-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip virti kiaušinius, kad šie neįskiltų

Gražiausiai pavasario šventei uoliosios šeimininkės ruošiasi iš peties. Ir namus reikia sutvarkyti, ir kiaušinius nudažyti... Kas labiausiai sutrikdo tobulus planus? Atimanti laiko ir finansų bėda ta, kad kai kada verdami kiaušiniai įskyla.
Kiaušinis
Kiaušinis / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Patiekalai Receptai

Kaip to išvengti, kad margučiai trauktų akį? Reikia atsižvelgti į kelis paprastus patarimus. Taigi, ar žinote, kaip virti kiaušinius? Atrodo, taip paprasta: tik įmeti į vandenį, paverdi 10 minučių, ir baigtas kriukis? Ne visada!

  • Niekada nevirkite kiaušinių, ką tik išimtų iš šaldytuvo. Jei šaltus iškart dėsite į verdantį vandenį, dėl temperatūros kaitos jie kaipmat suskils. Verčiau kiaušinius palaikykite pernakt kambario temperatūroje ir tik tada imkitės darbo.

Taip pat skaitykite: Virtuvės gudrybės: išmokite mėgstamus vaisius nusilupti per keletą sekundžių

  • Jeigu pamirštate, kada užkaitėte kiaušinius, ir juos vis perverdate, nusistatykite garsinį signalą. Žinokite, kad pervirę kiaušiniai nėra skanūs.
  • Virti ilgiau nei 10 min. kiaušinių  nereikėtų, nes jų tryniai patamsėja, baltymas tampa it guminis.
  • Prieš virimą kiaušinius būtinai nuplaukite.
  • Kiaušinių virimui visuomet naudokite atitinkamo dydžio puodą. Kuo mažiau kiaušinių ir kuo didesnis puodas, tuo didesnė tikimybė, kad jie verdami įskils (virimo metu jie liečiasi su puodo sienelėmis ir vienas su kitu, tad kuo daugiau vietos, tuo daugiau darbo jums).
  • Kiaušinius vanduo turi vos vos apsemti. Beje, kiaušinius dėkite į šaltą vandenį. Virdami būtinai įberkite druskos, galite įpilti ir acto. Tai du ingredientai, kurie gali padėti kiaušinius apsaugoti nuo įskilimų.  Druska sulaiko baltymą nuo išbėgimo, o tai, net jei kiaušinis įskyla, padės kiaušiniams atrodyti estetiškiau.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, padedantys lengviau užmigti

  • Dažnai meškos paslaugą atlieka ir pernelyg kaitri, intensyvi ugnis. Todėl geriausia kiaušinius virti ant nedidelės, pastovios ugnies. Staigus temperatūros kilimas dažniausiai baigiasi tuo, kad kiaušiniai įskyla.
  • Kokie kiaušiniai geriau – rudi ar balti? Daugeliui rudi atrodo natūralesni ir sveikesni, tačiau iš tikrųjų kiaušinio lukšto spalva niekaip neveikia maistinės vertės, skonio ir kokybės.
  • Beje, teigiama, kad kiaušinių lukštų storumas labiausiai susijęs ne su spalva (kai kur teigiama, kad rudos spalvos yra storesni), bet vištų amžiumi – kuo jaunesnės, tuo deda tvirtesnius kiaušinius. 

Taip pat skaitykite: Originalios kiaušinių dažymo idėjos: su kreidelėmis, nagų laku ar plaukų gumele

  • Dar vienas būdas, kurį atskleidė virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, labai tinka tinginiams: reikia užvirti vandenį ir storajame kiaušinio gale adata pradurti skylutę.Tada jau viskas paprasta. Atsargiai dėkite kiaušinius į puodą su verdančiu vandeniu. Užvirs, išjunkite, uždenkite dangčiu ir... laukite. Jei norite valgyti minkštus, laikykite vandenyje 8 min., pusiau minkštus – iki 10, kietus – 10–12 minučių. Kiaušinių lukštas lieka sveikas, nesutrūkinėjęs, o patys kiaušiniai – idealaus minkštumo ar kietumo. Jėga!
  • Kad lukštas geriau luptųsi, išvirtą kiaušinį trumpam panardinkite į šaltą vandenį. Labai šviežių kiaušinių (1–2 parų) lukštai sunkiau lupasi bet kokiu atveju.
  • Jei netyčia sumaišėte virtus ir žalius kiaušinius, pasukite juos ant stalo: virtas lengvai suksis, o žalias, apsisukęs porą kartų, sustos.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius