Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 15d. 18:00

Karališkas slyvų pyragas su morengine karūna

Pyragas su morengu
Vida Press nuotr. / Pyragas su morengu

Radikalūs sveikuoliai šio pyrago nesupras – juk jame figūruoja balti miltai, cukrus ir kiti nuodėmingi dalykai. Tačiau jokia čia paslaptis, rugsėjis – naujų pradžių, kurios kartais nebūna tokios jau lengvos, mėnuo. Todėl už įtemptas darbo savaites savaitgaliais būtina save apdovanoti. Ir ne džiovintų vaisių rutuliukais, o tokiu TIKRU skanėstu! Jo receptu vienoje savo knygų dalijasi žymus šefas Yotamas Ottolenghi.

Ingredientai:

  • 125 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais;
  • 100 g cukraus;
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė;
  • 3 didelių kiaušinių tryniai;
  • 125 g miltų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 20 g smulkių kokoso drožlių (galite keisti maltais migdolais);
  • 80 ml pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 5 vidutinio dydžio mėlynosios ar raudonosios slyvos, sunokusios, bet dar tvirtos (apie 450 g). Galite keisti kitais kaulavaisiais – persikais, abrikosais, vyšniomis.

morengui:

  • 60 g migdolų riekelių;
  • 140 g kiaušinių baltymų (maždaug 3,5 didelių kiaušinių);
  • žiupsnis druskos;
  • 185 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 1 arbat. šaukšt. kukurūzų miltų.
Vida Press nuotr./Morengas
Vida Press nuotr./Morengas

Gaminimas:

1. Iki 170 °C įkaitinkite orkaitę.

2. Paskleiskite ant kepimo skardos migdolų riekeles ir pakepinkite apie 10 min., kol bus švelniai rusvos, stebėkite, kad nesudegtų, nes tai gali įvykti labai greitai. Atidėkite, kad atvėstų.

3. Padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Kvadratinę (kraštinė 20 cm) arba apvalią (skersmuo 23 cm) kepimo formą (nuimamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi.

4. Elektriniu plaktuvu arba mediniu šaukštu dideliame dubenyje išsukite sviestą, cukrų ir citrinos žievelę, kol masė bus puri ir balsva. Sukdami po vieną dėkite kiaušinio trynius ir sukite, kol kiekvienas jų gerai įsimaišys į masę.

5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, o tada viską įsijokite į sviesto-kiaušinių-trynių masę. Suberkite ir kokoso drožles bei išmaišykite. Galiausiai, lėtai maišydami, supilkite pieną ir vanilės ekstraktą.

6. Sudėkite gautą gana tirštą tešlą į kepimo formą, švelniai palyginkite paviršių. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25 min. – kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.

5. Kol kepa pagrindas, paruoškite slyvas. Perpjaukite perpus, pašalinkite kauliukus, o tada kiekvieną pusę padalinkite į 4 dalis – iš vienos slyvos turi išeiti 8 gabaliukai.

Fotolia nuotr./Slyvos
Fotolia nuotr./Slyvos

6. Kai pagrindas bus iškepęs, išimkite iš orkaitės, o temperatūrą padidinkite iki 200 °C. Sudėliokite slyvas ant pagrindo vienu sluoksniu, perpjautąja puse į apačią. Atsispirkite pagundai slyvų pridėti per daug, nes jos „paleis“ per daug sulčių.

7. Dabar metas ruošti morengą. Į elektrinį plaktuvą (arba dubenį, jei plaksite paprasta šluotele) dėkite baltymus, berkite druską ir pradėkite plakti. Kai susiformuos minkštos baltos putos, po šaukštą berkite cukrų ir nepaliaujamai plakite – turite gauti labai standžias, blizgias putas, kurios iš dubens neiškristų net jį apvertus. Supilkite vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus, išmaišykite. Galiausiai suberkite migdolų riekeles ir vėl švelniai pamaišykite.

8. Šaukštu dėkite morengo masę ant pagrindo, apdėlioto slyvomis, stenkitės tolygiai apdėlioti, o paviršių galite kiek „pašiaušti“. Dėkite į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite apie 35 min. – kol morengo viršus bus rusvas ir sukietėjęs. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 30 min., tik tada nuimkite formos kraštus. Dabar galite nuimti ir kepimo popierių ir dėti ant serviravimo padėklo ar lėkštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Sportas

Tautų lygoje – futbolo stebuklas: neįtikėtinai sugrįžusi Šveicarija triumfavo grupėje

Vardai

Po žinios apie „Naktinių personų“ iširimą Alanas Chošnau pristato naują singlą „Tu gali arba ne“

Aktualu

Gaisrai Kalifornijoje: kodėl tiek daug žmonių laikomi dingusiais be žinios?

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

Gyvenimas

Pigmentinės dėmės kankina ir jaunus: kaltas vitaminų stygius

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

24sek

M.Kuzminskas nežaidė, o A.Gudaitis su „dizaineriais“ vos neprisižaidė Venecijoje

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Aktualu

Gamtosaugininkai: vilkų nėra tiek daug, kaip teigia medžiotojai ir ūkininkai

Naujienos

Sportas

„Parma“ pirmą kartą šiame amžiuje įveikė „Inter“ Milane

24sek

Apkartęs kroatų lyderio rekordas ir pripažinimas: lietuviai nuleido mus ant žemės

Sportas

„Bayern“ šeštą kartą iš eilės namuose įveikė „Bayer“ futbolininkus

24sek

„Rytas“ nusileido estams ir liko be V.Garasto taurės, M.Echodas patyrė traumą

Gyvenimas

Kūnas po mirties gali būti naudingas: ar ryžtumėtės paaukoti savąjį?

Deuce

Daviso taurėje – beveik 5 valandas trukęs dvejetų trileris Kroatijoje

Mokslas.IT

„Samsung“ ruošia kažkokią staigmeną, žada 4x smagumo

Verslas

Dvi istorijos iš Ignalinos: susikūrė darbo vietas sau ir dar įdarbino kaimynus

Vardai

Rihannos madų šou žvaigždė Slick Woods gimdyti išvažiavo vos nulipusi nuo podiumo

Gazas

„Formulės 1“ Singapūre: po kvalifikacijos – nerimo šešėlis S.Vettelio veide

24sek

„Juventus“ peržiūroje dalyvavęs C.Burchfieldas pripažino: LKL lygis jam per aukštas

„Vieni vartai“: nepamatuota kritika Lietuvos rinktinei ir didžiosios futbolo įdomybės

Aktualu

Suimti du buvusio Egipto prezidento H.Mubarako sūnūs

Gazas

Rekonstruota Kalvarijos gatvė Kaune pagerins susisiekimą su „Via Baltica“

Mokslas.IT

NASA į kosmosą paleido palydovą, stebėsiantį ledo sluoksnių pokyčius

Aktualu

Taifūno Filipinuose aukų skaičius pasiekė 12

Vardai

„69 danguje“ narė I.Martinkėnaitė mini jubiliejų: „Dabar mano brandos laikas, tai teikia malonumą“

Verslas

Helsinkyje atidarytas privatus požeminis muziejus

Aktualu

Gvatemaloje rastas senovinis majų altorius atskleidžia dinastijos „sostų karus“

Sportas

F.Mayweatheris pareiškė grįžtantis į ringą: dar kartą susikaus su Filipinų žvaigžde?

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką