Dabar populiaru
Publikuota: 2019 birželio 17d. 08:00

Kai grįš karščiai, gaivinkimės namine gira! 10 tradicinių ir įdomių receptų

Giros testas
Strelkabelka nuotr. / Giros testas

Kai karšta, geriausiai gaivina vanduo – tyras, be jokių papildomų skonių ir burbuliukų. Tačiau, panorus šio to įdomesnio, puikus gėrimas yra gira. Ir vėlgi, verčiau ne pirkta, o naminė, pagaminta savomis rankomis. Daug kas pasakytų, kad giros gaminimas – savotiškas menas. Kodėl gi ne – pabūkime menininkais!

Receptai
Receptas: Duonos gira
10 asmenims
Pagaminsite per 13 val.
3.5 / 30
Kaip gaminti

Į verdantį vandenį sudėkite duonos riekeles ir ant mažos ugnies virkite 15 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Paskui nukoškite, suberkite cukrų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles ir palikite 12 val. kambario temperatūroje, kad gira įrūgtų. Nugraibę putas gėrimą supilstykite į butelius, į kiekvieną įmeskite po kelias razinas. Po poros dienų gira jau bus tinkama gerti.

Ingredientai
Duona: 1.00 kg (džiovintos)
Cukrus: 500.00 g
Mielės: 50.00 g
Razinos: 25.00 g
Vanduo: 5.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kmynų gira
10 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
2.6 / 12
Kaip gaminti

Plonomis riekelėmis supjaustytą duoną išdžiovinkite nelabai karštoje orkaitėje. Gerokai apskrudusius džiūvėsėlius ir kmynus suberkite į verdantį vandenį, iš karto nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Po 3–4 val. skystį nukoškite, supilkite su trupučiu cukraus sumaišytas mieles, suberkite likusį cukrų ir 2–3 paras palaikykite kambario temperatūros patalpoje. Paskui kmynų girą supilstykite į butelius ir laikykite vėsioje vietoje. Gerti galima iš karto.

Ingredientai
Vanduo: 5.00 l
Juoda duona: 500.00 g
Cukrus: 200.00 g
Kmynai: 25.00 g
Mielės: 15.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Braškių gira
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.2 / 14
Kaip gaminti

1. Gerai prinokusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į emaliuotą indą. Užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs, nuimkite nuo ugnies.

2. Po 10 minučių braškes perkoškite. Į braškių sultis sudėkite medų, cukrų, citrinų rūgštį ir gerai išmaišykite. Paragaukite: jei trūksta saldumo, pridėkite dar cukraus ar medaus. Leiskite 1–2 valandas pastovėti.

3. Tuomet gėrimą išpilstykite į tamsius butelius – neperpildykite, palikite 7–10 centimetrų nuo viršaus. Į butelius įmeskite po kelias razinas ir sandariai užsukite. Laikykite butelius šaltoje vietoje 7–10 parų. Jei norite girą gerti greičiau, butelius pirmas 2 paras laikykite šiltoje, kitas 2 paras – šaltoje vietoje.   

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

 Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Braškės: 750.00 g
Medus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Citrinų rūgštis: 1.00 g
Razinos: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininė gira
16 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Paruoškite raugą: sumaišykite mieles su vandeniu ir miltais. Ruginę duoną supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išdžiovinkite orkaitėje ant mažos ugnies.Užpilkite džiūvėsius verdančiu vandeniu, išmaišykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Į duoną sudėkite raugą, išmaišykite ir palikite per naktį kambario temperatūroje. Ryte nukoškite, suberkite cukrų, razinas, supilkite išspaustas citrinų sultis ir gerai išmaišę vėl palikite parai. Kitą dieną girą vėl nukoškite ir dar parą laikykite šaltoje vietoje. Girą tiekite vėsią.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vanduo: 4.00 l (3,5 l. ir 50ml šilto vandens - raugui)
Duona: 400.00 g (ruginė)
Cukrus: 1.00 st.
Razinos: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Mielės: 3.00 g (raugui)
Miltai: 1.00 valg. š. (raugui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėtų gira
12 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išdžiovinkite orkaitėje ant mažos ugnies. Džiūvėsėlius užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 3 valandas pastovėti. Nukoškite.

2. Paruoštą gėrimą užvirkite, sudėkite mėtas, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Mieles ištirpinkite keliuose šaukštuose šilto vandens ir leiskite pakilti. Gėrimą atvėsinkite iki kambario temperatūros, nukoškite ir sudėkite mieles. Išmaišykite.

3. Statykite gėrimą į šiltą vietą ir laikykite, kol užputos. Nugriebkite putas ir girą 12 valandų laikykite šaltoje vietoje. Tiekite vėsią.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Duona: 400.00 g (ruginė)
Cukrus: 1.00 st. (pusė)
Mielės: 1.00 valg. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminė medaus gira
14 asmenims
Pagaminsite per 13 val.
1.9 / 13
Kaip gaminti

1. Virintame vandenyje ištirpinkite medų ir palikite atvėsti. Supilkite su cukrumi ištrintas mieles. Puodą uždenkite švariu lininiu rankšluostuku ir pastatykite šiltai visai nakčiai.

2. Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas ir supilkite išspaustas citrinų sultis.

3. Girą supilstykite į butelius (į kiekvieną butelį turi patekti razinų) ir pastatykite šaltai. Gerkite po 2–3 parų.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

 

 

Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Medus: 500.00 g
Mielės: 60.00 g
Razinos: 1.00 st. (pusė)
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š. (mielėms ištrinti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių ir duonos gira
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 4
Kaip gaminti
  1. Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
  2. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10–20 min.
  3. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
  4. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas).
  5. Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.

Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant giros rūgimo laiko.

Ingredientai
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Mielės: 100.00 g
Medus: 500.00 g
Duona: 100.00 g („Šeimininkės“ duonos)
Vanduo: 10.00 l (šaltinio)
Burokėliai: 1.00 kg
Razinos: 1.00 sauja (20 vnt. razinų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminė duonos gira
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 22
Kaip gaminti

1. Duonos riekeles apie 20–30 min. paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2. Duoną sudėkite į puodą, dėkite ir džiovintų obuolių, įberkite kmynų, užpilkite vandeniu, užvirkite ir, nuėmę nuo ugnies, palikite atvėsti. Vanduo turi būti drungnas, apie 30 laipsnių, bet ne per karštas, kad nežūtų mielės.

3. Viską nukoškite ir sudėkite su cukrumi ištrintas mieles. Gerai išmaišykite, ant viršaus užberkite razinų ir palikite kambario temperatūroje. Po 1–1,5 paros girą jau galima gerti.

4. Parūgusią girą išpilstykite į butelius ir laikykite šaldytuve, antraip ji netruks virsti alkoholiniu gėrimu.

Ingredientai
Juoda duona: 500.00 g (padžiūvusios)
Vanduo: 5.00 l
Cukrus: 200.00 g (jei norite saldesnio gėrimo, cukraus reikės daugiau)
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Džiovinti obuoliai: 1.00 sauja
Razinos: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrinų gira
10 asmenims
Pagaminsite per 1 d.
4.0 / 6
Kaip gaminti

Citrinas su visomis žievelėmis supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas, užpilkite 0,5 l vandens ir virkite, kol citrinos visiškai suminkštės. Paskui skystį su visais tirščiais atskieskite likusiu virintu, bet ataušintu vandeniu, sudėkite mieles ir palikite kambario temperatūroje. Pradėjusią rūgti girą perkoškite ir suberkite cukrų. Kai jis ištirps, girą supilstykite į butelius, į kiekvieną įmeskite po 3–4 razinas, užkimškite ir laikykite vėsioje vietoje (geriausia – suguldytus).

Pastaba. Panašiai galima gaminti girą ir iš kitokių vaisių ar uogų: spanguolių, šermukšnių, obuolių, apelsinų.

Ingredientai
Vanduo: 5.00 l
Citrinos: 3.00 vnt.
Cukrus: 500.00 g
Mielės: 25.00 g
Razinos: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Alaus gira
10 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.2 / 9
Kaip gaminti

Vandenį užvirinkite, ataušinkite iki kambario temperatūros, supilkite alų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles, suberkite cukrų, gerai išmaišykite (kad cukrus visiškai ištirptų) ir iš karto supilstykite į butelius arba stiklainius (mat išrūgusi alaus gira labai putoja). Indus pridenkite marlės skiautėmis ir 3–4 val. palaikykite šiltoje vietoje. Paskui sandariai uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Ingredientai
Alus: 250.00 ml
Cukrus: 500.00 g
Mielės: 50.00 g
Vanduo: 5.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

15min tema

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Skanumėlis

Liaudies alus

Gera savijauta – tavo pasirinkimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką