Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 kovo 10d. 16:00

Kaip pašildyti ryžius, jei prisivirėte per daug, ir kur juos skaniai panaudoti?

Virti ryžiai
Vida Press nuotr. / Virti ryžiai

Ryžiai – populiarūs įvairiausių patiekalų kompanionai. Jie tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies, o ką jau kalbėti apie rytietiškus patiekalus. Tad ryžių tikrai pasitaiko prisivirti per daug, o vėliau kyla klausimas, kaip juos šildyti, kad būtų skanūs, kaip tokius likučius panaudoti?

Kiek ir kur laikyti išvirtus? Jei ryžių privirėte per daug ir iškart nesuvalgėte, jokiu būdu nelaikykite jų kambario temperatūroje. Taip darydami rizikuojate, jog juose ims daugintis bakterija Bacillus cereus, dėl to ryžiais netgi galite apsinuodyti. Atvėsusius virtus ryžius dėkite plonu sluoksniu į sandarų indą, uždenkite jį ir laikykite šaldytuve arba užšaldykite. Šaldytuve ryžiai išliks geri 3–5 dienas, šaldiklyje – iki 6 mėn.

Kaip pašildyti? Jei iš šaldytuvo išimtus ryžius bandysite tiesiog sausus pašildyti orkaitėje, puode ar mikrobangų krosnelėje, nieko gero nebus – jie bus itin sausi. Visais būdais šildant ryžius, reikia šlakelio vandens ir ne itin aukštos temperatūros. Jei šildote:

  • orkaitėje: berkite ryžius į kepimo indą, įpilkite šlakelį vandens, pridenkite ir apie 10–15 min. palaikykite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje;
  • garų puode: dėkite ryžius į garų puodo indą arba berkite į didelį sietą ir pašildykite ant garų;
  • mikrobangėje: berkite ryžius į indą, tinkamą dėti į mikrobangę, įpilkite šlakelį vandens, pridenkite viršų popierinio rankšluosčio skiaute ir pašildykite 1–2 min.

Dar vienas būdas atšviežinti ryžius – panaudoti juos kaip ingredientą naujiems patiekalams, kurie gaminami stir-fry būdu. Tai yra, kai keptuvėje paprastai dideliame karštyje apkepinamos daržovės, kartais ir mėsos gabaliukai, tada beriami ryžiai, kartais mušamas kiaušinis ir viskas paverčiame skaniu, greitu patiekalu.

Receptai
Receptas: Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 6
Kaip gaminti

Keptus ryžius galima ruošti su bet kokiomis ankštinėmis daržovėmis (tinka pupelės, avinžirniai, šparaginės pupelės, lęšiai, žirneliai), taip su morkomis, brokoliais, kalafiorais, kukurūzais, grybais ir, žinoma, česnaku ir svogūnais. Puikiai tinka visi žalumynai, o taip pat ir bet kokia smulkinta mėsa – vištiena, kalakutiena, kiauliena ar jautiena. Taigi, interpretacijoms šis patiekalas yra labai atviras. Skanaus!

1. Visų pirma pradėkite nuo lapinio kopūsto kale – jį reikia pakepinti atskirai. Įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ant vidutinės-aukštos ugnies, sudėkite porą skiltelių traiškyto česnako, pakepkite apie pusę minutės, tada dėkite smulkintus kopūsto lapelius, pilkite sezamų aliejaus, berkite druskos, pipirų ir dar viską pakepkite apie 3-4 min., kopūstas suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

2. Į tą pačią keptuvą supilkite likusį alyvuogių aliejų, berkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie minutę ant aukštos-vidutinės ugnies. Sudėkite likusius traiškytus česnakus, dar pakepinkite apie pusę minutės, sudėkite šaldytas daržoves ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.

3. Kol daržovės kepa, pasiruoškite padažą: atskirame indelyje sumaišykite sojos padažą su austrių padažu ir 1,5 šaukšto sezamų aliejaus (ko lkas jo dar nepilkite į keptuvę).

 

4. Padidinkite kaitrą iki aukštos, sudėkite šviežias daržoves ar grybus, pakepinkite viską maišydami apie porą minučių, sudėkite virtus ryžius, smulkintą mėsą (jei naudojate) ir dar pakepinkite nuolat maišant, kol viskas sušils, maždaug 3 min. (ĮSPĖJIMAS: būtina kepti ant aukštos ugnies, ne vidutinės ar žemos, nes skystis turi nugaruoti ir daržovės su ryžiais kepti, o ne troškintis skystyje).

5. Pačioje pabaigoje sudėkite į keptuvę prieš tai pakepintą kopūstą, supilkite pasigamintą padažą ir dar viską maišydami kartu pakepkite apie 5 min.

6. Iškeptus ryžius su daržovėmis dėkite į norimą dubenį, jei norite, apibarstykite mėgstamais žalumynais ir tiekite.

Ingredientai
Lapiniai kopūstai (kale): 1.00 vnt. (ryšulėlis; smulkinto, tik lapelių, be koto)
Česnakai: 5.00 skiltelės (traiškyto)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, susmulkintas)
Pievagrybiai: 120.00 g (smulkintų šviežių)
Daržovės: 120.00 g (įvairių mišinio, gali būti šaldytos)
Vištiena: 150.00 g (virtos ar keptos likučių, gaoima naudoti ir kitą mėsą)
Ryžiai: 4.00 puodelis (virtų)
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Austrių padažas: 2.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 6.00 valg. š. (smulkintų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kiniški kepti ryžiai su kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 83
Kaip gaminti

1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes. Nukoškite.

2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį. Kepkite 3–4 minutes.

3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kumpis: 2.00 riekės
Paprikos: 75.00 g (1/2 raudonosios)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kiniški prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 10.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepti ryžiai su tunu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.1 / 9
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį, pasūdykite ir išvirkite ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Kol kruopos verda, šoninę  apkepkite įkaitintoje keptuvėje, kol taps traški (apie 2–3 minutes). Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Susmulkinkite.

2. Nusunkite tuną ir šiek tiek pasmulkinkite šakute. Šiltu vandeniu perliekite žirnelius, kad atšiltų.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite ryžius ir kepkite 1 minutę. Suberkite žirnelius, sudėkite tuną, išmaišykite, padidinkite ugnį ir kepkite dar 3 minutes. Supilkite sojų padažą, suberkite traškius šoninės gabaliukus, išmaišykite ir kepkite dar apie minutę.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Ryžiai: 350.00 g (ilgagrūdžiai)
Šoninė: griežinėliai 8.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 200.00 g
Tunas: 200.00 g (konservuotas savo sultyse)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Dar keli receptai, kuriems tiks virtų ryžių likučiai:

Receptai
Receptas: Ryžių, vištienos ir žirnelių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 94
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kartais pamaišydami, kol vištiena taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir atidėkite į šalį.
  2. Į tą pačią keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą svogūną, riekelėmis supjaustytą porą ir tarkuotą morką. Pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite smulkiai sukapotą česnaką, išmaišykite ir dar minutę pakepinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą moliūgą ir dar kelias minutes pakepinkite. Suberkite ryžius ir supilkite sultinį. Kartais pamaišydami, kaitinkite apie 15-20 minučių, kol ryžiai bus beveik išvirę. Jei trūksta, galite įpilti daugiau sultinio ar virinto vandens.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite ar aliejumi ištepkite 20x30 cm dydžio kepimo indą.
  4. Nedideliame dubenėlyje miltus išplakite su pienu ir fermentiniu sūriu (100 g). Supilkite į keptuvę su daržovėmis ir sultiniu. Maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
  5. Masei pradėjus tirštėti, išjunkite ugnį. Suberkite žirnelius ir prieskonius. Gerai išmaišykite. Perkelkite visą produktų masę į paruoštą kepimo indą. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol sūris gražiai apskrus, o ryžiai bus pilnai paruošti. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 250.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 50.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Moliūgai: 1.00 vnt. (mažas moliūgas, supjaustytas kubeliais (apie 550 g paruoštų kubelių))
Ryžiai: 200.00 g
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 190.00 ml
Sūris: 200.00 g (fermentinis)
Žirniai: 1.00 puodelis (žalieji žirneliai)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Omletas su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 46
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite, kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus, česnakus ir kumpį. Pakepinkite, kol svogūnai suminkštės.
  3. Perdėkite pakepintą mišinį iš keptuvės į dubenį. Įmaišykite ryžius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
  4. Kiaušinius suplakite su kapotais krapais, druska ir pipirais.
  5. Plaktus kiaušinius supilkite į ryžius ir daržoves.
  6. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite paruoštą masę ir kepkite ant mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu, kol viena omleto pusė gražiai apkeps ir apskrus, o viršus šiek tiek sutirštės.
  7. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės. Arba dėkite keptuvę į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę ir baikite omletą kepti joje, kol paviršius gražiai apskrus.
  8. Patiekite omletą iš karto su norimais priedais.
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Ryžiai: 180.00 g (virtų arba apie 65 g - nevirtų)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 - maltų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Cukinijų ir pomidorų apkepas su ryžiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 49
Kaip gaminti

1. Išvirkite ryžius, tačiau nukaiskite kokia 1 minute anksčiau – kad būtų netoli išvirimo, tačiau dar ne visai išvirę.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Dvi dideles kepimo skardas patepkite alyvuogių aliejumi ir į vieną sudėkite cukinijų riekeles, į kitą – pomidorų. Pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų ir dėkite kepti. Pomidorus kepkite 10 min. (nevartykite), cukinijas – 20 min. (įpusėjus laikui apverskite).

3. Kol daržovės kepa orkaitėje, storadugnėje keptuvėje įkaitinkite 2 valg. šaukšt. aliejaus ir suberkite svogūnus, smulkintus česnakus bei žiupsnį druskos, maišydami kepinkite, kol svogūnai taps auksiniai, ims po truputį karamelizuotis. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.

4. Dideliame dubenyje sumaišykite ryžius, keptus svogūnus, paplaktus kiaušinius ir pusę kiekio sūrio. Įberkite pipirų ir čiobrelius.

5. Nedidelę apvalią ar stačiakampę kepimo formą aukštesniais kraštais patepkite trupučiu alyvuogių aliejaus ir supilkite ryžių-svogūnų-kiaušinių mišinį, išlyginkite.

6. Ant ryžių sluoksnio dėkite apkepintas cukinijas, o ant šių – pomidorus. Viršų pabarstykite likusiu sūriu.

7. Kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos – tai gali trukti 20–30 min. Skanaus!

Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g (ilgagrūdžių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės, supjaustytos 5 mm storio riekelėmis)
Pomidorai: 9.00 vnt. (prinokę, bet tvirti pomidorai, supjaustyti 1 cm riekėmis)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (šviežiai maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytas plonais griežinėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (lengvai paplakti)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (geriau švieži, bet galima keisti džiovintais)
Parmezano sūris: 100.00 g (smulkiai tarkuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Skanus ir šiltas, ir šaltas ryžių ir obuolių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 35
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite stiklinę pieno ir stiklinę vandens, įberkite žiupsnį druskos, užvirkite ir suberkite ryžius. Virkite ant mažos ugnies apie 15 min. – turite gauti tirštą, tačiau dar birią ryžių košę.

2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.

3. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu.

4. Keturkampį ar apvalų stiklinį ar keramikinį kepimo indą ištepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių košės ir ją išlyginkite. Klokite obuolių skilteles, pabarstykite jas cukrumi ir cinamonu, o tada dėkite kitą pusę košės, išlyginkite.

5. Ryžių-obuolių sluoksniuotinį apipilkite kiaušinių-pieno plakiniu, ant viršaus padėliokite sviesto kubelių ir dėkite kepti.

6. Kepkite apie 30 min., kol viršus bus gražiai auksinis, krašteliai apskrudę. Galite valgyti iškart, galite, kai pravės. Jei kepate vakarienei, likučiai puikiai tiks pusryčiams, tik laikykite apkepą šaldytuve.

Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Pienas: 1.30 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Obuoliai: 6.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kopūstų, ryžių ir faršo apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 20
Kaip gaminti

1. Kopūstą, morką ir svogūnus susmulkinkite ir apkepkite su aliejumi, paskaninkite pipirais, druska, kmynais ir paprika.

2. Keptuvę uždenkite ir kelias minutes patroškinkite. Faršą taip pat apkepkite, paskaninkite prieskoniais. Į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą sluoksniais dėkite troškintus kopūstus, faršą ir ryžius. Miltus sumaišykite su nekarštu sultiniu, pomidorų padažu ir grietine.

3. Paruoštą padažą supilkite ant apkepo ir kepkite 160 laipsnių orkaitės apatinėje dalyje apie 30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusės gūžės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ryžiai: 1.00 st. (virti)
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Miltai: 1.00 valg. š.
Grietinė: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sultinys: 1.00 st. (0,5 st.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių apkepas su kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 31
Kaip gaminti

1.Kopūsto lapus nupjaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Daržoves sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 10 minučių.

2.Morkas sukrėskite į elektrinio trintuvo indą, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sutrinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu.

3.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje. Sūrį stambiai sutarkuokite. Molinį kepimo indą ištepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais. Ant jų paskirstykite sluoksnį ryžių, tada – morkų masės. Uždėkite dar vieną tokį patį sluoksnį. Paviršių pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir saulėgrąžomis.

4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Sūris: 150.00 g (fermentinis)
Saulėgrąžos: 100.00 g
Kopūstai: 1.00 vnt. (garbanotasis)
Ryžiai: 2.00 st.
Morkos: 5.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vegetarinis ryžių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 55
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.

3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Salierai: 200.00 g (šakniagumbių)
Žirniai: 100.00 g (šviežių arba šaldytų)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Tirpus sultinys 125.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Žiediniai kopūstai: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Mėgaukis šiandien

Laimė jaustis saugiai

Video

26:32
00:48
26:34

Sodo ir daržo ekspertai

Mes turėsim kūdikį!

Esports namai

Puiki sveikata – mažiau išlaidų

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką