Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paruošti puikią kavą namuose?

Ar kada pagalvojote, kodėl namie užplikyta kava skiriasi nuo tos, kurią gauname kavinėje? Tai nėra labai paprastas klausimas, mat kiekviename kavos puodelyje yra apie 1500 cheminių junginių, kurie savaip lemia šio gėrimo skonį. Tačiau norint paruošti skanią kavą namuose, visai nebūtina turėti restorano klasės įrangos. Svarbiausia – pasirinkti tinkamo skrudinimo pupeles ir žinoti keletą malimo bei ruošimo gudrybių.
123rf.com nuotr. / Kava namie
123rf.com nuotr. / Kava namie

Turbūt nieko nenustebins, kad skaniausia yra šviežiai malta kava. Todėl siekiant geriausio rezultato, patartina naudoti pupeles. Jos skonį ir aromatą išlaiko kur kas ilgiau, o susimalti galėsite būtent tiek, kiek reikia. Taip kaskart turėsite šviežiai maltos kavos. Žinoma, jei kavą geriate rečiau, neprošal jas laikyti sandariame inde.

Patys kavos greičiausiai neskrudinsite, tad skrudinimo lygis bus vienas pagrindinių rodiklių renkantis pupeles parduotuvėje. Visai neseniai „Jacobs“ pristatė naujas skirtingo skrudinimo lygio pupeles, kurios yra skirtos patenkinti skirtingus vartotojų poreikius.

Vidutinio skrudinimo „Jacobs Crema“ labiausiai tiks, jei mėgstate subalansuoto skonio juodą kavą, o jei jūsų gėrimas yra intensyvaus skonio espresso – rinkitės tamsaus skrudinimo „Jacobs Espresso“. Jei norite švelnaus skonio ir daugiau rūgštelės, geriausiai tiks lengvo skrudinimo „Jacobs Krönung“.

Malimas

Gali atrodyti, kad malimas reikalauja labai didelių pastangų. Tačiau šiais laikais dauguma kavamalių yra elektrinės ir jomis naudotis be galo paprasta. Čia svarbūs du dalykai – kad kavamalė turėtų malimo rūpumo nustatymą ir stebėti, kad malamos pupelės neperkaistų. Pernelyg sušilusios jos neteks eterinių aliejų, o kartu ir dalies aromato.

123rf.com nuotr. / Pupelės ir malta kava
123rf.com nuotr. / Pupelės ir malta kava

Malimo būdai priklauso nuo to, kokią kavą norite paruošti. Žinoma, jei turite kavos aparatą, tuo rūpintis jums greičiausiai nereikės.

Smulkiausiai arba turkiškai sumalta kava yra biri kaip miltai. Taip sumaltos pupelės naudojamos stipriai užplikomai kavai: turkiškai, arabiškai arba graikiškai kavai.

Smulkus espresso malimas skirtas naudoti tik espresso automate arba specialiame virdulyje.

Smulkiai malta kava trinant tarp pirštų primena cukrų. Ji geriausiai tiks kavos aparatui su filtru stipresnei juodai kavai ruošti.

Vidutinis malimas yra gana universalus, tad tiks tiek užpilant kavą puodelyje, tiek virdulyje, tiek automatuose. Vis dėlto, automate geriau pasirinkti ne espresso, o juodos kavos nustatymą.

Rupiai sumalta kava yra maždaug smėlio birumo ir ją geriausia užplikyti puodelyje.

Kuo malimas smulkesnis, tuo intensyvesnis bus ir kavos skonis. Jei naudojate popierinius filtrus, atsiminkite šią taisyklę: kuo smulkiau malta kava, tuo trumpesnio kontakto su vandeniu jai reiks.

Ruošimas

Kavos kiekis priklauso nuo jūsų skonio, tačiau bet kuriai kavai patartina naudoti bent du šaukštelius. Silpna, vandeninga kava tikrai nėra tas rezultatas, kurio siekiate. Vanduo taip pat turėtų būti šviežias – pilnai pakaks tiesiog užvirinti naujo vandens, išpylus iš virdulio virintą anksčiau.

Vida Press nuotr. / Kava ir cukrus
Vida Press nuotr. / Kava ir cukrus

Tačiau galite paeksperimentuoti ir su, pavyzdžiui, kalnų šaltinio vandeniu iš buteliuko . Temperatūra turėtų būti 90-96 C, tad virduliui išsijungus, luktelėkite apie 30 s.

Būdų ir įrankių paruošti kavai yra pačių įvairiausių. Jei naudojatės kavos aparatu, kuriam pakanka, kad įdėtumėte maltą kavą ir paspaustumėte mygtuką, žinote beveik viską ką reikia. Tačiau norėtume atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių.

Prancūziškas kavinukas

Jame ruošta kava bus labai aromatinga, intensyvaus skonio ir gana „sunki“. Reikėtų rinktis stipresnio skonio kavos pupeles, tokias kaip „Jacobs Espresso“, kurias sumalti geriausia vidutiniškai arba net rupiai. Pirmiausia užpilkite vandens tik tiek, kad apsemtų kavą, palaukite apie 10 sekundžių, supilkite likusį vandenį ir palaikykite tris minutes. Teliks nuspausti ir mėgautis.

123rf.com nuotr. / Prancūziškas kavinukas
123rf.com nuotr. / Prancūziškas kavinukas

Espresso (Moka) kavinukas

Jų būna tiek elektrinių, tiek ir pastatomų ant viryklės. Kaip nurodo ir pavadinimas, jis tinka ruošti tik espresso kavai, todėl ir malimas atitinkamai turėtų būti smulkus. Juo naudotis paprasta, tačiau eksperimentams daug vietos nebus. Svarbiausia – laiku nukelti nuo ugnies, kai visas vanduo būna sukilęs.

Turkiškas kavinukas

Šis būdas yra tarytum atvirkščias visiems likusiems, mat turkiška kava yra lėtai pašildoma. Jam reikės labai smulkaus malimo kavos, kuri gali būti ir švelnesnio skonio (tokia kaip „Jacobs Crema“), nes tradiciškai geriama su cukrumi. Metodų yra labai įvairių, tačiau svarbiausia – nepulti maišyti vos užpylus vandeniu ir neleisti vandeniui užvirti.

123rf.com nuotr. / Turkiškas kavinukas
123rf.com nuotr. / Turkiškas kavinukas

Kavos aparatas su filtru

Vienas didžiausių šio aparato privalumų – lengvas valymas. Kavos tirščiai lieka popieriniame filtre, kurį galima iš karto mesti į šiukšlių dėžę. Kavą geriausia sumalti vidutiniškai ir vandenį pilti palengva. Juo galima paruošti kelias porcijas juodos kavos vienu metu. Rinkitės švelnesnio skonio, vidutinio skrudinimo pupeles „Jacobs Crema“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius