Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ką slepia aristokratiška baklažano spalva?

Kepti baklažanai
Fotolia nuotr. / Kepti baklažanai
Šaltinis: Partnerio turinys
Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, turinio kontrolė – partnerio rankose
0
A A

Nors baklažanai jau nebėra egzotiška daržovė, jie dar pakankamai retai puikuojasi ant tradicinio lietuviško stalo. Visiškai nepelnytai. Pasak gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, juos vertėtų dažniau įtraukti į savo racioną, kadangi ši daržovė turi labai daug naudingųjų medžiagų.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Įdomioji baklažanų istorija

Šiandien į Lietuvą baklažanai atkeliauja iš Ispanijos, Lenkijos ir Olandijos. Tačiau tikroji šios daržovės tėvynė – Indija. Iš čia jie pateko į Kiniją, o Renesanso laikais buvo atvežti į Europos šalis. Lietuvoje mes įpratę matyti tamsiai violetinės spalvos baklažanus, nors jie gali būti ir gelsvos, kreminės spalvos. Dėl šios priežasties kai kuriose šalyse jų pavadinimas siejamas su kiaušiniu (angl. eggplant).

Įdomu tai, kad iki pat XIX a. baklažanai Europoje buvo auginami kaip dekoratyvinė daržovė, nes iki tol buvo tikėta, kad jie yra... nuodingi. Tik išsiaiškinus, kiek naudingų medžiagų turi baklažanas, ši daržovė buvo „reabilituota“.

Taip pat skaitykite: Eurostat išvados: rytų ir šiaurės europiečiai beveik nevalgo daržovių

Violetinės spalvos nauda

Violetinės spalvos pigmentą baklažanams suteikia bioflovanoidas antocianinas. Tai stiprų antioksidacinį poveikį turinti medžiaga, būtina žmogaus organizmui. Būtent bioflovanoidai padeda sumažinti žalingą laisvųjų radikalų poveikį, kartu mažindami riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis.

„Baklažanai patenka tarp dešimt produktų, kurie turi daugiausia antioksidacinių savybių, todėl jie yra labai svarbūs įvairių ligų, tokių kaip vėžio, prevencijai. Baklažanuose taip pat gausu magnio, geležies, B grupės vitaminų, maistinių skaidulų“, – šių daržovių naudą pristato valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Norint pašalinti chemikalus, kurie gali būti naudojami transportuojant daržoves, nupirktus baklažanus reikėtų pamirkyti vandenyje, o po to kruopščiai nuplauti.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad didžioji dalis naudingųjų medžiagų, tarp jų ir antocianino, slypi baklažano žievelėje. Todėl ruošiant šią daržovę, žievelės nulupti nereikėtų. Norint pašalinti chemikalus, kurie gali būti naudojami transportuojant daržoves, nupirktus baklažanus reikėtų pamirkyti vandenyje, o po to kruopščiai nuplauti.

Rinkdamiesi Europos Sąjungoje (ES) užaugintus baklažanus, galite nesijaudinti dėl pesticidų ir kitų chemikalų kiekio – ES labai griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą ir įvairių priemonių naudojimą, o atsakingos institucijos kontroliuoja, kad būtų laikomasi ES ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatytų reikalavimų. Todėl ES vaisių ir daržovių kokybe ir sauga galite pasitikėti.

Baklažanai – ir svorio kontrolei, ir atminties gerinimui

Baklažanus į savo racioną turėtų įtraukti ir tie, kurie rūpinasi savo svoriu. Vienas puodelis baklažanų turi vos 20 kcal, tačiau daug skaidulinių medžiagų – net 10 proc. rekomenduojamos paros normos. Tai padeda reguliuoti virškinimo sistemos veiklą ir cholesterolio kiekį kraujyje, ilgina sotumo jausmą.

Vienas puodelis baklažanų turi vos 20 kalorijų, tačiau daug skaidulinių medžiagų – net 10 procentų rekomenduojamos paros normos.

Baklažanai labai vertingi dirbantiems intensyvų protinį darbą, kadangi šioje daržovėje esančios medžiagos pagerina smegenų aprūpinimą krauju. „Žinoma, baklažanus reikia įtraukti į savo racioną ne tik prieš egzaminus sesijas ar kitus įvykius, kai reikia atsiminti daug informacijos ar įtemptai galvoti, įvairias daržoves reikia valgyti kiekvieną dieną, ištisus metus. Tuomet tikrai pajusite naudą”, – primena gydytoja.

Tiesa, baklažanais nepatariama piktnaudžiauti tiems, kurie skundžiasi geležies trūkumu arba inkstuose turi akmenų. Daržovėje yra oksalatų, kurie gali skatinti inkstų akmenų formavimąsi. O didelis kiekis medžiagos nasunino, esančio baklažanuose, skatina geležies pasišalinimą iš ląstelių. Todėl rinkdamiesi šią daržovę, nepamirškite ir saiko jausmo.

Baklažanai su pomidorais ir mocarela

Viktorijos Ramašauskaitės nuotr./Baklažanas su sūriu ir vyšniniais pomidorais
Viktorijos Ramašauskaitės nuotr./Baklažanas su sūriu ir pomidorais

Reikės:

  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 nedidelių baklažanų,
  • 4 pomidorų,
  • 150 g mocarelos sūrio,
  • baziliko lapelių.

Gaminimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180–200 laipsnių.
  • Baklažanus supjaustykite išilgai riekelėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  • Pašaukite paruoštus baklažanus į orkaitę ir kepkite 25 minutes, kol suminkštės.
  • Griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį, padėliokite ant iškeptų baklažanų.
  • Dar kartą pašaukite baklažanus su priedais į orkaitę ir kepkite dar 5 minutes, kol išsilydys sūris.
  • Ištraukite baklažanus, pabarstykite druska, pipirais, papuoškite baziliko lapeliais.

Baklažanų troškinys

lau/Prancūziškas daržovių troškinys  „Ratatouille casserole“
 

Reikės:

  • 2 baklažanų,
  • 1 cukinijos,
  • 2 raudonosios arba geltonosios paprikos,
  • 3 raudonųjų svogūnų,
  • alyvuogių aliejaus,
  • 3 česnako skiltelių,
  • 4 pomidorų,
  • 400 g konsevuotų pupelių,
  • džiūvėsėlių,
  • 200 g parmezano sūrio,
  • druskos,
  • pipirų.

Gaminimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustykite daržoves kubeliais.
  • Pakepinkite baklažanus, cukinijas, paprikas, svogūnus keptuvėje, tol, kol suminkštės. Įberkite druskos ir pipirų, smulkintų česnakų.
  • Į keptuvę sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, pupeles. Viską kepkite 5 minutes.
  • Sudėkite daržoves į didesnį indą, skirtą kepimui orkaitėje.
  • Ant viršaus užberkite džiūvėsėlių, tarkuotą sūrį, prieskonių.
  • Viską kepkite 15 minučių arba tol, kol ant troškinio susidarys traški, auksinės spalvos plutelė.
fhfhj-541aeeb03a00e
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką