Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip patiems pasigaminti žolelėmis kvepiantį aliejų

Kas gali būti nuostabiau už maistą, kuriame telpa visa skonių ir kvapų jūra: sodrus bazilikas ir elegantiškas rozmarinas, karališkas šafranas ir medingas čiobrelis. Kai virtuvėje pasibaigia šios žolelės, patiekalai tampa bespalviai ir nuobodūs. Kad taip nenutiktų, siūlome pasigaminti ir visada turėti po ranka kvapnaus aliejaus, kuris gaminamam maistui suteiks ne tik ypatingo skonio, bet ir savito charakterio.
Aliejus su žolelėmis
Aliejus su žolelėmis / 123RF.com nuotr.

Su žolelėmis ir prieskoniais pagardintu aliejumi galėsite marinuoti bei kepti kepsnius ir šašlykus, gaminti daržovių, kruopų patiekalus, troškinius, gardinti sriubas. Žinoma, su viena sąlyga – jei naudosite rafinuotą rapsų aliejų, kuris pasižymi aukšta degimo temperatūra ir yra tinkamas kepimui. Jei žolelėmis gardinsite tyrą alyvuogių aliejų, jis tiks tik salotoms.

Ruošiant prieskoninį aliejų svarbiausia taisyklė – visi produktai turi būti kokybiški ir kuo šviežiausi. Jokiu būdu nenaudokite seno aliejaus, tikėdamiesi taip pagerinti jo skonį.

Žoleles, kurias naudosite aliejui aromatizuoti, truputį patrinkite, kad greičiau išsiskirtų eteriniai aliejai.

Jeigu aliejaus norite pasigaminti ilgesniam laikui, ne vienam kartui, naudokite sterilizuotus indus.

Aliejų galima ruošti dviem būdais – šaltuoju ir karštuoju. Gaminant šaltuoju būdu prieskonius reikia užpilti aliejumi, indą sandariai uždaryti ir padėti 2 savaitėms šaltoje, tamsioje vietoje. Per šį laiką aliejus prisigers skonių ir taps tinkamas naudoti.

Gaminant karštuoju būdu aliejus pakaitinamas iki 80 laipsnių, suberiamos nuplautos ir išdžiovintos prieskoninės žolelės. Išmaišoma ir paliekama atvėsti. Kai aliejus atvėsta, jį reikia perkošti per kavos filtrą į sterilizuotą indą, kuriame aliejų ketinate laikyti, ir sandariai uždaryti. Aliejus laikomas tamsioje ir vėsioje vietoje du – tris mėnesius.

Česnakinis aliejus

Reikės:

  • 3 česnako galvučių,
  • 2 st. aliejaus,
  • 5 šakelių šviežio čiobrelio,
  • 20 juodųjų pipirų grūdelių.

Paruošimas:

Švarias, tačiau nenuluptas česnako galvutes sustatykite nedideliame kepimui tinkamame inde ir užpilkite aliejumi. Suberkite juodųjų pipirų grūdelius, sudėkite čiobrelių šakeles.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių C ir maždaug valandą kepkite česnakus aliejuje, kol šie gražiai pagels.

Aliejų atvėsinkite ir perpilkite į švarų indą. Česnako galvučių jokiu būdu neišmeskite – tai puikus pagardas prie kiaušinių, vištienos ar kiaulienos kepsnio. Šaldytuve jas galite laikyti mėnesį.

Česnakinį aliejų kambario temperatūroje galima laikyti kelis mėnesius ir naudoti įvairių patiekalų, kurie įgaus malonų česnako prieskonį, ruošimui bei kepimui. Šis aliejus puikiai tiks marinuojant šašlykus ir kitokius kepsnius – juo įtrinta mėsa bus ne tik malonaus skonio, bet ir išliks sultinga. Su česnakiniu aliejumi kepkite vištieną, ruoškite rizoto, daržovių troškinius.

Žiemos prieskonių aliejus

Reikės:

  • 2 cinamono lazdelių,
  • 7 gvazdikėlių,
  • 5 anyžių žvaigždučių,
  • 1 st. aliejaus.

Paruošimas:

Į stiklainį supilkite aliejų, suberkite prieskonius ir sandariai uždarykite. Žiemos prieskoniais kvepiantis aliejus puikiai tinka meduoliams, keksams ir pyragams kepti vietoje sviesto.

Rožių ir šafrano aliejus

Reikės:

  • 3-4 rožių žiedlapių,
  • 5 šafrano lapelių,
  • 1 st. aliejaus.

Paruošimas:

Aliejų supilkite į stiklinį indą ir suberkite šafraną bei rožės žiedlapius. Rožėmis kvepiantį aliejų naudokite desertams – kepiniams, ledams arba kūno masažui.

Provanso žolelių aliejus

Reikės:

  • 1 st. aliejaus,
  • 1 valg. š. džiovintų Provanso žolelių.

Į stiklinį indą supilkite aliejų, suberkite Provanso žoleles. Sandariai uždarykite. Provanso žolelių aliejus labai tinka gaminant daržovių troškinius, kruopų patiekalus.

Skanaus!

Primename, kad įvairių rūšių aliejaus akcinėmis kainomis iki spalio 17 d. galite įsigyti prekybos centruose „Norfa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius