninėje per savaitę pagaminama apie 7 tonas įvairių rūšių jogurto, o parduotuvėms planuojant akcijas – iki 10 tonų.

Jau prieš 12 metų pieninėje pradėti gaminti jogurtai kasmet papildomi naujų rūšių produktais. „Gamybą pradėjome nuo geriamojo jogurto. Įsigiję aparatą jogurtą pilstėme į indelius. Anksčiau buvo daugiau rankų darbų, nes jogurtą talpose sumaišydavome su vaisių ir uogų priedais. Dabar naudojame aparatą, kuriame vaisiniai priedai įmaišomi į balto jogurto srovę. Kiekvienais metais sugalvojame ką nors naujo ir tobulėjame“, – tvirtina gamybos vadovė Laima Balionienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė

Pastaruoju metu pradėti gaminti natūralūs jogurtai be priedų ir „Piemenėlio“ jogurtai su mažesniu cukraus kiekiu. „Asortimentą formuojame pagal pirkėjų skonį. Pastebime, kad stiprėja sveikesnių produktų poreikis“, – tvirtina L.Balionienė.

Ypač populiarus natūralaus skonio jogurtas, kuris naudojamas kaip grietinės pakaitalas salotoms pagardinti, padažams gaminti ar pasigaminti naminį desertą su džiovintais vaisiais, vasarą su šviežiomis uogomis, obuoliais ir kitais priedais.

Jogurtas „gardukas“ gaminamas su pasukomis

Technologė Neringa Varževičienė pasakoja, kad jogurtų, kaip ir kitų raugintų bei fermentuotų pieno produktų gamyba prasideda pieno ceche: žaliava normalizuojama, pasterizuojama, hemogenizuojama, atvėsinama iki reikiamos temperatūros ir fermentacijos talpose užraugiama su jogurtinių bakterijų raugu. Toliau jogurtai gaminami pagal pasirinktas receptūras – natūralus ar su įvairiais priedais, geriamas ar valgomas.

Per ilgus gamybos metus produkcija ne kartą keitėsi. Pasak technologės, jei pirkėjams nelabai patinka kai kurie vaisių ar uogų priedai, ieškoma naujų receptūrų.

Asmeninio arch. nuotr./„Rivonos“ pieninės gaminama „Pieno rojaus“ jogurtų linija
Asmeninio arch. nuotr./„Rivonos“ pieninės gaminama „Pieno rojaus“ jogurtų linija

Iš viso asortimento išsiskiria linijos „GAR2“ 2 proc. riebumo jogurtai indeliuose su pasukomis, darbuotojų vadinami tiesiog „gardukais“. „Valgant aiškiai jaučiamas pasukų skonis – šis produktas gaunamas gaminant sviestą ir yra labai maistingas bei naudingas organizmui“, – sako N.Varževičienė.

Gerosios bakterijos stiprina organizmą

Jogurtas – ypač naudingas produktas, nes lengvai įsisavinamas ir turintis daug baltymų. Svarbu ir tai, kad jogurte yra mineralinių medžiagų – kalcio, kalio, magnio, natrio, cinko, taip pat A, D, PP, E, C, B6 ir B12 vitaminų. Stiklinėje jogurto yra 45 proc. rekomenduojamos kalcio dienos dozės.

Maisto technologas Linas Sieniutis sako, kad jogurte yra gerųjų bakterijų, kurios naudingos virškinimui, žarnyno veiklai, stiprina imuninę sistemą. Jogurte esančios pieno rūgščių bakterijos teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, stabdo puvimo ir patogeninių bakterijų dauginimąsi, o tai užtikrina ir kitų maisto medžiagų įsisavinimą. Kai kurie gamintojai į jogurtą deda papildomai gerųjų bakterijų, tačiau pasak technologo, tai labiau rinkodaros triukas, nes jogurte šių bakterijų yra natūraliai.

Dietinis produktas tinka lieknėjantiems

Jogurtas naudingas žmonėms, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar skrandžio skausmai. Kasdien valgyti jogurto reikėtų ir tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio. Mažai riebalų turintis jogurtas yra ne tik dietinis produktas, bet ir pagerina medžiagų apykaitą ir virškinimą, padeda ilgiau jaustis sotiems. Be to, svorį padeda numesti jogurte esantis kalcis ir amino rūgštys.

Jei vargina hipertenzija, taip pat reikėtų į kasdienį racioną įtraukti jogurto, nes jame esantis kalis padeda iš organizmo pašalinti natrio perteklių – tai viena iš priežasčių, sukelianti aukštą kraujo spaudimą. Taip pat jogurtas padeda užtikrinti tinkamą cholesterolio lygį.

123RF.com nuotr./Jogurtas
123RF.com nuotr./Jogurtas

Natūralus jogurtas patiekalams suteikia išskirtinį skonį

Natūralus 3 proc. riebumo jogurtas be priedų – puikus grietinės pakaitalas norintiems ne tik sumažinti riebalų kiekį, bet ir ieškantiems naujų skonių. Iš natūralaus skonio gaminami sveikuoliški tiršti kokteiliai, padažai ir pagardai salotoms, desertai ir pyragai.

Puikus naminis tzatziki padažas su jogurtu

123RF.com nuotr./Tzatziki jogurtinis padažas
123RF.com nuotr./Tzatziki jogurtinis padažas

Graikiškas tzatziki padažas gaminamas iš tiršto graikiško jogurto, tačiau jį puikiai gali pakeisti natūralus jogurtas. Gaminant svarbu nepagailėti česnakų, kad skonis būtų intensyvesnis ir nuspausti sutarkuotų agurkų sultis. Šis padažas universalus – tinka pagardinti ir daržovių salotas, ir valgyti su gabalėliu duonos kaip užkandį.

Padažui reikės:

  • 4 vnt. indelių natūralaus „Piemenėlio“ 3 proc. jogurto,
  • 2 agurkų,
  • 4 skiltelių česnako,
  • 1 arbat. š. balto vyno acto,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Agurką nulupkite, sutarkuokite burokine tarka, išsiskyrusias sultis nuspauskite ir nupilkite. Sudėkite sutrintus česnakus ir likusius priedus. Viską gerai išmaišykite ir prieš valgant palaikykite šaldytuve, geriausia per naktį.

Jogurtinis kokteilis su vaisiais

123RF.com nuotr./Jogurtinis gėrimas su vaisiais
123RF.com nuotr./Jogurtinis gėrimas su vaisiais

Skanaudami šį kokteilį persikelsite į egzotiškus kraštus, kur siauros gatvelės skendi prieskonių, ryškiaspalvių gėlių ir smilkalų aromatuose. Susiplakite tokį kiekį kokteilio, kiek išgersite iš karto, nes stovėdamas šis gėrimas gali išsisluoksniuoti.

Kokteiliui reikės:

  • 4 vnt. indelių natūralaus „Piemenėlio“ 3 proc. jogurto,
  • 150 ml vandens,
  • 150 g mango,
  • 1 banano,
  • 50 g cukraus,
  • ½ arbat. š. cinamono,
  • mėtos šakelės.

Ruošimas:

Vaisius supjaustykite gabaliukais, įdėkite cukraus, suplakite su jogurtu, įpilkite vandens iki reikiamo tirštumo. Įpilkite į stiklinę, ant viršaus pabarstykite cinamono, papuoškite mėtos šakele.

Grožis iš vidaus: gaivios salotos su jogurto padažu

123RF.com nuotr./Salotos
123RF.com nuotr./Salotos

Nuo seno žinoma tiesa: grožį užtikrina ne tik tai, ką tepame ant odos, bet ir tai, ką dedame į pilvą. Ypač šiuo metų laiku trūksta vitaminų, todėl daugiau valgykime daržovių salotų, o išskirtinio skonio joms suteiks jogurto padažas.

Salotoms reikės:

  • 1 virto burokėlio,
  • ¼ saliero gumbo,
  • 2 obuolių,
  • 100 g graikinių riešutų,
  • 1 valg. š. citrinos sulčių,
  • 1 indelio natūralaus „Piemenėlio“ 3 proc. jogurto,
  • 2 arbat. š. garstyčių,
  • druskos, pipirų pagal skonį,
  • granatų sėklų,
  • saulėgrąžų daigų.

Ruošimas:

Salierą sutarkuokite plonais šiaudeliais, burokėlį ir obuolius supjaustykite šiaudeliais. Viską sumaišykite ir sudėkite susmulkintus graikinius riešutus. Atskirame dubenėlyje sumaišykite jogurtą ir garstyčias, pasūdykite, pagal skonį pridėkite pipirų, supilkite citrinų sultis – gautą padažą užpilkite ant daržovių. Į indelį aukštais kraštais sudėkite salotas, švelniai suspauskite ir išverskite ant lėkštės. Apiberkite granatų sėklomis, ant viršaus uždėkite kelis saulėgrąžų daigus.

Burnoje tirpstantis kreminis desertas

Kai norisi ko nors skanaus, bet rūpi ir kūno linijos, riebią grietinėlę papildykite jogurtu. Šioje srityje italų meistrai nepralenkiami – virtuoziškai sluoksniuodami pieno produktų ir uogų ingredientus, sukuria tobulus desertus. Viskas pavyks kuo puikiausiai – želatina padės išlaikyti skanėsto formą.

123RF.com nuotr./Kreminis jogurto desertas
123RF.com nuotr./Kreminis jogurto desertas

Desertui reikės:

  • 2 vnt. indelių natūralaus „Piemenėlio“ 3 proc. jogurto,
  • 250 ml 35 proc. riebumo grietinėlės,
  • 100 g cukraus,
  • 1 arbat. š. vanilinio cukraus,
  • 3,5 arbat. š. želatinos
  • 70 ml vandens,
  • šaldytų aviečių,
  • mėtos šakelės papuošimui.

Gaminimas:

Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite, kol išbrinks. Po to pakaitinkite, kad visiškai ištirptų. Grietinėlę pakaitinkite, įdėkite cukrų, maišykite, kol ištirps. Į grietinėlę supilkite ištirpintą želatiną. Kai pravės, sudėkite jogurtą. Išpilstyti į stiklines, ant viršaus sudėkite trintų uogų ir papuoškite mėtų šakele. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Niekada neatsibostantys dangiškieji keksiukai

Kai norisi skanėsto čia ir dabar, keksiukus išsikepsite akimirksniu. Visus ingredientus tikrai rasite savo virtuvės spintelėje, o drėgnumo, purumo ir puikaus skonio jiems suteiks jogurtas.

123RF.com nuotr./Jogurtiniai keksiukai
123RF.com nuotr./Jogurtiniai keksiukai

Keksiukams reikės:

  • 1 indelio natūralaus „Piemenėlio“ 3 proc. jogurto,
  • 1 kiaušinio,
  • 100 ml aliejaus,
  • 250 g miltų,
  • 5 valg. š. rudojo cukraus,
  • 1 valg. š. vanilinio cukraus,
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Kiaušinį išplakite, sudėkite jogurtą, supilkite aliejų, viską gerai išplakite. Miltus sumaišykite su sausais ingredientais, supilkite kiaušinio mišinį, sumaišykite. Tešlą supilkite į keksiukų formeles ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje 25–30 min.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius