Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ką įdomaus paruošti iš tortilijų? 9 receptai

Tortilijos
Fotolia nuotr. / Tortilijos
Šaltinis: 15min
0
A A

Tortilijos puikios tuo, kad su jomis patiekalai paruošiami lengvai ir greitai. Be to, yra nuostabiai skanūs ir tinkami ne tik pasisotinti bet kuriuo dienos metu, bet ir kaip užkandis įvairiems vakarėliams.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tortilija  – tai daugiausia Meksikoje paplitusi plona, neraugintos tešlos duona. Tradiciškai ji buvo gaminama iš kukurūzų, tačiau pastaruoju laiku pasaulyje dažniau ruošiama iš kviečių miltų.

Šio papločio pavadinimas kildinamas iš ispaniško žodžio tortilla, kuris išvertus reiškia  „omletą“. Manoma, kad ispanų konkistadorai šią actekų duoną taip pavadino dėl to, jog vizualiai ji buvo panaši į ispanų pamėgtą omletą. Beje, patys actekai šią duoną vadino tlaxcalli.

PARAGAUKITE!

Receptai
Receptas: Tortilija su daigintais grūdais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Meksikietiškieji kvietinių miltų paplotėliai 4.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g (minkštos)
Daigintos pipirnės: 2.00 vnt. (2 saujos daigintų grūdų (pipirnių, kviečių, ridikėlių ar kt.) mišinio)
Kumpis: 4.00 riekės (vytinto)
Salotos: 4.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (sunokęs didelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Kaip gaminti

1. Daigintus grūdus kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir gerai nuspauskite. Apšlakstykite citrinų sultimis.

2. Avokadą nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą ir supjaustykite juostomis (išilgai). Apšlakstykite citrinų sultimis.

3. Po kelis salotų lapus sudėkite vieną ant kito (paruoškite keturias porcijas). Ant viršaus uždėkite po vytinto kumpio griežinėlį, avokadų juostelių.

4. Paplotėlius aptepkite feta, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kelioms minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Kai atvės, ant kiekvieno paplotėlio uždėkite po porciją paruoštų salotų. Viršų gausiai apibarstykite daigintais grūdais, apšlakstykite citrinų sultimis ir susukite ritinėlius.

Receptai
Receptas: Tortilijos su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kukurūzų paplotėliai 4.00 vnt.
Krevetės: 200.00 g (šviežių lukštentų arba šaldytų)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (baltasis)
Pomidorai: 2.00 vnt. (minkšti, gerai prinokę)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Salotos: 2.00 vnt. (keli lapeliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Saulėje džiovintų pomidorų padažas 1.00 valg. š.
Vynuogių kauliukų aliejus 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Česnakus nulupkite, susmulkinkite.

2. Nedidelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, pakepinkite česnakus ir papriką, tada viską pasūdykite, sukrėskite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir sumeskite krevetes. Maišydama jas pakepinkite, kol dailiai apskrus ir apsivels prieskoniais.

3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.

4. Avokadą nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.

5. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite, sumaišykite su avokadais, pomidorais, svogūnais, kapotais žalumynais, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir apšlakstykite vynuogių kauliukų aliejumi.

6. Ant pašildytų paplotėlių krėskite po šauktą traškių salotų ir dėkite krevečių.

Plačiau skaitykite: Idėjos meksikietiškam vakarėliui

Receptai
Receptas: Tortilijos su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 40
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 1.00 vnt. (pakuotė)
Vištiena: 400.00 g (virtos krūtinėlės)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (po raudoną ir geltoną saldžiąją)
Meksikietiškas saldžiarūgštis padažas su pomidorais 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Meksikietiški paukštienos prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Duona: 100.00 g (2 saujelės skrudintų baltos duonos kubelių)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Pomidorai: 6.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

1. Vištieną supjaustykite juostelėmis, įtrinkite jas vištienos prieskoniais ir apšlakstykite citrinos sultimis.

2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, supjaustykite juostelėmis.

3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite 2 šaukštuose aliejaus, kol dailiai pagels. Tada suberkite vištienos juosteles, šiek tiek paskrudinkite, krėskite padažą, pagal skonį berkite druskos, pipirų, sumeskite paprikų juosteles, kelias minutes pakaitinkite, kad daržovės sušiltų, ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.

4. Tortilijas pašildykite kaip nurodyta ant pakuotės, ant kiekvienos krėskite po truputį įdaro, tada dailiai susukite, į kiekvieną įkiškite po bazilikų lapelį ir išdėliokite lėkštėse.

5. Šalia tiekite likusiu aliejumi apšlakstytų, druska ir pipirais pagardintų salotų su pomidorais ir skrudintos baltos duonos kubeliais.

Receptai
Receptas: Tortilijos su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 33
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt.
Kumpis: 400.00 g (šaltai rūkyto)
Salotos: 1.00 vnt. (pusė „Ledkalnio“ salotos)
Sūris: 1.00 vnt. (indelis natūralaus skonio tepamojo varškės sūrelio su pievagrybiais)
Pomidorai: 3.00 vnt. (didesni)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Obuolį nulupkite, sutarkuokite, sumaišykite su tepamuoju sūreliu, jei reikia, pasūdykite.

2. Kumpį supjaustykite plonais griežinėliais. Salotas nuplaukite ir labai gerai nusausinkite.

3. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, tada nulupkite odelę ir supjaustykite plonais griežinėliais.

4. Ant pašildytų tortilijų tepkite sūrelio su obuoliais, tada klokite po kelis lapus salotų,  dėkite kumpio ir pomidorų.

5. Tortilijas  susukite, perpjaukite per pusę, kad būtų patogiau valgyti, ir patiekite.

Receptai
Receptas: Tortilijos su faršu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 95
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (mėgstamo)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (po žalią ir geltoną)
Nedidelė skardinė meksikietiško daržovių mišinio (kukurūzai, raudonosios pupelės, žirneliai) 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 250.00 g (indelis meksikietiško pomidorų padažo „Taco“)
Maltos mėsos prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 50.00 g (saujelė tarkuoto brandinto)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite aliejuje.

2. Faršą sumaigykite šakute, pabarstykite maltos mėsos prieskoniais, sumeskite į keptuvę ir ant mažos ugnies kepinkite, kol patamsės.

3. Tada sukrėskite gerai nuvarvintą daržovių mišinį, pomidorų padažą ir dar 8 minutes pakaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Paprikas išvalykite, supjaustykite juostelėmis. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis.

5. Ant papločių krėskite po kelis šaukštus kepinto faršo, tada berkite smulkintų svogūnų, pomidorų gabalėlių, tarkuoto sūrio, išdėliokite skirtingų spalvų paprikų juosteles.

6. Tortilijas susukite voleliu ir kelioms minutėms, kad sušiltų ir išsilydytų sūris, pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su bazilikų lapeliais.

Receptai
Receptas: Tortilijos su kumpiu ir daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 25
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 336.00 g
Kumpis: 400.00 g (karštai rūkytas kiaulienos)
Varškės sūris: 200.00 g (tepamas varškės sūrelis)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Morkos: 150.00 g (virtos)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Šparaginės pupelės: 150.00 g (konservuotos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Tortiljas supjaustykite maždaug 8 cm pločio juostomis, kiekvieną patepkite varškės sūreliu.

2. Ant kiekvienos juostos dėkite kelis nuplautus ir kruopščiai popieriniu rankšluosčiu nusausintus salotų lapus, kumpio griežinį, kelias iš marinato išgriebtas ir gerai nuvarvintas šparagines pupeles.

3. Dėkite kubeliais pjaustytų pomidorų ir virtų morkų. Viršų apibarstykite šviežiomis smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.

4. Daržoves kiek prispauskite delnu, tortiljas susukite į ritinėlius ir susmeikite mediniais smeigtukais. Palikite kelioms valandoms pastovėti.

Kulinaro patarimai:

• Jei po ranka turite konservuotų vaisių, jais galite pakeisti recepte nurodytas daržoves. Dėl pikantiškumo tokias tortilijas galite pagardinti ir sausoje keptuvėje skrudintomis migdolų drožlėmis.

• Jei tortilijas ruošite iš vakaro, tvirtai susukite į maistinę plėvelę (neapdžius, produktai geriau sulips, patiekalas bus minkštesnis) ir tik tada dėkite į šaldytuvą.

Receptai
Receptas: Meksikietiškas užkandis „quesadillas“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 29
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio, kukurūzų miltų)
Vištienos krūtinėlė: 450.00 g (marinuota)
Sūris: 170.00 g (tarkuotas fermentinis)
Mocarelos sūris: 130.00 g (tarkuotas)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ir 1 raudonajai salsai)
Porai: 1.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g
Sojų padažas: 40.00 ml (vištienos marinatui)
Sultys: 60.00 ml (1/8 puodelio laimo sulčių - vištienos marinatui ir 2 valg. š. raudonajai salsai)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (vištienos marinatui)
Medus: 15.00 g (vištienos marinatui)
Česnakai: 5.00 skiltelės (2 sutrintos skiltelės - vištienos marinatui ir 3 raudonajai salsai)
Džovinta raudonoji paprika: (vištienos marinatui) 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 6.00 vnt. (dideli raudoni pomidorai - raudonajai salsai)
Pipirai: 2.00 vnt. (2-3 čili pipirai - raudonajai salsai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (raudonajai salsai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - raudonajai salsai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį - raudonajai salsai)
Kaip gaminti

VIŠTIENOS PARUOŠIMAS

Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojos padažą, laimo sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Išmaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu. Uždenkite dubenį su vištiena maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kol mėsa išsimarinuos.

 

RAUDONOSIOS SALSOS (SALSA ROJA) PARUOŠIMAS

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Čili pipirus perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių. Svogūną perpjaukite į keturias dalis.

3. Pomidorus, čili pipirus, svogūną, ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.

4. Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspasuskite laimo sultis ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles. Atvėsinkite.

 

QUESADILLAS PARUOŠIMAS

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol vištiena gražiai apskrus. Įmaišykite kapotas petražoles.

2. Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių. Perlenkite tortiliją per pusę.

3. Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražiai auksinės spalvos. Taip pat paruoškite ir iškepkite likusias quesadillas.

Patiekite šiltas su raudonąja salsa. Skanaus!

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: meksikietiškas užkandis „quesadillas“ (Meksika)

Receptai
Receptas: Sluoksniuotas tortilijų ir faršo apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 58
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Faršas: 500.00 g (jautienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Mėsos prieskoniai: (aštrūs) 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Sūris: 150.00 g (tarkuoto fermentinio)
Majonezas: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Faršą apkepkite su pjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Fermentinį sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais.

3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Receptai
Receptas: Meksikietiška fajita
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.2 / 10
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 400.00 g (nugarinė)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Meksikietiški prieskoniai: 35.00 g
Pupelės: 200.00 g (virtos arba konservuotos)
Aitrioji paprika: 5.00 g (1/2 ankšties)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Tortilija: 8.00 vnt. (mažos)
Citrinos: 1.00 vnt. (skiltelės)
Jogurtas: 6.00 valg. š. (natūralus)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iki geltonumo apkepkite svogūnus. Juostelėmis supjaustykite papriką ir sudėkite į keptuvę. Maišydami kepkite apie 3 minutes. Išimkite iš keptuvės.
  2. Jautienos nugarinę supjaustykite plonomis juostelėmis ir sudėkite į keptuvę. Kepkite, kol apskrus. Tuomet atgal sudėkite kepintus svogūnus ir paprikas, suberkite smulkintą aitriąją papriką ir smulkintas petražoles, gerai išmaišykite. Suberkite meksikietiškus prieskonius. Įpilkite kelis šaukštus vandens. Suberkite pupeles ir viską troškinkite dar minutę. Troškinį supilkite į indą, kurį dėsite ant stalo. Jei turite, galite ant viršaus pabarstyti sūrio, šviežių žalumynų.
  3. Pašildykite tortilijas ir sudėkite į lėkštę – troškinys vyniojamas į tortilijas: į vidurį dėkite troškinio, pašlakstykite  citrinų sultimis ir susukite. Jei turite, fajitas galite pagardinti šviežių salotų lapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką