Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atskirti kokybišką kavą nuo prastos: tai atskleidžia mažos detalės

Kokios spalvos turi būti kavos pupelės, ko ieškoti kavos sudėtyje, kokiu atveju nusipirktą kavos pakuotę grąžinti, o kavinėje paprašyti naujo kavos puodelio? Atsakymai į šiuos klausimus padės neapsigauti ir net nebūnant ekspertu įsigyti kokybišką produktą.
Kava
Kava / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia, renkantis kavą parduotuvėje rekomenduojama atidžiai išnagrinėti jos pakuotę ir etiketę. Kuo daugiau informacijos nurodyta – tuo didesnė tikimybė, kad jūsų perkamas produktas bus kokybiškas.

Reikėtų ieškoti informacijos apie kavos pupelių kilmės šalį, skonines savybes, apdorojimo būdą, skrudinimo lygį. Taip pat reikėtų įsitikinti, kad perkamoje kavoje – 100 proc. arabikos pupelės, venkite priemaišų su robusta (red. kavos pupelės, kuriose yra daugiau kofeino, neigiamai vertinamos specialistų).

„Tačiau net ir apžiūrėję pakuotę nežinosime, ar kava bus gera ir mums skani. Tai pajausime tik ją atidarę ir paragavę“, – sakė „Kavos banko“ vadovas Gražvydas Vilčinskas.

Gražvydas Vilčinskas, „Kavos Banko“ vadovas.
Gražvydas Vilčinskas, „Kavos Banko“ vadovas.

Svarbi pupelių išvaizda

Perkant kavos pupeles daugiausiai informacijos mums gali suteikti jų išvaizda. Svarbu, kad pupelės būtų panašaus dydžio, spalvos, sveikos ir nesulūžusios.

„Dar neskrudintose pupelės geriausiai vizualiai matosi jų kokybė. Pupelės gali būti su skylutėmis, tuščiavidurės, vadinasi, jos tikrai nėra aukščiausios rūšies. Po skrudinimo defektus įžiūrėti būna sunkiau, tačiau vis tiek matosi, jeigu pupelių dydis skiriasi ar forma nėra taisyklinga.

Jeigu kavos pupelės yra labai tamsiai skrudintos, blizgios ir aliejuotos – tai pirmasis ženklas, kad kava bus nekokybiška“, – sakė jau 15 metų šioje srityje dirbantis „Kavos banko“ vadovas.

Rekomenduojama rinktis vidutinio skrudinimo kavos pupeles, iš kurių nebūtų išsiskyrę aliejai. Taip pat, pupeles perkant specializuotoje parduotuvėje, patariama iš pradžių sumalti tik dalį jų.

„Sumalta kava gana greitai atiduoda savo aromatus ir gerąsias savybes. Todėl, jei perkate didesnį kiekį kavos pupelių ir neturite kavos malimo aparato, paprašykite sumalti tik dalį, kurią greitai sunaudosite. Vėliau sugrįžkite susimalti daugiau. Bet kuri specializuota parduotuvė visada priima savo klientus ir nemokamai sumala pupeles net ir grįžus po mėnesio ar dviejų“, – sakė dvejus metus barista dirbanti ir naujokų mokymus vedanti Ieva Kungytė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Baristos darbas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Baristos darbas

Pasikliaukite uosle ir skoniu

Renkantis maltą kavą, labiausiai reiktų pasitikėti uoslės ir skonio receptoriais.

„Tikrai užuosime, jei kavos pupelės buvo per daug skrudintos ar net sudegintos. O blogą skonį iškart pajaustume. Kavos rūšys yra skirtingos, todėl vienam gali būti per rūgštu, kitam per kartu, vienam per silpna, kitam – per stipru. Tačiau yra dalykų, kurie iškart parodo, kad kažkas negerai.

Pavyzdžiui, kartais galite pajausti gumos, medikamentų, prarūgusių uogų poskonį. Kava „užsikrėsti“ šiais skoniais gali ir transportavimo metu“, – sakė G.Vilčinskas.

Lietuvių pamėgtai PUPA kavai „Kavos bankas“ pupeles atsiveža iš Brazilijos, Indonezijos, Indijos, Etiopijos. Prieš pateikiant užsakymą įmonė iš augintojų gauna neskrudintų kavos pupelių pavyzdį, kurį ekspertai paruošia, paragauja, ir, jei kokybė atitinka standartus – užsako. Tačiau net ir siuntai atvykus, pirmiausia patikrinama, ar atvežtos kavos pupelės sutampa su anksčiau gautu pavyzdžiu.

„Visada reikia patikrinti. Galbūt augintojai išsiuntė kokybiškas pupeles, tačiau jeigu konteineris, kuriame buvo gabenamos pupelės, buvo kiauras arba sunkvežimyje pupelės buvo vežamos kartu su padangomis, tikėtina, kad kava bus prisigėrusi gumos kvapo“, – aiškino G.Vilčinskas.

123rf.com nuotr./Kava
123rf.com nuotr./Kava

Kavinėje svarbiausia – švara

Kaip neapsigauti kavinėje? Apžiūrėti kavos pupeles ir klausti darbuotojų apie jų kilmę, skrudinimą, paruošimą ar net paprašyti parodyti pakuotę, kurioje matytųsi visa sudėtis. Taip pat, jeigu įmanoma, patariama stebėti, kaip ruošiamas jūsų kavos puodelis.

„Labai svarbu švara, kurią palaiko baristos ir kavinė. Jeigu kavos aparatai ir įrankiai, su kuriais dirbama, yra nešvarūs, juose yra senos kavos likučių, būsimo kavos puodelio skonis bus sugadintas.

Pavyzdžiui, sietelis, į kurį malama kava, turi būti visiškai švarus. Tam yra skirtos popierinės servetėlės arba rankšluostėliai, kuriais išvalomi įrankiai. Neturi būti jokių prieš tai gamintos kavos likučių, tai visiškai sugadina naują kavos puodelį“, – sakė I.Kungytė.

Kavinėje ar kavos bare specialistai pataria apžiūrėti ne tik kavos pupeles, bet ir pieno pakuotę, jei renkatės pienišką kavą.

„Klientas turi matyti, koks pienas naudojamas. Būna kavinių, kuriose pienas supiltas į ąsočius, tai gali reikšti, kad kavinės naudoja pieno miltelius ar nekokybišką pieną, ir tai slepia nuo klientų“, – atskleidė I.Kungytė.

123RF.com nuotr./Moteris laiko kavą rankose
123RF.com nuotr./Moteris laiko kavą rankose

Kaip lavinti skonį?

Norint įgyti daugiau praktinių žinių ir mokėti atskirti skirtingas rūšis, gebėti pajausti įvairius kavos poskonius, skonį reikia lavinti. Tačiau norint tai daryti, pirmiausia būtina atsisakyti cukraus ir pieno.

„Jei įsidedame cukraus, pieno, o gal dar ir sirupo – pasidarome ne kavą, o kavos gėrimą. Jei kava pagaminta teisingai, jai nereikia cukraus. Jau nemažai žmonių atpratinau nuo cukraus kavoje, dabar jie patys stebisi, kaip galėjo gerti saldintą kavą“, – juokėsi G.Vilčinskas.

Siekiant išlavinti skonį, būtina ragauti iš skirtingų kavos pupelių espresso, plikymo puodelyje arba filtriniu būdu paruoštą kavą. Pavyzdžiui, iš Pietų ir Centrinėje Amerikoje užaugintų kavos pupelių paruoštoje kavoje jausite ryškų riešuto skonį, šokoladinį saldumą, švelnumą. Iš afrikinės kilmės kavos pupelių – rūgštumą, gėlių, uogų poskonius.

„Kavos banko“ nuotr./Renkantis geriausią kavą
„Kavos banko“ nuotr./Renkantis geriausią kavą

„Ragaudami skirtingų rūšių kavą galime pasižymėti, kokius poskonius jautėme. Ant kai kurių kavos pakuočių būna užrašyta, ką galime rasti, todėl visai smagu geriant kavą, tų nurodytų poskonių ieškoti“, – sakė G.Vilčinskas.

Norintiems sužinoti daugiau apie kavos kelią nuo plantacijos iki mūsų stalo, vyksta specializuoti mokymai.

„Išties jaučiame, kad žmonės domisi ir nori plėsti žinias. Tai rodo ir rinka, anksčiau buvo vos keli kavos prekės ženklai, o dabar pasirinkimas yra smarkiai išaugęs. O mes su PUPA norime parodyti, kad egzistuoja ne tik vokiška, itališka, bet ir kokybiška lietuviška kava“, – sakė G.Vilčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius