Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 12d. 09:00

Ką gaminti iš akį traukiančių patisonų? 6 receptai – nuo sriubos iki deserto

Įdaryti patisonai
Vida Press nuotr. / Įdaryti patisonai

Atidžiau įsižiūrėjus, kiekvienos daržovės išvaizda įdomi ir savita, tačiau niekas nenuginčys, jog patisonai gerokai išsiskiria tarp visų. Jų forma itin palanki, kad šias daržoves įdarytume, tačiau, žinoma, patisonus galima ruošti ir kitais būdais. Receptų rinkinys šįsyk nedidukas, tačiau itin įvairus.

Receptai
Receptas: Įdaryti patisonai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 17
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite nuluptą ir susmulkintą svogūną, tarkuotą morką ir supjaustytą mėsą. Įmaišykite saldžiosios paprikos, kalendros, druskos, pipirų.

3. Mėsai baigiant kepti, įmaišykite pomidorų pastą, ryžius ir kaitinkite 5 minutes.

4. Patisonus nuplaukite, aštriu peiliu nupjaukite viršų, abi dalis išskobkite. Į apatinę dalį pridėkite įdaro, užvožkite „dangteliais“. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiauliena: 200.00 g (išpjova)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 maltos)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1,5 maltų)
Pomidorų pasta: (0,5) 1.00 valg. š.
Patisonai: (maži) 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsa įdaryti patisonai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Jį susmulkinkite ir pavirkite sūdytame vandenyje apie 3 minutes.

2. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą. Tada sudėkite džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Mišinį paskaninkite druska, pipirais ir viską sumaišykite.

3. Išskobtus patisonus prikimškite įdaro ir kepkite apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukite, kol sūris išsilydys.

4. Patiekite su šviežiais pomidorais bei salotoms.

Ingredientai
Patisonai: 5.00 vnt. (vidutiniai)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiūvėsiai: 50.00 g (maltų)
Malta mėsa: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Įdaryti patisonai su jautiena ir fetos sūriu
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Tuomet susmulkinkite patisono minkštimą ir atidėkite vieną stiklinę.

3. Išskobtus patisonus sudėkite ant kepimo skardos ir pabarstykite druska. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių.

4. Įkaitinkite keptuvę, suberkite į ją šoninę ir kepkite tol, kol apskrus. Tuomet ten pat sudėkite jautieną ir kepkite, kol paruduos. Suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir toliau patroškinkite apie keletą minučių. Įmaišykite špinatus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir dar patroškinkite, kol špinatai suminkštės. Tuomet nuimkite dangtį ir kepkite keletą minučių tol, kol išgaruos likęs skystis. Visą paruoštą masę suberkite į vidutinio dydžio dubenį bei palikite atvėsti.

5. Kai masė atvės, įmaišykite kiaušinius, virtus ryžius, pipirus ir kelis valgomuosius šaukštus krapų, sudėkite fetos sūrį.

6. Paruoštą jautienos mišinį sudėkite į apkeptus patisonus. Uždenkite jų viršūnėles ir kepkite apie pusvalandį, kol apskrus ir suminkštės. Svarbu stebėti, kad patisonai nesutežtų.

7. Iškepusius patisonus apibarstykite krapais ir patiekite.

Ingredientai
Patisonai: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Druska: 0.30 arbat. š.
Šoninė: 100.00 g (smulkintos)
Jautiena: 450.00 g (smulkintos)
Raudonasis svogūnas: 0.50 skiltelės (smulkinto)
Česnakai: 1.00 valg. š. (smulkinto)
Špinatai: 200.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (plakti)
Ryžiai: 0.50 st. (virtų)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių, smulkintų)
Fetos sūris: 140.00 g (sutrupinto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.3 / 3
Kaip gaminti

1. Patisonus sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 2 šaukšteliais rupios druskos ir palikite apie 10-15 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Tada tarkius kuo stipriau nuspauskite, kad kuo daugiau skysčio pasišalintų.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą su patisonais, susmulkintu česnaku, džiūvėsiais, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais (druskos turėtų pakakti nuo patisonų) ir 1/2 šaukštelio raudonėlių, viską gerai išmaišykite.

3. Didelėje gilioje keptuvėje (arba puode) įkaitinkite aliejų. Į gilesnę lėkštelę įberkite džiūvėsių apvoliojimui. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus, iš visų pusių apvoliokite juos džiūvėsiuose, ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kotletukai, įdėkite šaukštą sviesto, ir suberkite svogūnus. Apkepinkite juos trumpai, tada supilkite vyną (arba sultinį, arba vandenį) ir, pagramdant keptuvės dugną, pakepinkite, kol alkoholis išgaruos (o sultinio sumažės). Suberkite supjaustytus pomidorus, įdėkite koncentratą, supilkite vursterio padažą, suberkite prieskonius – pipirus, čili pipirus, likusus raudonėlius, galite įberti žiupsnelį cukraus, ir virkite padažą kaskart pamaišant atviroje keptuvėje apie 5 minutes, kol sutirštės.

 

5. Tada sudėkite atgal į padažą apkepintus kotletukus ir toliau troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.

6. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis, bazilikais. Valgykite su virtomis bulvėmis arba ryžiais, o gal kitomis mėgstamomis kruopomis ar riekele šviežio prancūziško batono.

Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g (arba patisonų)
Kalakutiena: 500.00 g (maltos; arba vištienos)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų; plius dar šiek tiek apvoliojimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiai)
Vynas: 0.50 st. (baltojo; arba sultinio, arba vandens)
Pomidorai: 500.00 g (šviežių, supjaustytų)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š. (nebūtinai)
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Patisonų sriuba su pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 1
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite svogūnus. Nupjaukite apatinę ir viršutinę patisono dalis. Tuomet supjaustykite patisoną ketvirčiais, o vėliau – griežinėliais.

2. Imkite gilią keptuvę, į ją supilkite sultinį ir užvirkite.

3. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, žiupsnelį druskos ir kepinkite ant vidutinės kaitros keletą minučių, kol svogūnai suminkštės. Tuomet sudėkite patisonus, užberkite dar vieną žiupsnelį druskos ir dar patroškinkite apie 5 minutes. Ant viršaus supilkite sultinį, o jeigu trūksta skysčio – šiek tiek verdančio vandens (svarbu, kad padengtų daržovės). Viską užvirkite ir troškinkite tol, kol patisonai taps minkšti.

4 Kol sriuba verda, laiką paruoškite pesto padažą. Elektriniame smulkintuve išsukite baziliką, parmezano sūrį ir kedrines pinijas. Įberkite gerą žiupsnį druskos, alyvuogių aliejaus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė. Jei pesto padažas išėjo per sausas, įpilkite dar alyvuogių aliejaus.

5. Tuomet nuimkite sriubos puodą nuo ugnies ir elektriniu trintuvu sutrinkite visą jame esančią masę.

6. Supilstykite sriubą į lėkštes, o ant viršaus užpilkite po šaukštą pesto padažo. Patiekite su paskrudinta duona.

Ingredientai
Patisonai: 1.00 vnt. (didelis)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vištienos)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį sriubai ir pesto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 šaukštas sriubai ir 2 šaukštai pesto)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (sriubai ir pesto; arba pagal skonį)
Bazilikai: 50.00 g (pesto)
Kedrinės pinijos: 25.00 g (pesto)
Parmezano sūris: 50.00 g (pesto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladainis su patisonais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Sausus ingredientus išmaišykite dideliame dubenyje, o mažesniame dubenėlyje – skystus ingredientus.

2. Skystą mišinį iš lėto pilkite ant sausų produktų, kas kartą vis pamaišydami. Gauta masė turi būti tiršta.

3. Kepimo skardą ištepkite aliejumi, supilkite masę ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie pusvalandį tol, kol pyrago viršus apskrus. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

4. Ištirpdykite šokoladą kartu su šaukštu aliejaus. Gautą glaistą užpilkite ant pyrago viršaus ir palikite šiek tiek atvėsti.

 

Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Kakava: 3.00 valg. š. (nesaldintos)
Soda: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 st.
Patisonai: 2.00 st. (tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 arbat. š.
Šokoladas: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką