Dabar populiaru
Publikuota: 2020 vasario 7d. 09:00

Kaip išsirinkti, nokinti ir laikyti avokadus? Skanių užkandžių su jais idėjos

Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
123RF.com nuotr. / Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu

Avokadai žinomi ir vertinami jau kelis tūkstančius metų. Iš Meksikos kilęs vaisius yra itin populiarus ir šiandien. Įvairios patiekalų variacijos leidžia pasigaminti sveikus ir greitus pusryčius, pagardinti sočius pietus ar panaudojus vos kelis ingredientus – paruošti puikų užkandį. Vienas populiariausių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų – avokado skrebutis, kurį rasite beveik kiekvieno pusryčius tiekiančio restorano meniu, o ir namie lengvai galite jį pasigaminti. Svarbiausia, turėti valgyti jau tinkamą avokadą.

„Būna tokių įnoringų vaisių, kurie vieną akimirką yra žali ir nesunokę, kitą – jau pernokę. Vienas tokių, iš populiarumo viršūnės nesitraukiantis – avokadas. Renkantis avokadus pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą ties koteliu. Jeigu žalia – avokadas dar nesunokęs, jeigu tamsi – pernokęs, o jeigu šviesiai gelsva – rinkitės ir mėgaukitės puikiu skoniu“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Avokadą išsirinkti galima ir švelniai spaudžiant. To nereikėtų daryti pirštais, nes tuomet paliekamos rudos dėmės, tarsi sumušimai, ir avokadas tampa nebepatrauklus naudojimui. Švelniai paspauskite delne – kuo kietesnis avokadas, tuo ilgiau reikės jį nokinti. Jei perkate kelis avokadus, pravartu pasirinkti įvairių nokimo tarpsnių vaisius, tokiu būdu galėsite avokadais mėgautis ilgesnį laiką.

Vida Press nuotr./Avokadas
Vida Press nuotr./Avokadas

Kaip teigia prekybininkai, per pastaruosius porą metų avokado pardavimai šoktelėjo net 37 proc. Pirkėjai gali rinktis iš kelių avokado rūšių, kurių kiekviena pasižymi šiek tiek kitomis skoninėmis savybėmis.

Kaip nokinti ir laikyti?

Avokadai neprinoksta ant medžio, jie prinoksta arba suminkštėja tik po to, kai yra nuskinami. Norint pagreitinti avokadų nokinimo procesą, rekomenduojama dėti neprinokusius avokadus į popierinį maišelį su obuoliu ar bananu bei laikyti dvi ar tris dienas, kol jie bus prinokę. Vaisių įdėjimas į popierinį maišelį padeda sukoncentruoti etileno dujų kiekį, o tai skatina minėtų vaisių nokimą.

Avokado brendimas labai sulėtėja šaldant, todėl paprastai reikėtų leisti avokadui visiškai subręsti kambario temperatūroje.

Avokado brendimas labai sulėtėja šaldant, todėl paprastai reikėtų leisti avokadui visiškai subręsti kambario temperatūroje. Kai jis prinokęs, galima laikyti šaldytuve apie savaitę. Tokiu būdu vaisius išliks šviežias.

Paprasčiausias būdas išsaugoti jau supjaustytus ar sutrintus avokadus neparudavusius yra išspaudžiant šiek tiek šviežių citrinos sulčių. Pavyzdžiui, daugelyje gvakamolės receptų paprastai naudojamas nedidelis žaliųjų citrinų sulčių kiekis, kuris taip pat padeda apsaugoti masę nuo parudavimo.

Daugybė variacijų

„Net ir kasdien valgydami avokado skrebučius, kaskart galite atrasti naujus ir dar neragautus skonius, svarbu nebijoti eksperimentuoti. Galite rinktis lašišą, daržoves, kiaušinį, įvairius prieskonius, duoną skrudinti arba rinktis šviežią. Taip pat organizmą praturtinsite itin naudingomis medžiagomis sumuštinį pagardindami daigintomis sėklomis“, – pataria prekybos tinklo maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Sumuštiniams tinka bet kokia mėgstama duona – šviesi, tamsi, gardinta sėklomis ar dar sveikesnė alternatyva, pavyzdžiui, duona, kurios pagrindinė sudedamoji dalis yra avižos. Duoną taip pat gali pakeisti mėgstami trapučiai.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su avokadu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su avokadu

„Sotesniam variantui galima rinktis virtą ar keptą kiaušinį, lašišą, krevetes, mocarelos sūrį ir daugelį kitų variacijų. Iš daržovių puikiai tiks ridikėlis, chalapos paprikos, marinuoti svogūnai, pomidorai. Prieskoniai ir prieskoninės žolelės ar jų padažas atskleis skrebučio skonį ir suteiks jam naujų atspalvių, o pavyzdžiui, duoną įtrynus česnaku, jausis malonus aštrumas“, – sako B.Baratinskaitė.

Avokado skrebučių variacijos

Ieškantiems įdomių ir jau patikrintų skonių, siūloma išbandyti šias avokado skrebučių variacijas:

„Egzotiškas“ avokado skrebutis

Reikės: avokado, mėgstamos duonos, ridikėlių, svogūno, chalapos paprikos, saulėgrąžų sėklų.

Kaip paruošti: Sumaišyti šviežiai smulkintus ridikėlius, žaliuosius svogūnus, chalapos papriką (sėklytės ir vidų pašalinti) bei skrudintas saulėgrąžų sėklas. Gautą masę tepti ant avokadu padengto skrebučio.

Pomidorų ir bazilikų avokado skrebutis su balzaminiu actu

Reikės: pomidoro, balzaminio acto, šviežių baziliko lapelių.

Kaip paruošti: Ant paruošto avokado skrebučio pagrindo uždėti pjaustytus pomidorus, pašlakstyti trupučiu balzaminio acto ir pridėti šviežių bazilikų lapų.

Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Avokado skrebutis kaip restorane

Ant skrebučio tolygiai paskirstyti storą sluoksnį trinto avokado, pašlakstyti vienu arbatiniu šaukšteliu tyro alyvuogių aliejaus, vienu arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių ir pagal skonį pridėti raudonųjų paprikų dribsnių bei druskos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką