Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 01 21, 13:30

Karališkiems pusryčiams – orkaitėje keptas purus blynas su obuoliais ir cinamonu

Lėti savaitgalio rytai – metas pasilepinti ir palepinti namiškius, skanauti įdomesnių pusryčių patiekalų. Kaip žinia, savaitgalio rytų klasika – blynai, tačiau kartais juos išties pakyri kepti keptuvėje. Puiki išeitis – kepti milžinišką blyną, dar žinomą, kaip olandiškas blynas „dutch baby“, orkaitėje. Šio patiekalo variacijų nemažai, o mes šįsyk siūlome jį gardinti obuoliais ir cinamonu.
Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
Orkaitėje keptas blynas su obuoliais / Vida Press nuotr.

Patarimai prieš pradedant:

  • Šio blyno tešla turi būti pilama į jau įkaitintą kepimo indą, idealu, sunkų, storadugnį, pritaikytą kepti orkaitėje. Tad kol tešlą ruošiate, ne tik įkaitinkite orkaitę, bet ir dėkite į ją indą, kuriame kepsite. Indui jau įkaitus, įmeskite nemažą gabalą sviesto ir dar pakaitinkite, kol jis ištirps ir švelniai parus, stebėkite, kad nesudegtų!
  • Blynui naudokite pačius geriausius, šviežius kiaušinius. Ingredientų patiekalui tereikia nedaug, tad kiaušinių kokybė svarbi;
  • Obuolius pjaustykite plonomis skiltelėmis, kad jie spėtų iškepti, kol kepa tešla;
  • Tešlą blynui patogu išplakti rankiniu įmerkiamu plaktuvu (blenderiu), tačiau pavyks ir rankine plakimo šluotele;
  • Kuo geriau išplaksite tešlą ir kuo karštesnė bus kepimo forma, tuo gražiau blynas išsipūs kepdamas;
  • Ištraukę blyną iš orkaitės valgykite nedelsdami, kaip ir visi blynai, taip ir šis skaniausias, kol karštas.

Ingredientai (3–4 asm.):

  • 5 dideli kiaušiniai;
  • 6 valg. šaukšt. miltų;
  • 100 ml pieno;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 didelis saldžiarūgštis obuolys, supjaustytas plonomis skiltelėmis;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • klevų sirupo (nebūtina).
Vida Press nuotr./Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
Vida Press nuotr./Orkaitėje keptas blynas su obuoliais

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Keptuvę ar kitą kepimo formą, kurioje kepsite blyną, įdėkite kaisti į orkaitę, kelios minutės prieš pildami tešlą į jau įkaitusią kepimo formą dėkite sviestą, kad jis spėtų išsilydyti ir įkaisti.

2. Į dubenį muškite kiaušinius, pilkite pieną, berkite druską, cukrų, miltus ir įmerkiamu plaktuvu (blenderiu) arba rankine plakimo šluotele išplakite iki vientisos masės be gumuliukų, ji turi būti tirštesnė, nei lietiniams, tačiau dar gana lengvai tekanti.

3. Išimkite įkaitusį indą iš orkaitės, greitai supilkite tešlą, ant viršaus tolygiai suberkite obuolio skilteles ir pabarstykite cinamonu. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min. – kol blynas išsipūs ir parus.

4. Ištraukite blyną iš orkaitės ir apdėliokite mažais likusio sviesto gabaliukais, kad šie ištirptų, jei mėgstate saldžiau, pilkite klevų sirupo, galite skaninti ir šviežiomis uogomis, tarkime, šilauogėmis.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką