Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2015 balandžio 3d. 19:00

Kaip virti kiaušinius, kad šie neįskiltų

Kiaušinis
Fotolia nuotr. / Kiaušinis

Gražiausiai pavasario šventei uoliosios šeimininkės ruošiasi iš peties. Ir namus reikia sutvarkyti, ir kiaušinius nudažyti... Kas labiausiai sutrikdo tobulus planus? Atimanti laiko ir finansų bėda ta, kad kai kada verdami kiaušiniai įskyla.

Kaip to išvengti, kad margučiai trauktų akį? Reikia atsižvelgti į kelis paprastus patarimus. Taigi, ar žinote, kaip virti kiaušinius? Atrodo, taip paprasta: tik įmeti į vandenį, paverdi 10 minučių, ir baigtas kriukis? Ne visada!

  • Niekada nevirkite kiaušinių, ką tik išimtų iš šaldytuvo. Jei šaltus iškart dėsite į verdantį vandenį, dėl temperatūros kaitos jie kaipmat suskils. Verčiau kiaušinius palaikykite pernakt kambario temperatūroje ir tik tada imkitės darbo.

Taip pat skaitykite: Virtuvės gudrybės: išmokite mėgstamus vaisius nusilupti per keletą sekundžių

  • Jeigu pamirštate, kada užkaitėte kiaušinius, ir juos vis perverdate, nusistatykite garsinį signalą. Žinokite, kad pervirę kiaušiniai nėra skanūs.
  • Virti ilgiau nei 10 min. kiaušinių  nereikėtų, nes jų tryniai patamsėja, baltymas tampa it guminis.
  • Prieš virimą kiaušinius būtinai nuplaukite.
  • Kiaušinių virimui visuomet naudokite atitinkamo dydžio puodą. Kuo mažiau kiaušinių ir kuo didesnis puodas, tuo didesnė tikimybė, kad jie verdami įskils (virimo metu jie liečiasi su puodo sienelėmis ir vienas su kitu, tad kuo daugiau vietos, tuo daugiau darbo jums).
  • Kiaušinius vanduo turi vos vos apsemti. Beje, kiaušinius dėkite į šaltą vandenį. Virdami būtinai įberkite druskos, galite įpilti ir acto. Tai du ingredientai, kurie gali padėti kiaušinius apsaugoti nuo įskilimų.  Druska sulaiko baltymą nuo išbėgimo, o tai, net jei kiaušinis įskyla, padės kiaušiniams atrodyti estetiškiau.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, padedantys lengviau užmigti

  • Dažnai meškos paslaugą atlieka ir pernelyg kaitri, intensyvi ugnis. Todėl geriausia kiaušinius virti ant nedidelės, pastovios ugnies. Staigus temperatūros kilimas dažniausiai baigiasi tuo, kad kiaušiniai įskyla.
  • Kokie kiaušiniai geriau – rudi ar balti? Daugeliui rudi atrodo natūralesni ir sveikesni, tačiau iš tikrųjų kiaušinio lukšto spalva niekaip neveikia maistinės vertės, skonio ir kokybės.
  • Beje, teigiama, kad kiaušinių lukštų storumas labiausiai susijęs ne su spalva (kai kur teigiama, kad rudos spalvos yra storesni), bet vištų amžiumi – kuo jaunesnės, tuo deda tvirtesnius kiaušinius. 

Taip pat skaitykite: Originalios kiaušinių dažymo idėjos: su kreidelėmis, nagų laku ar plaukų gumele

  • Dar vienas būdas, kurį atskleidė virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, labai tinka tinginiams: reikia užvirti vandenį ir storajame kiaušinio gale adata pradurti skylutę.Tada jau viskas paprasta. Atsargiai dėkite kiaušinius į puodą su verdančiu vandeniu. Užvirs, išjunkite, uždenkite dangčiu ir... laukite. Jei norite valgyti minkštus, laikykite vandenyje 8 min., pusiau minkštus – iki 10, kietus – 10–12 minučių. Kiaušinių lukštas lieka sveikas, nesutrūkinėjęs, o patys kiaušiniai – idealaus minkštumo ar kietumo. Jėga!
  • Kad lukštas geriau luptųsi, išvirtą kiaušinį trumpam panardinkite į šaltą vandenį. Labai šviežių kiaušinių (1–2 parų) lukštai sunkiau lupasi bet kokiu atveju.
  • Jei netyčia sumaišėte virtus ir žalius kiaušinius, pasukite juos ant stalo: virtas lengvai suksis, o žalias, apsisukęs porą kartų, sustos.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Temos: 2 Patiekalai Receptai
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

24sek

Jaunųjų Eurolygos užkariautojų sutikime – nemalonus „Lietuvos ryto“ fanų akibrokštas

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Naujienos

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

24sek

Jaunųjų Eurolygos užkariautojų sutikime – nemalonus „Lietuvos ryto“ fanų akibrokštas

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką