Dabar populiaru
Publikuota: 2018 birželio 28d. 08:00

Kaip sunaudoti prieskonines žoleles, jei nusipirkote ar priskynėte per daug? Įdomių receptų rinkinys

Sviestas su žalumynais
Vida Press nuotr. / Sviestas su žalumynais

Prasidėjus vasarai dažnas mūsų išmetame daugiau maisto, mat dėl aukštesnės temperatūros nespėjame visko, ką nusiperkame, laiku suvalgyti ar panaudoti. Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Šįkart ekspertas dalijasi patarimais, ką daryti, jei neapskaičiavę nusipirkote ar savame darže prisiskynėte per daug prieskoninių žolelių.

Pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas teigia, jog žolelių perteklių galima išradingai ir skaniai panaudoti tiek ruošiant maistą, tiek išbandant naujus patiekalų gardinimo būdus.

„Šiuo metu įvairių rūšių prieskoninių žolelių gausu ne tik lietuvių daržuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pirkėjai vis dažniau atranda prieskonines žoleles, kurios puikiai tinka gardinti žuvies ir mėsos patiekalus, salotas, ruošti žaliuosius kokteilius ir daugelį kitų patiekalų“, – sako jis.

Koteliai – taip pat tinkami vartojimui

Tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti.

Maistui ruošti galima naudoti ne tik prieskoninių žolelių lapelius ar smulkias jų šakeles, bet ir kotelius. „Rozmarino koteliai puikiai atstos iešmelius kepant mėsą orkaitėje ar keptuvėje, žinoma, tai nebus itin tvirta atrama, tačiau persmeigtam maistui jie suteiks ypatingo aromato „iš vidaus“. Be kita ko, tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti. Norimų žolelių stiebus perriškite virvele keliose vietose ir įdėkite į gaminamą patiekalą, tik nepamirškite šio ryšulėlio prieš patiekiant išimti“, – pataria A.Poleninas.

Vida Press nuotr./Aromatinės žolelės
Vida Press nuotr./Aromatinės žolelės

Aromatingi sviesto ir aliejaus pagardai

Įvairių prieskoninių žolelių mišinys kartu su sviestu ar aliejumi – puikus ir greitai paruošiamas derinys sriubų, salotų ar kitų gaminių gardinimui. Norėdami pasigaminti aromatingo sviesto, naudokite jį kambario temperatūros ar net šiek tiek „ištižusį“. Kai įsitikinate, kad sviestas tinkamas gaminimui – susmulkinkite mėgstamas prieskonines žoleles, sumaišykite jas su sviestu ir sudėkite į patogų indelį, pavyzdžiui, ledukų formelę. Gaminant aromatingą aliejų gaminimo eiga tokia pati.

„Šiuos gaminius galite laikyti šaldymo kameroje iki 3 mėnesių, o jeigu juos laikysite šaldytuve – suvartokite prieskoninių žolelių aromatu ir skoniu praturtiną sviestą ar aliejų per 3–7 dienas“, – pataria ekspertas.

Vida Press nuotr./Sviestas su priedais
Vida Press nuotr./Sviestas su priedais

Kreminis padažas – užkandžiams ir ne tik

Užkandžių stalą puikiai praturtins padažas, pagamintas iš prieskoninių žolelių ir lieso jogurto ar liesos grietinės. „Trintuvėje ar tiesiog inde sumaišykite pusę puodelio lieso jogurto ar grietinės, pusę puodelio smulkintų šviežių prieskoninių žolelių, šlakelį baltojo vyno acto ar obuolių sidro acto, viską pagardinkite pipirų ir druskos žiupsneliu, o tada sutrinkite. Toks padažas puikiai tiks prie įvairių traškučių, salotoms gardinti ar net prie aštrios mėsos, mat pieno produktai numalšina patiekalo aštrumą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Štai keli receptai, kuriais vadovaudamiesi panaudosite atliekamas prieskonines žoleles:

Receptai
Receptas: Žalumynų sviestas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.5 / 2
Kaip gaminti

1. Sviestą  palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

2. Sumaišykite su keliais šaukšteliais gerai susmulkintų žalumynų.

3. Pagal skonį įberkite druskos, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių. Išmaišykite.

4. Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūroje atšildyto)
Raudonėliai: 10.00 g (lapelių)
Petražolės: 10.00 g (šviežių)
Krapai: 10.00 g (šviežių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. šviežių sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrininiai pipirai 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrininis sviestas su petražolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.0 / 4
Kaip gaminti

Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Petražolės: 2.00 valg. š. (šviežių, kapotų)
Citrinos žievelė: 0.50 arbat. š. (geriau ekologiškos)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (kokybiškos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gurmaniškas sviestas su šalavijais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.0 / 1
Kaip gaminti

Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.

Ingredientai
Sviestas: 100.00 arbat. š. (minkšto)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (labai smulkiai kapotų šviežių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Alyvuogės: 5.00 vnt. (žaliosios, be kauliukų, smulkiai sukapotos)
Ančiuviai: 2.00 vnt. (sūdytų ir aliejuje konservuotų filė, sutrintos šakute (nebūtinai))
Druska: 1.00 žiupsnelis (jei naudojate ančiuvius, nedėkite)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškas sviestas su žalumynais ir pelėsiniu sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 50.00 g (sutrupinto)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta (arba keiskite tokiu pat kiekiu kapoto meškinio česnako))
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrus sviestas su kalendromis
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
1.5 / 2
Kaip gaminti

Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Kalendros: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (pikantiškesnis skonis bus, jei naudosite žaliąją citriną)
Čili pipiras: 0.50 vnt. (raudonojo, labai smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kreminis makaronų padažas su šviežiais žalumynais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Nuplaukite ir nusausinkite petražoles, bazilikus (jei juos naudojate), kiek pasmulkinkite. Nulupkite ir kiek susmulkinkite česnako skilteles. Česnakus, žalumynus ir druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir keliolika sekundžių pamalkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą suberkite ir parmezaną, gabaliukais sutrupintą ožkų pieno sūrį, maždaug pusę aliejaus ir vėl trinkite, kol gausite kreminę žalsvą košelę. Jei masė labai tiršta, galite pilti tiek aliejaus, kiek jums atrodo reikalinga – turite gauti tirštos grietinės konsistencijos padažą.

3. Atidėkite padažą į šoną ir išvirkite spagečius. Kai juos nukošite, vėl suverskite į dar šiltą puodą, sukrėskite paruoštą padažą ir labai gerai išmaišykite, kad pasta juo pasidengtu. Dėkite į lėkštes ir patiekite. 

Ingredientai
Petražolės: 1.00 sauja (didelė; geriau plokščialapių)
Bazilikai: 5.00 vnt. (šakelės (galima ir nedėti))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 40.00 g (smulkiai tarkuoto)
Ožkų pieno sūris: 50.00 g (minkšto, bet geriau ne tepamo)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Spagečiai: 500.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bazilikų padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 32
Kaip gaminti
  1. Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
  2. Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
  3. Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
  4. Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas. 
Ingredientai
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių lapelių)
Kedrinės pinijos: 60.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 60.00 g
Sūris: 60.00 g (pekorino)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, rūpios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gražgarsčių padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 16
Kaip gaminti
  1. Į kelias dalis padalytą česnako skiltelę keraminėje grūstuvėje grūskite su druska iki vientisos košelės.
  2. Po truputį berkite riešutus ir grūskite.
  3. Galiausiai sumeskite gražgarstes, į žalią masę įmaišykite sūrį, palengva supilkite alyvuogių aliejų.
Ingredientai
Gražgarstės: 70.00 g (šviežių, jaunų lapelių)
Anakardžių riešutai: 20.00 g (skrudintų)
Pekorinas: (tarkuoto) 4.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (ketvirtadalis aukščiausios kokybės)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (0.5 rūpios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką