Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išlaikyti duoną šviežią net per didžiausius karščius? Pataria ekspertė

Vasaros karščiai – tikras iššūkis duonos šviežumui, kurio pagrindiniai priešai – aukšta temperatūra ir drėgmė. „Vasarą iš klientų sulaukiame vis daugiau klausimų, kaip išlaikyti duoną šviežią, nesupelijusią ir nesudžiūvusią. Vis dar manoma, kad laikyti duona šaldytuve ar juolab šaldyti – tikrų tikriausiai nuodėmė. Tačiau tai mitas! Svarbu žinoti, kaip tai daryti teisingai ir kaip vėliau šią duona panaudoti“, – tikina kepyklų „Druska Miltai Vanduo“ įkūrėja Barbora Grigaliūnaitė ir dalijasi patarimais.
Duona
Duona / A.Jučaitės nuotr.

Turbūt niekas nesiginčys, kad skaniausia duona – ką tik iškepta. Tačiau ką daryti, jei namuose – vos vienas arba du gyventojai, kurie duonos kepalo nespėja suvalgyti per kelias dienas? O jeigu laukia netikėta kelionė prie jūros – nejaugi duoną grįžus teks išmesti?

„Kokybiška natūralaus raugo duona kambario temperatūroje pradeda džiūti ir kietėti per keletą dienų. Štai mūsų duona turi vos tris ingredientus – druską, miltus ir vandenį. Natūralu, kad tokia duona pradės gesti greičiau negu duona, kurioje gausu konservantų ir tokių priedų kaip cukrus ar riebalai. Tačiau tinkamai laikant duoną, galėsite suvartoti ją visą ir nė riekės nereikės išmesti“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojama kepyklų įkūrėja.

Patarimas nr. 1: Laikykite duoninėje

Jeigu žinote, kad duoną suvartosite sąlyginai greitai, t. y. per 3–4 dienas, tuomet jos šaldyti visai nebūtina.

„Jeigu šviežiai kepta natūralaus raugo duona suvalgoma per parą, jos pakuoti nereikia – užteks padėti ant pjaustymo lentutės, prapjauta vieta žemyn. Šios duonos išskirtinumas tas, kad pirmosiomis dienomis natūralus raugas veikia kaip „apsauga“ nuo pelėsio. Tačiau kitomis dienomis jūsų tikslas paprastas – kuo mažiau oro ir kuo mažiau drėgmės. Visi žinome, kad pelėsis mėgsta aukštą temperatūrą ir aplink esančius kitus maisto „šaltinius“. Todėl svarbiausia nelaikyti duonos tiesioginiuose saulės spinduliuose, šalia kaitlentės ar net vaisių dubens“, – sako B.Grigaliūnaitė.

Duoninėje yra puikus drėgmės ir oro cirkuliacijos balansas, todėl tai geriausias pasirinkimas.

Kaip duoną supakuoti – plastikiniame ar popieriniame maišelyje?

„Šviežią kepalą galima laikyti popieriniame maišelyje, tai leidžia orui cirkuliuoti, o pluta nuo per didelės drėgmės nesuminkštėja. Tačiau ilgiau popieriniame maišelyje laikomas kepaliukas pradės itin greitai džiūti, todėl verčiau jį perdėti į plastikinį. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į duonos tipą. Popieriniame maišelyje ilgiau galite laikyti tokius kepinius kaip briošė ar sviestinės plokščiaduonės, kurios sudėtyje turi daugiau riebalų, todėl genda lėčiau“, – sako specialistė.

A.Jučaitės nuotr./Kepiniai
A.Jučaitės nuotr./Kepiniai

Popierinis maišelis tinkamai neapsaugo, o plastikinis – netvaru. Abu variantai nėra tobuli, todėl geriausia išeitis, norint sumažinti plastiko vartojimą ir išlaikyti duoną šviežią – duoninė.

„Duoninėje yra puikus drėgmės ir oro cirkuliacijos balansas, todėl tai geriausias pasirinkimas. Tik atkreipčiau dėmesį, kad svarbu jos neprigrūsti, kad nesikauptų per daug drėgmės“, – priduria B.Grigaliūnaitė.

Patarimas Nr. 2: Nebijokite duonos šaldyti

Anot B.Grigaliūnaitės, šaldyti duoną – tai paprastas ir efektyvus būdas, kuris padeda išsaugoti jos tekstūrą ir skonį, prilygstantį šviežios duonos skoniui. Tam yra keli skirtingi būdai:

  • Šaldyti pusę ar net visą kepalą

„Svarbu ją tinkamai supakuoti, pavyzdžiui, į foliją, ir dėti tiesiai į šaldiklį. Kai būsite pasiruošę duoną vartoti, tiesiog palikite atitirpti kambario temperatūroje. Nustebsite, kokia nepakitusi bus duonos tekstūra ir skonis“, – teigia specialistė.

  • Šaldyti riekelėmis

„Kiekvieną duonos riekelę supakuokite į kepimo popierių arba foliją, kad nesuliptų. Sudėkite supakuotas riekeles į šaldymo maišelį ir laikykite šaldiklyje iki kelių mėnesių. Kai tik užsimanysite skrebučio, traukite riekelę iš šaldiklio, dėkite į skrudintuvą arba orkaitę ir vualia – turite puikų pagrindą savo mylimiausiam skrebučiui su avokadu“, – sako kepyklų atstovė.

Patarimas Nr. 3: Duoną galima laikyti ir šaldytuve

Dažnai teigiama, kad laikyti duoną šaldytuve – didžiulė nuodėmė. Tačiau ekspertė tikina, kad tai – mitas.

„Sutinku, kad šaldytuve duona praranda dalį savo savybių. Jeigu tikitės, kad savaitę šaldytuve laikoma duona bus tokia pat, kaip ką tik iškepta – teks nusivilti. Tą akimirką, kai duona atsidurs plastikiniame maišelyje arba šaldytuve, teks susitaikyti, kad plutos traškumas dings. Tačiau tai nereiškia, kad ji nebus skani ir tinkama vartoti. Atšildykite ir vėl galėsite mėgautis! Mūsų šeimoje duoną dažniausiai valgome skrudintą, todėl didelio skirtumo nepajuntame. Jeigu duonos riekelę iš šaldytuvo patepsite sviestu arba paskrudinsite keptuvėje su alyvuogių aliejumi – puikus rezultatas garantuotas“, – teigia B.Grigaliūnaitė.

Šaldytuve sandariai laikoma duona gali būti net ir dvi savaites.

Jeigu matote, kad duona ima kietėti, o jūs savaitgaliui išvykstate prie jūros – nepalikite jos supelyti namų spintelėse. Verčiau dėkite į šaldytuvą ir grįžę vėl galėsite mėgautis gardžia duonos riekele, nes šaldytuve sandariai laikoma duona gali būti net ir dvi savaites.

Šarūnė Zurba nuotr. /Duona
Šarūnė Zurba nuotr. /Duona

„O jeigu grįžus iš pajūrio užsimanysite duonos, yra vienas labai patogus būdas duoną atgaivinti. Štai, pavyzdžiui, šaldytuve gulėjusią duonos kepalo puselę pakiškite po nedidele vandens srovele, kad labai nesušlaptų vidus, o tik plutelė. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki neaukštos temperatūros (maždaug 150–160 laipsnių) ir dėkite duoną tiesiai ant grotelių. Po mažiau nei dešimties minučių galėsite mėgautis beveik šviežios duonos kvapu ir skoniu. Vanduo iš plutelės ima garuoti ir suminkština patį kepaliuką, o kaitra vėl suteikia plutelei traškumo“, – teigia „Druska Miltai Vanduo“ atstovė.

Ką daryti, jei duona išdžiūvo?

Jeigu nutiko taip, kad šviežio kepaliuko nesuvartojote arba ištrauktas iš šaldytuvo kepaliukas nedžiugina – atraskite duonos skonį iš naujo.

„Jeigu duona nesupelijusi, o tik padžiūvusi – leiskitės į naujas duonos kulinarinių atradimų keliones. Geriau atrasti iš naujo, negu išmesti. Iš tiesų, tam tikriems receptams padžiūvusi duona tinka daug labiau! Štai, pavyzdžiui, savo kepyklose stengiamės vykdyti nulio atliekų (angl. zero food waste) politiką ir vakarykštės neparduotos duonos kepaliukus paverčiame duonos skrebučiais, duonos pudingu, vasariškomis „Panzanella“ salotomis ir dar daugybe kitų receptų“, – sako pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius