Dabar populiaru
Publikuota: 2021 vasario 23d. 16:00

Kaip teisingai ruošti daugelio mėgstamą lašišą? 2 receptai: kepta tešloje ir žuvienė

Lašiša
Vida Press nuotr. / Lašiša

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų. Dėl savo unikalaus skonio ji itin mėgstama ruošiant patiekalus ir pietums, ir vakarienei, o pastaraisiais metais – ir pusryčiams: ja dažnai gardinami omletai, Benedikto kiaušiniai, įvairiausi sumuštiniai ar blynai.

Pasak prekybininkų, pernai lašišos pardavimai nuosekliai augo. Be to, tai yra perkamiausia žuvis iš visų, parduodamų taip vadinamoje kategorijoje žuvis ant ledo. Įdomu, jog egziztuoja tam tikras šios žuvies populiarumo sezoniškumas – pardavimai ima didėti rudenį ir piką pasiekia gruodį.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, lašiša – ne tik skani, bet ir labai lengvai paruošiama žuvis. Ją gaminant nei daug laiko, nei ingredientų neprireiks, o skaniausia, anot pašnekovės, orkaitėje iškepta, žiupsneliu druskos ir pipirų bei šlakeliu citrinos sulčių paskaninta lašiša.

Lašišos kepsniui orkaitėje neaukštoje temperatūroje iškepti užtenka ir 15–20 min.

„Lašišą paruošti iš tiesų yra labai paprasta, tačiau norint, kad žuvis išsaugotų kuo daugiau vertingų medžiagų, reikėtų nepersistengti ir jos neperkepti. Lašišos kepsniui orkaitėje neaukštoje temperatūroje iškepti užtenka ir 15–20 min. Kadangi lašiša yra riebi žuvis – ją ruošiant nereikia nei aliejaus, nei sviesto, nei kitų papildomų riebalų. Taip pat iš lašišos galima virti ir įvairiausias sriubas. Tiesa, į jas lašišą, norint išsaugoti geriausias savybes, geriausia dėti tik pačioje pabaigoje“, – teigia maisto ekspertė ir siūlo porą patiekalų iš lašišos receptų.

Velingtono kepsniai su lašiša

Ingredientai:

  • lašišos filė;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • gabalėlis sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • kelios skiltelės česnako;
  • 1 puodelis grietinėlės;
  • 1 didelė sauja špinatų;
  • 1 sauja tarkuoto parmezano sūrio;
  • šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos;
  • 1 kiaušinis (patepimui).

Gaminimas:

1. Supjaustykite lašišos filė į 4 gabalėlius, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

2. Svieste pakepinkite sukapotą svogūną bei česnaką. Vėliau supilkite grietinėlę, suberkite špinatus bei parmezaną ir viską kaitinkite, kol špinatai suminkštės.

3. 4 tešlos lakštus pakočiokite, ant jų dėkite špinatų masės ir po gabalėlį lašišos.

4. Atskirame dubenyje paplakite kiaušinį.

5. Tuomet tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir sandariai užlankstykite – lašiša turi atsidurti tešlos „voke“.

6. Taip supakuotą lašišą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą užlankstytais kraštais į apačią. Galiausiai tešlos viršų aštriu peiliu įpjaukite, patepkite kiaušinio plakiniu.

7. Kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

Vida Press nuotr./Lašiša tešloje
Vida Press nuotr./Lašiša tešloje

Žuvienė su lašiša

Ingredientai:

  • lašišos filė;
  • gabalėlis sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 1 poras;
  • 1 skiltelė česnako;
  • kelios bulvės;
  • kelios morkos;
  • sultinio;
  • grietinėlės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Tuomet berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10–15 minučių, tuomet sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes.

2. Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. Maišydami leiskite užvirti ir pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus.

Vida Press nuotr./Žuvienė su lašiša
Vida Press nuotr./Žuvienė su lašiša

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Laimė jaustis saugiai

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką