Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai reikia žvalumo, bet nesinori kavos: ką valgyti ir gerti?

Rugsėjis atneš ne tik vėsesnius rytus, rūkus ir daugybę daržo gėrybių, bet ir daugiau įtampos bei skubos. Kol įprasime prie to pasikeitusio tempo, laiko poilsiui gali pritrūkti. Kokie švelniai tonizuojami gėrimai ir sveiki užkandžiai gali padėti palaikyti energiją per visą dieną, jei nenorite piktnaudžiauti kava?
Pusryčiaujanti moteris
Pusryčiaujanti moteris / Vida Press nuotr.

Žalioji arbata

Nuo seno žinomas, tačiau, apmaudu, ne visų mėgstamas gėrimas, kurį rudenėjant tikrai verta prisiminti. Visai gali būti, kad kažkada paragavote netinkamai užplikytos žaliosios arbatos ir nuo tada „nurašėte“ šį gėrimą kaip neskanų. Labai svarbu, kad žaliąją arbata plikytumėte ne ką tik užvirusiu, tačiau iki 80 laipsnių atvėsusiu vandeniu. Užplikę stambialapę kinišką arbatą galite palaikyti ilgiau, o štai švelnesnes japoniškas žaliąsias arbatas nukoškite jau po 2–3 min.

Žalioji arbata švelniai tonizuoja, gana ilgai palaiko energijos lygį, be to, joje gausu antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų. Galite gerti šiltą, galite prisipilti į gertuvę jau atvėsusios, paskaninti šaukšteliu medaus.

Juodoji arbata

Iš kokybiškų arbatžolių paruošta juodoji arbata gali tapti puikiu ryto ar priešpiečių gėrimu. Ji tonizuoja vos švelniau nei kava, tačiau veikia ilgiau. Juodąją arbatą taip pat ruoškite teisingai – užpilkite arbatžoles ne kunkuliuojančiu, o jau nurimusiu vandeniu, perkoškite jau po 5–6 min., nes ilgiau laikomos arbatžolės gėrimą apkartins.

Vida Press nuotr./Arbata
Vida Press nuotr./Arbata

„Matcha“ arbata

Galima sakyti, jog tai taip pat žalioji arbata, tačiau ji ruošiama kiek kitaip, stipriau tonizuoja. „Matcha“ arbata – tai iki miltelių sumalta žalioji japoniška arbata, kurią reikia ruošti užpylus 80 laipsnių vandeniu ir plakant specialia iš bambuko pagaminta šluotele. Kadangi ją geriant į organizmą patenka ir maltos arbatžolės, naudingųjų medžiagų gaunama dar daugiau, tonizuojamas poveikis stipresnis. Jei nesiryžtate šios arbatos ruošti namie, teiraukitės „matcha latte“ kavinėse, kai kurios jau siūlo jų savo klientams.

Matė

Pietų Amerikoje populiari matė nėra nepažįstama ir Lietuvoje – ir čia yra nemažai jos gerbėjų. Specialiame indelyje, pagamintame iš mažų išskobtų moliūgėlių, ruošiama matė gurkšnojama ilgai, jos tonizuojamas poveikis ne „smūginis“, tačiau tolygus ir ilgai išliekantis. Jei rugsėjo pradžia žada būti sunki, gal tai proga atrasti šį specifinį, bet tikrai įdomų gėrimą? Beje, į Lietuvą jau atkeliavo ir gaivinamųjų gėrimų buteliukuose, kurių sudėtyje yra matės.

Vida Press nuotr./Matė
Vida Press nuotr./Matė

Želmenų sultys

Želmenų sultys nėra tas gėrimas, kurį reikėtų beatodairiškai gerti visiems, tačiau kai trūksta energijos, šviežių sulčių bare galima paprašyti, kad į sulčių kokteilio ar glotnučio sudėtį būtų įtraukta ir jų – energijos ir naudingųjų medžiagų dozė bus garantuota.

„Chia“ sėklos

Mažas sveikuolių mėgstamas sėklytes, iš kurių gali būti ruošiamas pusryčių pudingas su augaliniu pienu ar kurias galima barstyti ant košės, salotų, verta įtraukti į kasdienį racioną. Šios naudingos mažylės dažnai vertinamos kaip supermaistas, jas į racioną įtraukia besitreniruojantys atletai. Pusryčiams suvalgę patiekalą, papildytą „chia“ sėklomis, gausite papildomą energijos porciją.

Chia pudingas su mango piurė
Receptas: Chia pudingas su mango piurė
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.1 / 28
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 500.00 ml
Chia sėklos: 6.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 valg. š.
Mangas: 2.00 vnt. (prinokę)
Avietės: 12.00 vnt. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Į dubenėlį pilame kokosų pieną, klevų sirupą ir dedame chia sėklas. Viską gerai išmaišome, kad nebūtų gumulėlių. Paskirstome į keturias stiklines ir dedame nakčiai į šaldytuvą.

2. Ryte nulupame mangus, dedame į trintuvą ir sukame iki vientisos masės. Mangų piurė pilame ant sutingusių chia sėklų ir dedame avietes. Skanaus!

Suskleisti

Granatų sultys

Granatų sultys ne tik skanios, bet ir sveikos, suteikiančios energijos – jose daug antioksidantų, vitamino C, kitų naudingųjų medžiagų. Žinoma, pirkdami pastudijuokite etiketes ir rinkitės kuo natūralesnes, be pridėtinio cukraus.

Riešutai

Kai įtemptą dieną pasijusite išsekę ir galvosite, ką čia įsimesti į burną, geriausia, jei rankinėje ar ant darbo stalo turėtumėte maišelį riešutų. Jie turi proteinų, skaidulų, riebalų, kartkartėmis galima užkandžiauti ir švelniai sūdytais riešutais, kurie padės atstatyti prarastą elektrolitų kiekį.

Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.

Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su druska ir paprika
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (ideliai tinka druskos dribsniai)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (išbandykite ir rūkytą papriką)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Ištirpinkite sviestą ir pilkite į dubenį su migdolais, labai gerai rankomis išmaišykite, kad riešutai vienodai pasidengtų. Pilkite migdolus į skardą ir pakepinkite apie 10 min. Išimkite skardą iš orkaitės, suberkite druską, papriką, vėl labai gerai išmaišykite, sulyginkite ir kiškite į orkaitę dar 4-5 min.

Suskleisti

Avižinė košė

Energijos iki pat pietų nepritrūks tokiu atveju, jei valgysite visaverčius pusryčius – ne prancūziškus ragelius, saldžius sausainius ar jogurtus su daugybe cukraus, bet, idealu, šiltą košę, paruoštą iš kuo natūralesnių kruopų, dribsnių. Pavyzdžiui, ryte pavalgius avižinės košės, kelias valandas cukraus kiekis kraujyje bus stabilus, tad nepajusite energijos „duobių“, kurios ir skatina karštligiškai ieškoti kavos.

Avižinių dribsnių košė
Receptas: Avižinių dribsnių košė su lazdyno riešutais, obuoliais ir cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 71
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (pusvalandį išmirkytų 250 ml vandens; košei)
Augalinis pienas: 250.00 ml (avižų arba migdolų; košei)
Druska: 0.25 arbat. š. (košei)
Cinamonas: 0.25 arbat. š. (patiekimui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (idealu – kokosinių palmių; patiekimui)
Migdolų sviestas: 2.00 valg. š. (arba paprasto sviesto; patiekimui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (paskrudintų; patiekimui)
Obuoliai: 0.50 vnt. (saldžiarūgščio, supjaustyto šiaudeliais; patiekimui)
Kaip gaminti

Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.

1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.

2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.

Suskleisti
Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais
Receptas: Bolivinių balandų košė su cinamonu ir bananais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 100.00 g (košei)
Augalinis pienas: 250.00 ml (avižų arba migdolų; košei)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (košei)
Druska: 0.50 arbat. š. (košei)
Bananai: 1.00 vnt. (supjaustytas; patiekimui)
Migdolų sviestas: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Kakavos pupelių traškučiai: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba datulių sirupo; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Išmirkykite bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į puodą, užpilkite 250 ml vandens, virkite 15 minučių, kol kruopos suminkštės, o vanduo susigers.

2. Supilkite avižų arba migdolų pieną, suberkite cinamoną, druską ir virinkite ant vidutinės ugnies dar apie 7 minutes, nuolatos maišydami, kol masė įgaus košės konsistenciją.

3. Padalykite košę į 2 dubenėlius, ant viršaus uždėkite supjaustytą bananą, migdolų sviestą, pabarstykite kakavos pupelių traškučiais ir palaistykite sirupu.

Suskleisti
Avižų-kynvos košė su migdolų pienu
Receptas: Avižų ir bolivinės balandos košė su migdolų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 32
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (smulkių)
Vanduo: 400.00 ml
Migdolų pienas: 350.00 ml (nesaldinto arba labai nestipriai saldinto)
Kaip gaminti

1. Užverdame vandenį su 150 ml migdolų pieno, o tada supilame kruopas ir dribsnius. Ant vidutinės ugnies verdame apie 10–15 minučių, per tą laiką papildydami košę likusiais 200 ml migdolų pieno.

2. Išvirus leidžiame pastovėti dar kelias minutes puode, uždengus jį dangčiu.

3. Valgome su sezoninėmis uogomis ir šviežiu medumi.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius