Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 16d. 14:00

Karščiai paankstino arbūzų sezoną: kaip išsirinkti prinokusį ir 7 įdomūs receptai

Arbūzas
„Scanpix“ nuotr. / Arbūzas

Arbūzai – vienas mėgstamiausių vasaros skanėstų, idealus, kai įsigali saulėti ir karšti orai. Šiais metais karščius atnešė jau gegužė, tad ir arbūzų skanavimo sezonas neįprastai ankstyvas. Tiesa, tai, ar tikrai mėgausitės įsigyta gėrybe, labai priklauso nuo jos sunokimo laipsnio, laimė, yra nemažai gudrybių, kaip dar parduotuvėje patikrinti, ar arbūzas yra sunokęs.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių arbūzų per dieną nuperkama nuo kelių iki keliolikos tonų, o paskelbus akcijas pardavimai išauga net keletą kartų. Šiltomis dienomis, pačiame sezono įkarštyje, arbūzų pardavimai į viršų gali šoktelėti net ir keliolika kartų. „Daugiausiai arbūzų nuperkama rugpjūčio mėnesį, tiesa, tuomet ir jų pasiūla būna didžiausia“, – pasakoja tinklo atstovė.

Pirmieji arbūzai į Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Turkijos ir Graikijos, nes šiose šalyse jų sezonas prasideda anksčiausiai. Kiek vėliau parduotuves pasiekia itališki arbūzai, o antroje birželio pusėje pradedama prekiauti arbūzais iš Vengrijos, Ukrainos ir Rusijos. Iš pastarųjų šalių arbūzų į Lietuvą yra importuojama daugiausiai.

„Scanpix“ nuotr./Arbūzai parduotuvėje
„Scanpix“ nuotr./Arbūzai parduotuvėje

Kaip išsirinkti skaniausią?

„Rinkdamiesi arbūzus pirkėjai turi savo kriterijus ir būdus, kaip atskirti sultingiausius ir labiausiai prinokusius. Pastebime, kad dažnas pirkėjas visą arbūzą įsigyti labiau linkęs tuomet, kai šalia jo guli perpus ar mažesnėmis dalimis supjaustyti arbūzai. Pasižiūrėję į juos pirkėjai įvertina arbūzo vidų, kokybę. Be to, kreipiamas dėmesys ir į arbūzo dydį. Šiuo požiūriu pasirinkimas gana platus – prekiaujame nuo 3 kg iki 12 kg sveriančiais arbūzais“, – sako B.Čaikauskaitė.

Kelios gudrybės renkantis:

  • Norint išsirinkti tikrai skanų ir sultingą arbūzą, dažnai siūloma atkreipti dėmesį į geltoną dėmę ant arbūzo žievės – kuo ji ryškesnė, tuo arbūzas yra sultingesnis.
  • Verta pasižiūrėti į arbūzo uodegėlę – jei arbūzas buvo nuskintas sunokęs, ji turėtų būti sausa ir sudžiūvusi.
  • Daugeliui turbūt yra tekę girdėti ir apie triukus, kai gerai sunokę arbūzai yra atpažįstami į juos pabeldus ar šiek tiek spustelėjus iš abiejų pusių. Pirmuoju atveju turėtų būti girdimas duslus garsas, o antruoju – traškesys.

Kai prisivalgysite arbūzų be jokių priedų, išdrįskite išbandyti juos įvairiuose deriniuose – tikrai maloniai nustebins:

Receptai
Receptas: Šalta arbūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 45
Kaip gaminti
  1. Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
  3. Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (minkštoji dalis be žievės ir kauliukų)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Mėtos: 1.00 sauja (4 lapeliai į arbūzų masę ir saujelė papuošimui)
Mėlynės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 17
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
  2. Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
  3. Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
  5. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
Ingredientai
Arbūzas: 400.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1 arbat. - nutarkuotos žievelės ir 1 valg. š. - sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių - užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivinančios arbūzų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 7
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite ridikėlius mėtas, agurkus ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
  2. Apibarstykite gražgarstėmis ir patiekite atšaldytas.
Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (pjaustytas kubeliais minkštimas)
Mėtos: 1.00 puodelis (1/2 lapelių)
Ridikėliai: 1.00 puodelis
Žalioji citrina: 2.00 valg. š. (sulčių)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Agurkai: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (1/4)
Gražgarstės: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivi arbūzų salsa su mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 7
Kaip gaminti
  1. Nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite vidutiniais kubeliais ir pašalinkite sėklas.
  2. Svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su arbūzu.
  3. Į vaisių ir daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, mėtas, supilkite išspaustas laimo sultis ir druską. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba laikykite sandariai šaldytuve.
  4. Patiekite su tortilijų traškučiais.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės trečdalio))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoto))
Kalendros: 0.50 sauja
Mėtos: 0.50 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzo kokteilis
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 18
Kaip gaminti

1. Pusę arbūzo supjaustykite kubeliais ir pusvalandžiui įkiškite į šaldiklį. Likusios pusės minkštimą sudėkite į plaktuvą kartu su medumi ir kelias sekundes permaišykite.

2. Sutrintą arbūzą užpilkite gerai atšaldytu mineraliniu vandeniu. Į taures sudėkite arbūzo kubelius ir užpilkite paruoštu gėrimu.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Vanduo: 800.00 ml (gazuotas, mineralinis)
Medus: 5.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų limonadas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 6
Kaip gaminti

Įrankiai:

  • Elektrinė kokteilinė/smulkintuvas ar trintuvas,
  • Gabalėlis merlės arba sietelis.

Gaminimas:

  1. Arbūzo minkštimą išskobti, išrinkti sėklas ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės.
  2. Sutrintą arbūzą sudėti į medžiagos koštuvą arba sietelį. Išspausti visas sultis. 
  3. Iš laimo vaisių išspausti sultis į atskirą dubenėlį. Sudėti į jas medų ir gerai išmaišyti, kol medus visiškai ištirps.
  4. Sumaišyti abejas sultis tarpusavyje ir supilti į paruoštą indą (pvz., ąsotį). Gautą gėrimą galima skiesti šaltu vandeniu, įmesti ledo kubelių. Jei mėgstate burbuliukus – įpilkite šiek gero mineralinio vandens (2 dalys limonado: 1 dalis mineralinio).

Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS

Ingredientai
Arbūzas: 2.00 kg (ketvirtadalis vaisiaus)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1,5 jei mėgstate rūgščiau)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morengo ir arbūzų skanėstas
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti

1. Po truputį berdami miltinį cukrų kiaušinių baltymus išplakite iki vientisos blizgios masės. Baigdami plakti įlašinkite citrinų sulčių ir supilkite krakmolą, gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite baltymus, formuodami pyragėlius – galima daryti apvalius, keturkampius. Juos kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 3 valandas. Atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo popieriaus.

3. Grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Ant baltymų pyragėlių uždėkite plaktos grietinėles ir kelis gabalėlius arbūzo.

4. Pyragėlius iš karto tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Krakmolas: 2.00 arbat. š.
Arbūzas: 400.00 g (kelios riekės)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebi)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Skandalas Lietuvos pašte: kliento duomenis pasisavinusi darbuotoja pasiėmė greitąjį kreditą

Gyvenimas

Supermamyčių norai: gimtadienių rengėja – apie tortą už 170 eurų ir vaikišką šampaną

24sek

Įspūdinga Šaro ir Željko šachmatų partija: kodėl ją reikėtų rodyti mokyklose

Aktualu

Edwardas Snowdenas jau nebesijaučia saugus jį priglobusioje Rusijoje

Interviu 24sek

Šaro ypatingų žodžių sulaukęs A.Milaknis: „Šiek tiek trūko iki laimingos pabaigos“

„Vieni vartai“ su LFF vadovu: Tomo Danilevičiaus planas gelbėti Lietuvos futbolą ir raudona kortelė

Vardai

Moteriškos Eglės Straleckaitės atostogos Italijoje su mama ir dukra: kelionėje laikėsi ledų „dietos“

Aktualu

Ingridos Šimonytės reitingai auga kaip ant mielių: aplenkė ir Saulių Skvernelį

Aktualu

Policijos fokusas: kaip alaus butelio vagį paversti visoje Lietuvoje ieškomu nusikaltėliu

Aktualu

Regina Statkuvienė: Kaip aklą Temidę keičia visamatanti Horo akis

Vardai

Advokatas G.Černiauskas siekia nušalinti D.Didžiūnaitytės bylos prokurorą A.Saunorių

Gazas

Nufilmavo, kas nutinka, kai automobilio oro pagalvės išsiskleidžia ne laiku

Maistas

10 įdomių obuolių pyragų receptų: kepkite tokį, kokio dar neišbandėte

Gyvenimas

Prašo paramos penkiamečiui Vėjui: su tokia liga – vienintelis visoje Lietuvoje

Aktualu

Saudo Arabija prisipažino: žurnalistas J.Khashoggi žuvo per muštynes Stambulo konsulate

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Aktualu

Barjerai mieste: jei nerieda neįgaliojo vežimėlis, neįveiks ir vaikiškas vežimėlis

24sek

Atgimimą išgyvenantis T.Delininkaitis: „Pergalė prieš „Žalgirį“ nebuvo atsitiktinumas“

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Aktualu

Į Kauno ligoninę pristatytas momenkaulio lūžį patyręs kūdikis

Naujienos

Aktualu

Vytautas Landsbergis: Šios dienos mokymas

Mokslas.IT

Žemės magnetinis laukas juda į vakarus, bet niekas negali pasakyti kodėl

Kabantys sodai Šanchajuje

Verslas

Vyriausybė pritarė „Lietuvos geležinkelių“ pertvarkai

Ankona – miestas, kuriame saulė pateka iš jūros

24sek

Maskvos CSKA atskleidė biudžetą – keturis kartus didesnis už „Žalgirio“

Verslas

Mažos baterijos – didelis pavojus

Gyvenimas

Pasiektas naujas lygis lazerinėje regėjimo korekcijoje – atsisakyta pasenusių lazerių

Vardai

Simas Jasaitis ir jo advokatas sieks, kad krepšininko skyrybos vyktų dėl Oksanos Pikul kaltės

Verslas

D.Mockus pardavė „Aprangos“ akcijų už beveik 1,2 mln. eurų

Aktualu

Pchenjanas grasina atšaukti viršūnių susitikimą: tikrina D.Trumpo reakciją ir siekia papildomų svertų derybose?

Aktualu

Šiaulių teismas bėglį Gintautą Chadzevičių leido suimti trims mėnesiams

Gediminas Žiemelis sako, kad A.Valinskas iki šiol nesupranta, kodėl „partija“ skilo. Verslininkas juokiasi, kad nebuvo jokios partijos, nebuvo, kas juos sieja, buvo grupė žmonių, kurie net nesuprato, kur pateko. Prisiminus, kaip Tautos prisikėlimo partijai sekėsi po rinkimų, su tuo galima sutikti. Kaip visa tai matė ir greičiausiai – girdėjo VSD, matyt, paaiškės birželį.
Aktualu

Kas, be „MG Baltic“, dar norėjo kišeninių politikų? A.Valinskas pirštu rodo į G.Žiemelį

Gazas

Vladimiro Putino akibrokštas: sunkvežimiu „Kamaz“ per Krymo tiltą važiavo grubiai pažeisdamas Kelių eismo taisykles

Vardai

Kauno mero sūnus, lenktynininkas Dainius Matijošaitis tapo tėvu: mylimoji Monika pagimdė sūnų

Mokslas.IT

Monica Lewinsky atvyks į Lietuvą – skaitys pranešimą apie patyčias internete

Aktualu

ISM rektorius: studijų kokybę užtikrina gabiausi studentai

24sek

NBA klubai išsidalino naujokų biržos šaukimus: ką tai reiškia Luka Dončičiui?

CITATA

Modernaus verslo komplekso „Park Town“ incijuotame diskusijų cikle „Speak Out“ Lukas Yla („CityBee“ vadovas) dalinasi savo įspūdžiais iš Silicio slėnio:

„Kas man labiausiai įstrigo Silicio slėnyje – tai amerikietiška kaubojiška dvasia, kad tu imi ir darai. Neuždirbi pinigų tiek, kiek nori – yra „uberis“. Imk, sėsk, vairuok, dar kažką daryk. Tai tas mentalitetas, išlikęs turbūt nuo kaubojų laikų."

Žiūrėkite visą transliacijos įrašą

Vilniaus šiukšlių problemomis susirūpino ir Seimo nariai – apsvarstė Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetų posėdyje. Tiesa, racionalių pasiūlymų Vilniaus savivaldybė iš parlamentarų nesulaukė. Asta Kubilienė paragino šiukšles išvežti ir konteinerius dezinfekuoti, kas ir taip daroma, Kęstutis Mažeika – bent laikinai dalį gyventojų nuo mokesčio atleisti. O Artūras Skardžius pareiškė, kad taip nebuvo net sovietmečiu ir pasiūlė mokytis iš praeities, kaip reikia tvarkyti miestą.

Aktualu

Vilniaus šiukšlių ėmėsi Seimas: gąsdinama žiurkėmis ir tarakonais, nors pripažįstama – miestas tvarkosi

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką