Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgo pietaujantieji darbe? Populiariausi pasirinkimai iš keliolikos pasaulio šalių

Gana dažnas lietuvis į biurą nešasi pietus dėžutėje – galima spėti, jog dažnai tai būna vakarykštės vakarienės likučiai, gal kai kas išsiverda kruopų ar pasiruošia salotų, o dalis apsirūpina pietumis kioskuose ar parduotuvėse. Įdomu pasižvalgyti, kokius pietus į biurą – pasigamintus pačių ar nusipirktus pakeliui – atsineša kitų šalių gyventojai.
Bento dėžutė
Bento dėžutė / Vida Press nuotr.

Tokį margą šalių ir patiekalų kaleidoskopą pateikia portalas Businessinsider.com. Pasižvalgykite, gal net pasisemsite idėjų!

Austrija: šnicelis, salotos, šviežios bulvytės

Austrai mėgsta pietaudami darbe stipriai pasisotinti, užkandžiais nesitenkina. Vienas iš Austrijos nacionalinių patiekalų – šnicelis – tam puikiai tinka. Išmušta, džiūvėsėliuose apvoliota ir iškepta mėsa paprastai derinama su sviestu pagardintomis bulvytėmis ir žalėsių salotomis.

Vida Press nuotr./Šnicelis su garnyru
Vida Press nuotr./Šnicelis su garnyru

Brazilija: mėsos ir pupelių troškinys feijoada, ryžiai, kokosų vanduo

Klasikinis ilgai gamintas troškinys feijoada Brazilijoje itin mėgstamas – jis ruošiamas ir barbekiu restoranuose, ir gatvės prekeivių kioskeliuose. Šis patiekalas paprastai derinamas su virtais ryžiais, o užgeriamas kokosų vandeniu.

Vida Press nuotr./Mėsos troškinys
Vida Press nuotr./Mėsos troškinys

Kinija: ryžių, mėsos (ar kiaušinių), koldūnų ir daržovių miksas bian dang

Kinijoje maistą iš namų neštis itin populiaru, tačiau čia didžiulė ir gatvės maisto pasiūla. Populiariausias pasirinkimas – patiekalas-miksas bian dang, kurį sudaro ryžiai, mėsa ar kiaušiniai, kiniški koldūnai ir traškios daržovės.

Prancūzija: sumuštinis su kumpiu ir sviestu, obuolių pyragas, vanduo

Traški bagetė su nesūdytu sviestu ir virtu kumpiu „Jambon de Paris“ – klasikiniai prancūzų pietūs. O pastaraisiais metais šį užkandį dažnai lydi saldus palydovas – pavyzdžiui, obuolių pyrago gabaliukas.

Vida Press nuotr./Bagetė su kumpiu
Vida Press nuotr./Bagetė su kumpiu

Vokietija: dešrelės currywurst su bulvytėmis, obuolys, kava, vanduo

Vokiečiai dažnai verčiau pietauja biure, nei per pietų pertrauką keliauja į parduotuvę ar restoraną. Čia populiarios ir vidinės biurų pastatų valgyklos, kur galima apsisukti per pusvalandį. Tipiški vokiečių pietūs – greitojo maisto patiekalas currywurst, kuris yra ne kas kita, kaip keptos ir supjaustytos dešrelės, paskaninamos padažu ir patiekiamos su bulvytėmis. Šiuos pietus dažnai lydi atgaivinantis obuolys ir vanduo.

Vida Press nuotr./Vokiškas greitasis maistas
Vida Press nuotr./Vokiškas greitasis maistas

Indija: ryžiai, karis moong dal, chapati papločiai, arbata su prieskoniais

Indijoje net ir pietaujant darbe galima mėgautis namiškių pagamintu maistu. Mat čia, ypač didžiuosiuose miestuose, itin populiari paslauga, kai dar šiltas patiekalas paimamas iš namų ir atvežamas dirbančiajam biure. Tuo užsiima speciali pasiuntinukų grupė. Pietų dėžutėse iš namų dažniausiai atkeliauja vegetariški lęšių ir bulvių kariai, duonos papločiai chapati, o maistą lydi saldi prieskoninė arbata.

Vida Press nuotr./Maisto išvežiotojas Indijoje
Vida Press nuotr./Maisto išvežiotojas Indijoje
Vida Press nuotr./Indiškas maistas
Vida Press nuotr./Indiškas maistas

Italija: makaronai su tunu ir pomidorais, salotos, pica, espresso kava

Mažesniuose Italijos miestuose nieko nestebina darbuotojai, kurie pietauti traukia namo, o štai dideliuose miestuose populiarios šaltus užkandžius siūlančios vietos. Jei namuose galima greitai suvalgyti makaronų su tunu, pomidorais, alyvuogėmis, žalumynų salotomis, tai valgantieji ne namie renkasi ir porcijomis pjaustomą picą, jų gali būti su pačiais įvairiausiais priedais.

Vida Press nuotr./Makaronai su tunu, pomidorais ir alyvuogėmis
Vida Press nuotr./Makaronai su tunu, pomidorais ir alyvuogėmis

Japonija: bento dėžutė, ramenas, arbata

Japonijoje biurų darbuotojai pietums turi viso labo pusvalandį, tad suvalgyti kažką greito – itin aktualu. Iš namų atsineštos ar parduotuvėje nusipirktos bento dėžutės, kuriose komponuojama daug įvairių karštų ir šaltų ingredientų (ryžiai, fermentuotos ir šviežios daržovės, jūržolės, žuvis ir pan.), taip pat ramenas – patys populiariausi pasirinkimai visoje Japonijoje.

Vida Press nuotr./Bento dėžutės parduotuvės šaldytuve
Vida Press nuotr./Bento dėžutės parduotuvės šaldytuve

Kenija: žuvis, kopūstai, kukurūzų miltų gaminys ugali

Kenijoje per pietus darbuotojai mėgsta pavalgyti sočiai ir dažniausiai tai būna kepta ar rūkyta žuvis, patiekiama su standžiu kukurūzų miltų gaminiu ugali, kiek primenančiu savotišką spurgą. Kad būtų gaiviau, šalia dažnai valgoma ir truputis patroškintų kopūstų.

Vida Press nuotr./Žuvis su priedais
Vida Press nuotr./Žuvis su priedais

Olandija: sūrio sumuštinis, obuolys, vynuogės

Olandai visame pasaulyje garsėja savo meile sūriui – vienam gyventojui per metus tenka net 17 suvalgyto sūrio kilogramų. Taigi, nieko nestebina, jog ir sumuštiniai su sūriu – gaminti namie ar nusipirkti – dažnai traukiami pietaujant darbe. Toks paprastas užkandis derinamas su vaisiais, dažnai – obuoliais ar vynuogėmis.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su sūriu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su sūriu

Ispanija: mėsos ar jūros gėrybių tapas, bulvės patatas bravas, duona

Ispanai pietų pertraukai vis dar dažnai skiria porą-trejetą valandų, kai saulė karščiausia, metas atsipūsti nuo darbų. Per tokią pertrauką nemažai dirbančiųjų keliauja namo papietauti ir nusnūsti. Kai laikas nespaudžia, valgyti galima įvairiau, tad ruošiami mėsos ir žuvies užkandžiai, populiariosios patatas bravas, salotos.

Vida Press nuotr./Patatas bravas
Vida Press nuotr./Patatas bravas

Švedija: Fika pertraukėlių tradicija su karštais gėrimais ir kepiniais

Švedai raginami ne tik išnaudoti pietų pertraukos laiką, tačiau ir daryti trumpesnes, vadinamąsias fika pertraukėles, per kurias geriami karšti gėrimai – kava, arbata ir skanaujama bandelių, sausainių.

Vida Press nuotr./Kava
Vida Press nuotr./Kava

Turkija: turkiška duona pide, kava

Turkiška ovalo formos duona pide, įdaryta padažu, sūriu ir mėsa, kiek primena itališką picą. Tai populiarus gatvės maistas, ragaujamas turistų, taip pat ir dažnas pietaujančių dirbančiųjų pasirinkimas. Ši duona taip pat gali būti kepama ir su špinatais bei feta arba lėtai kepta aviena.

Vida Press nuotr./Maisto prekeivis Turkijoje
Vida Press nuotr./Maisto prekeivis Turkijoje

Anglija: sumuštinis, sriuba, saldainiai „Maltesers“

Kaip rodo apklausa, pastaraisiais metais populiariausias britų pietų pasirinkimas yra tuno sumuštinis, porų ir bulvių sriuba, o šiuos rimtuosius patiekalus lydi saldainiai „Maltesers“ ir kava.

JAV: pepperoni pica, šokoladiniai ledai, saldainiai „Skittles“, „Coca-Cola“

Nors įpročiai skirtingose valstijose, akivaizdu, skiriasi, apibendrinus duomenis išaiškėjo, jog daug amerikiečių renkasi gana kaloringą pietų rinkinį, čia figūruoja pica, sumuštiniai, o norint paskanauti dar valgomi ir ledai, saldainiai, siurbčiojami gėrimai su burbuliukais. Be to, daugiau kaip pusė darbuotojų prisipažino, jog pietaudami net nepakyla nuo kompiuterio.

Vida Press nuotr./Moteris valgo picą
Vida Press nuotr./Moteris valgo picą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius