-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išvirti tobulą kiaušinį skystu tryniu?

Nežinote, kaip išvirti kiaušinius, kurie būtų tinkamo minkštumo? Garsusis virtuvės virėjas Hestonas Blumenthalis pateikia tris paprastus žingsnius, kaip tai padaryti.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / Fotolia nuotr.

Atrodytų, kas čia tokio sudėtingo? Ogi net toks paprastas kulinarinis darbelis, kaip kiaušinio virimas, gali būti apipintas gudrybėmis. 

Taip pat skaitykite: Gyvenk sveikai: 10 faktų apie avižinę košę

„Tobulai išvirtas kiaušinis turi būti dar su šiltu ir skystu tryniu, kai kiaušinio baltymas dar nėra kietas ir pilnai išviręs, bet minkštas, šilkinis ir tiesiog tirpsta burnoje“, – teigia Hestonas.

Jei norite tokio tobulo kiaušinio, pagrindinis dalykas – jo nevirti. Esmė ta, kad baltymas sukietėja virdamas mažesnėje temperatūroje nei trynys, o kuomet tradiciškai verdate kiaušinius verdančiame vandenyje, baltymas tampa lyg guminis.

Žmonės sako, jog mokslas sugadina gaminimo džiaugsmą, tačiau jei žinosite visas sudedamąsias produktų dalis, tuomet galėsite kontroliuoti gaminimo procesą.

Svarbiausi dalykai – paruošimo laikas ir temperatūra. Autorius teigia, jog skaitė apie fiziką Nicholą Kurtį, kuris ir sukūrė šią tobulo kiaušinio idėją, virdamas kiaušinį 64 laipsnių temperatūroje kelias valandas.

Taip pat skaitykite: Kaip išvirti kiaušinius, kad lukštas liktų sveikas?

Tuomet Hestonas Blumenthalis pats ėmėsi eksperimentuoti su vandens vonele. Po ilgų bandymų baltymas tapo panašus į želę, o trynys – minkštas ir skystas. Panašu, jog trynys apsikeičia vietomis su baltymu. O jei dar valgysite kiaušinį su minkšta šviežia bandele – nepaprastai skanu!

Štai trys paprasti žingsniai, kaip tobulai išvirti kiaušinį pagal virtuvės šefą Hestoną Blumenthalį

  1. Paimkite nedidelį puodą su stikliniu dangčiu ir atsargiai įdėkite vieną ar kelis kiaušinius. Pripilkite tiek vandens, kad jis apsemtų kiaušinius, bet ne daugiau. Jei pripilsite per daug vandens, rezultatas bus toks pat, tačiau teks ilgiau virti.

  2. Atsukite maksimalią viryklės temperatūrą, uždenkite puodą su dangčiu ir leiskite vandeniui užvirti.

  3. Kai vanduo pradės burbuliuoti, nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite uždengtą 6 minutėms. Įsitikinkite, kad tą padarysite tiksliai tiek, kiek reikia, ir štai – turite puikius pusryčius!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius