-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip atskleisti svarainių skonį ir aromatą? Sūrio ir arbatos paruoštuko receptai

Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes.
Svarainių skanėstas
Svarainių skanėstas / Vida Press nuotr.

Ekspertai primena, jog iki pirmųjų šalnų yra pats svarainių derliaus pikas. Tiesa, svarainiai paprastai nėra valgomi termiškai neapdoroti – iš jų verdami džemai, tyrės, obuolių sūrį primanantis skanėstas, jie tinka ir pyragams, kitiems kepiniams kepti. Rasite ir originalių receptų, kur svarainiai derinami ir su mėsa.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, svarainių skonį papildo vanilės bei ananasų natos, kurios geriausiai atsiskleidžia juos verdant. Tuomet vaisių minkštimas tampa švelnus, o rūgštumą keičia saldumas.

„Ypatinga ir svarainių struktūra. Jie labai kieti, todėl pjaustyti reiktų atsargiai, naudojant itin aštrų peilį. Patartina iš pradžių vaisius perpjauti pusiau, tada – ketvirčiais, o vėliau – išimti sėklas“, – pataria B.Baratinskaitė ir kviečia išbadyti porą originalių receptų.

Vida Press nuotr./Svarainių krūmas
Vida Press nuotr./Svarainių krūmas

Svarainių ir medaus sūris

Savo struktūra šis sūris gali priminti pagamintą iš obuolių, tačiau tai – visiškai kitoks delikatesas. Jis ir saldesnis, ir išraiškingesnis – tiesiog unikalus desertas. Tik svarbu jį laikyti sausiai ir vėsiai.

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių;
  • 400 g medaus;
  • 2 stiklinės vandens.

Gaminimas:

1. Nuplaukite vaisius, supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklas. Tada gabaliukus suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės.

2. Karštą masę pertrinkite sieteliu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros.

3. Tuomet padenkite lentelę švariu rankšluostėliu, užpilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti, o, susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustykite ir dar 1–2 paras padžiovinkite.

Korėjietiškos svarainių arbatos paruoštukas

Ingredientai:

  • 500 ml stiklinio indo gėrimams;
  • 2 nedideli svarainiai;
  • 1 citrina;
  • 2 griežinėliai imbiero;
  • 200 g medaus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, paruoškite svarainius – nuplaukite, supjaustykite, išimkite sėklas. Paruoškite ir citriną bei imbierą. Viską supjaustykite mažomis skiltelėmis.

2. Karštu vandeniu praplaukite indą, dėkite medų ir likusius ingredientus, kol užsipildys. Uždenkite dangteliu, palaikykite 5–7 dienas šaldytuve.

3. Arbatai naudokite apie 2 valgomuosius šaukštus mišinio, kurį užpilkite karštu vandeniu. Iš viso šio ruošinio kiekio pagaminsite apie 7–10 puodelių arbatos.

Shutterstock nuotr./Svarainių uogienė
Shutterstock nuotr./Svarainių uogienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius