Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 27d. 09:00

Ką paruošti iš salierų gumbų ir pastarnokų? 10 receptų su šiomis žiemą atlaikiusiomis daržovėmis

Salierų košė ir kepti pastarnokai bei morkos
„Scanpix“ nuotr. / Salierų košė ir kepti pastarnokai bei morkos

Nors prekybos centrų lentynose marguoja pomidorai, agurkai ir įvairūs žalumynai, besilaikantieji sezoniškumo principų puikiai žino, kad dabar yra pats rūsyje dar likusių šakninių daržovių – ropių, burokėlių, salierų gumbų, pastarnokų – metas. Ryškiaspalviai burokėliai tikrai gerai pažįstami, tačiau ką įdomaus paruošti iš salierų gumbų ar pastarnokų, štai kur klausimas?!

Receptai
Receptas: Sūrio, ananasų ir salierų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 12
Kaip gaminti

1. Salierą nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais, ananasus nusausinkite. Viską sudėkite į lėkštę.

2. Majonezą, jogurtą ir ananasų sirupą gerai sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Padažą pilkite ant salotų, pabarstykite graikiniais riešutais ir, jeigu norite, žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sūris: 100.00 g (aštrus fermentinis ir 100 g švelnesnio skonio fermentinis)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio saliero gumbo)
Citrinos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų ananasų (apie 250 g))
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Majonezas: 100.00 g (padažui neriebus mėgstamas)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (padažui 3–4 šaukštai natūralaus jogurto)
padažui nuo ananasų likęs sirupas 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Nuskutame pastarnokus ir morkas. 5 minutėms sumetame į verdantį vandenį, nukošiame. Daržovių nebūtina apvirti, bet man taip skaniau. Galite ir tiesiai kepti orkaitėje.

2. Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišome. Gauta mase užpilame pastarnokus ir morkas, permaišome viską, kad tolygiai pasidengtų.

3. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30–40 min., arba kol iškepa.

4. Lazdyno riešutus sausai pakepiname keptuvėje, atvėsiname, nulupame odelę ir užberiame ant iškeptų daržovių.

Ingredientai
Pastarnokas: 400.00 g
Morkos: 400.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 4.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Medus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutraiškytos)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salierų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 56
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite gabalėliais kopūstą, saliero šaknį, susmulkinkite paprikas, svogūnus (vieną pasilikite), saliero lapus. Morkas sutarkuokite.
  2. Visas daržoves ir prieskonius užliekite 3 litrais vandens ir virkite 30 minučių.
  3. Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje. Vėliau supilkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite kelias minutes.
  4. Viską perpilkite į sriubą ir dar šiek tiek pavirkite maždaug 5-7 minutes. Pagardinkite žalumynais.
  5. Druskos nedėkite, jeigu trūks sūrumo, pagardinkite šlakeliu sojos padažo.  
Ingredientai
Kopūstai: 300.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (pusė šaknies ir ryšelis lapų)
Paprikos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės (3-4)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta arba piurė: 1.00 st.
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Plakta svogūnų ir salierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 20
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
  2. Nuplautą, nuluptą saliero gumbą sutarkuokite šiaudeliais.
  3. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite tarkuotus salierus, suberkite kmyninius kuminus, maišydama kepinkite dar kelias minutes.
  4. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnį cukraus. Supilkite sultinį, baltąjį vyną, sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių.
  5. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į serviravimo dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio.
Ingredientai
Sultinys: 1200.00 ml (paukštienos)
Vynas: 100.00 ml (balto, sauso)
Svogūnai: 300.00 g
Salierai: 300.00 g (gumbo)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (kmyninių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių ir salierų kreminė sriuba su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 3
Kaip gaminti

1. Bulves ir salierą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į verdantį sūdytą vandenį, įmeskite laurų lapelių, kvapniųjų ir juodųjų pipirų, žiupsnelį žuvies prieskonių ir virkite, kol daržovės suminkštės.

2. Svogūnus smulkiai sukapokite, apkepkite su sviestu ir supilkite į sriubą. Pavirkite dar kelias minutes. Sriubą supilkite į elektinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės, įspauskite pusės citrinos sulčių. Sriubą supilkite atgal į puodą, įpilkite grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, galite praskiesti virintu vandeniu ar įpilti daugiau grietinėlės. Nuolat maišydami užvirkite.

3. Krevetes atitirpinkite, apšlakstykite likusiomis citrinos sultimis, apibarstykite pipirais, druska ir 10–15 minučių pamarinuokite.

4. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą česnaką, sudėkite krevetes ir kelias minutes vartydami kepkite – tik ne per ilgai, nes sukietės.

5. Į lėkštes supilkite sriubą ir įdėkite po dvi ar tris krevetes. Galite pabarstyti mėgstamais žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebi)
Vanduo: 1.00 l (1-1,5)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2-3)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapnieji)
Krevetės: 12.00 vnt. (8–12 didelių krevečių (šaldytų))
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Blynai su salierais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 12
Kaip gaminti

1. Salierus susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.

2. Avižinius dribsnius 15 min. pamirkykite sultinyje.

3. Visus produktus suberkite į gilų dubenį, sumaišykite, kad gautųsi vientisa tešla, ir jau galite kepti.

Recepto autorė Jovita Simanaitytė

Ingredientai
Salierai: 250.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Avižiniai dribsniai: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (gali būti ir krapai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salierų piurė su kumpiu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.7 / 3
Kaip gaminti

1. Salierų gumbus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais ir sumeskite į puodą su sultiniu.

2. Obuolį nulupkite, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis ir sumeskite į tą patį puodą. Įberkite druskos, įmeskite kelis laurų lapelius ir troškinkite apie 30 min.

3. Nupilkite vandenį, daržoves dar šiek tiek pavirkite ant mažos ugnies, kad išgaruotų drėgmė, įdėkite sviestą ir iki vientisos masės išplakite.

4. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir atsargiai įmaišykite į salierų tyrę.

5. Tiekite su atvėsintais skrudinto kumpio gabalėliais. Toks garnyras tiks prie mėsos patiekalų.

Ingredientai
Salierai: 500.00 g (gumbų)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Grietinėlė: 50.00 ml (plakamosios)
Kumpis: 100.00 g (karštai rūkyto)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 400.00 ml (natūralaus)
Sviestas: 30.00 g
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižinių dribsnių ir salierų maltinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.8 / 26
Kaip gaminti

1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengusios dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.

2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.

3. Salierą nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve.

4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos kiek patroškinkite.

5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.

6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.

7. Tiekite su grietine ir svogūnų laiškais.

Ingredientai
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (kubeliai natūralaus)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Avižos: 1.00 st. (dribsniai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sultys)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 50.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.9 / 7
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pastarnokų pyragas su anyžiais ir apelsinais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.0 / 1
Kaip gaminti

1. Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pakepinkite riešutus apie 10 min. Visiškai atvėsinkite ir stambiai supjaustykite. Sumaišykite su pastarnokais, razinomis ir apelsino žievele.

2. Kiaušinius ir cukrų plakite apie 2 minutes, kol gausite balkšvą ir kreminę masę. Nesustojant plakdami po truputį supilkite aliejų.

3. Miltus, cinamoną, kepimo miltelius, sodą, muskatą, anyžių (arba pankolį) ir druską gerai permaišykite šluotele. Per kelis kartus įmaišykite į tešlą.

4. Per kelis kartus sudėkite ir pastarnokus, riešutus, razinas, apelsino žievelę. Ir gerai viską išmaišykite.

5. Krėskite į kepimo formą ir kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 60 minučių – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką, jis turi būti sausas. Jei ne, dar pakepkite. Jeigu pyrago paviršius pradeda pernelyg ruduoti, o pyragas dar neiškepęs – uždenkite viršų folija ir kepkite toliau. Iškepus visiškai atvėsinkite kepimo formoje, o tuomet išimkite.

6. Kremui pirmiausia suplakite kreminį sūrį iki purumo. Suberkite persijotą cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės. Supilkite grietinėlę. Plakite dar apie 1–2 minutes. Įmaišykite anyžių ir apelsino žievelę. Kremu aptepkite visiškai atvėsusio pyrago paviršių.

Ingredientai
Pekaninių karijų riešutai: 150.00 g (galite keisti graikiniais)
Pastarnokas: 450.00 g (sutarkuotų burokine tarka)
Razinos: 100.00 g
Apelsino žievelė: 1.30 valg. š. (šviežiai nutarkuotos; 1 šaukštas tešlai ir 0,3 šaukšto kremui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 225.00 g
Saulėgrąžų aliejus: 280.00 ml
Miltai: 190.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Soda: 1.50 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š.
Anyžiai: 2.50 arbat. š. (maltų (puikiai tinka ir pankolis); 1 šaukštelis tešlai ir 1,5 šaukštelio kremui)
Druska: 0.75 arbat. š.
Kreminis sūris: 300.00 g (kambario temperatūros; kremui)
Cukraus pudra: 150.00 g (kremui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios; kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Pėsčiųjų viadukas virš vakarinio aplinkkelio ties Gineitiškėmis: taku į griovį

Sportas

„Skrieja kamuolys“: LFF stadiono patogumai, Jose Mourinho godos ir CR7 debiutas „Juventus“

Aktualu

Teismas: D.Zabulionis ir antrą kartą iš pareigų atleistas neteisėtai

Aktualu

Policijos galvosūkis: kaip paauklėti į šiukšliadėžes Vilniaus centre besituštinantį benamį Vitą?

Vardai

K.Meschino širdį užkariavęs vaikinas – praeityje žinomo mafiozo R.Daškevičiaus sūnus

Aktualu

Socialdemokratai užsimojo versti aplinkos ministrą: supykdė miškų kirtimas

Aktualu

Savižudybių prevencija Lietuvoje (III): ko stinga Kaune, Telšiuose ir Tauragėje?

24sek

Dainius Adomaitis prabilo apie naują „Ryto“ komplektacijos kryptį

Kaip KT apgynė žmonių teisę ginti savo teises ir laisves teisme

Aktualu

Laiške pasaulio katalikams popiežius Pranciškus pasmerkė lytinį išnaudojimą

Aktualu

Vėl sutriko Registrų centro mobilusis parašas

Vardai

Ali ir Patricija Gadžijevai laukia šeimos pagausėjimo: „Meilė kuria stebuklus“

Nesuvokiamos prekių kainos Venesueloje

Gazas

Naujasis BMW 3 sedanas jau išbandytas Niurburgringo „Žaliajame pragare“

Vardai

Kanye Westo stilius vestuvėse – susiglamžęs kostiumas ir šlepetės su kojinėmis: madinga ar juokinga?

Maistas

auGalingas pirmadienis: meksikietiški tacos su tofu ir saldžiųjų bulvių skrebučiai

Verslas

Lukiškių kalėjimo teritorijos patrauklumas verslui abejotinas

Kultūra

L.Vilimienė viliasi, kad Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija bus baigta per trejus metus

Sportas

Ant kauniečių išsikrovusio „Žalgirio“ strategas: „Nebuvo taip lengva“

Verslas

„Eesti Meedia“ tinkamai įgyvendino įpareigojimus, skelbia Konkurencijos taryba

Naujienos

Gazas

Pėsčiųjų viadukas virš vakarinio aplinkkelio ties Gineitiškėmis: taku į griovį

Sportas

„Skrieja kamuolys“: LFF stadiono patogumai, Jose Mourinho godos ir CR7 debiutas „Juventus“

Aktualu

Teismas: D.Zabulionis ir antrą kartą iš pareigų atleistas neteisėtai

Aktualu

Policijos galvosūkis: kaip paauklėti į šiukšliadėžes Vilniaus centre besituštinantį benamį Vitą?

Vardai

K.Meschino širdį užkariavęs vaikinas – praeityje žinomo mafiozo R.Daškevičiaus sūnus

Aktualu

Socialdemokratai užsimojo versti aplinkos ministrą: supykdė miškų kirtimas

Aktualu

Savižudybių prevencija Lietuvoje (III): ko stinga Kaune, Telšiuose ir Tauragėje?

24sek

Dainius Adomaitis prabilo apie naują „Ryto“ komplektacijos kryptį

Kaip KT apgynė žmonių teisę ginti savo teises ir laisves teisme

Aktualu

Laiške pasaulio katalikams popiežius Pranciškus pasmerkė lytinį išnaudojimą

Aktualu

Vėl sutriko Registrų centro mobilusis parašas

Vardai

Ali ir Patricija Gadžijevai laukia šeimos pagausėjimo: „Meilė kuria stebuklus“

Nesuvokiamos prekių kainos Venesueloje

Gazas

Naujasis BMW 3 sedanas jau išbandytas Niurburgringo „Žaliajame pragare“

Vardai

Kanye Westo stilius vestuvėse – susiglamžęs kostiumas ir šlepetės su kojinėmis: madinga ar juokinga?

Maistas

auGalingas pirmadienis: meksikietiški tacos su tofu ir saldžiųjų bulvių skrebučiai

Verslas

Lukiškių kalėjimo teritorijos patrauklumas verslui abejotinas

Kultūra

L.Vilimienė viliasi, kad Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija bus baigta per trejus metus

Sportas

Ant kauniečių išsikrovusio „Žalgirio“ strategas: „Nebuvo taip lengva“

Verslas

„Eesti Meedia“ tinkamai įgyvendino įpareigojimus, skelbia Konkurencijos taryba

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką