TAIP PAT SKAITYKITE: Idealių kotletų paslaptis: kaip tokius iškepti?
1. Iš pradžių pagaminkite pyrago pagrindą: kambario temperatūros sviestą sutarkuokite burokine tarka, suberkite miltus, druską ir įpilkite vandens. Tešlą minkykite rankomis, kol gausite trupinius. Tuomet išklokite jais kepimo formos pagrindą, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite valandą arba kelias.
2. Pasiruoškite įdarą: pievagrybius bei porus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
3. Galiausiai pagaminkite viršutinį pyrago sluoksnį. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir įberkite po žiupsnelį druskos, pipirų bei džiovintų bazilikų.
4. Pyrago pagrindą išimkite iš šaldytuvo, paskleiskite ant viršaus porų bei pievagrybių įdarą ir supilkite kiaušinių plakinį. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40-50 min.
Skanaus!
1.Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Saliero šaknį supjaustykite kubeliais, morką – plonais šiaudeliais.
2.Daržoves ir kalakutienos filė sudėkite į verdantį grybų sultinį ir virkite 30 minučių. Mėsą išimkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite atgal į sriubą.
3.Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite į keturias dalis ir su svogūnais apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
4.Sukrėskite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, dėkite į puodą ir virkite dar 10 minučių.
5.Sriubą tiekite pabarstytą parmezanu ir kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į įkaitusią keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite susmulkintus pievagrybius ir baklažanus, kepkite, kol suminkštės. Tada suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus bei česnakus, dar pakepkite. Supilkite pomidorų tyrę, įkrėskite pesto padažo, pagal skonį įberkite druskos. Kelias minutes maišydama patroškinkite.
2. Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Intensyviai maišydama pakepinkite, kol miltai gražiai pagels. Nuolat maišydama iš lėto supilkite šaltą pieną ir kaitinkite, kol masė sutirštės.
3. Keptuvę su padažu nukelkite nuo ugnies ir įmuškite kiaušinių trynius, pagardinkite druska ir muskatais. Gerai išplakite.
4. Lazanijos lakštus nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpam įmeskite į verdantį vandenį.
5. Stačiakampę kepimo formą ištepkite sviestu. Ant dugno tieskite lazanijos lakštų, kad padengtų visą kepimo formos dugną, ant jų užtepkite baltojo padažo, paruoštos daržovių masės, apibarstykite tarkuotu sūriu. Tokia pat tvarka dėkite dar 3–4 sluoksnius. Paskutinis sluoksnis turi būti lazanijos lakštų. Jį aptepkite baltuoju padažu ir užberkite tarkuoto sūrio.
6. Lazaniją kepkite 200°C orkaitėje apie 40 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kol orkaitė kaista, į skardą įtieskite tortilijas.
- Aptepkite tortilijas šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pomidorų pasta.
- Barstykite tarkuoto kietuojo sūrio, supjaustyto mėgstamo kumpelio gabalėlių, plonomis riekelėmis supjaustytų pievagrybių.
- Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidorus, plėšytą mocarelos sūrį.
- Apibarstykite žiupsniu druskos, maltų pipirų ir dosniu žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kraštai gražiai apskrus, o sūris išsilydys.
- Patiekite nedelsiant vieną ar su mėgstamu padažu. Skanaus!
1. Susmulkinkite svogūnus, pievagrybius supjaustykite ketvirčiais.
2. Į įkaitintą keptuvėje aliejų suberkite smulkintus svogūnus, kepkite apie 2 minutes. Juostelėmis suraikykite kumpį, suberkite į keptuvę ir kepkite dar 2 minutes.
3. Sumažinkite ugnį ir dar pakepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę sudėkite grybus, išmaišykite ir troškinkite, kol išgaruos iš pievagrybių išsiskyręs skystis. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
4. Salotų gūžę suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje, užpilkite pievagrybių bei svogūnų mišiniu. Uždėkite grietinės, pagardintos grūstais česnakais ir druska.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Užvirkite sultinį ir sudėkite kubeliais pjaustytas bulves su morkomis. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir apkepkite smulkintus svogūnus ir pjaustytus pievagrybius.
2. Miltus apkepkite sausoje keptuvėje, kol parus, ir suberkite į svogūnų bei grybų masę. Įpilkite sultinio (0,5 stiklinės) ir maišydami kepkite, kol sutirštės.
3. Vėliau visa tai sudėkite į puodą su bulvėmis ir morkomis, įberkite čiobrelių, tarkuoto sūrio ir maišydami virkite, kol sūris išsilydys (sūrį galite sudėti į jau lėkštėse išpilstytą karštą sriubą).
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis, pagal skonį įtrinkite druska ir pipirais.
2. Imbierą ir išvalytą aitriąją papriką susmulkinkite, sumaišykite su kapotais česnakais, garstyčiomis, citrusų sultimis ir bent 2 val. marinuokite.
3. Svogūną smulkiai susipjaustykite ir kepinkite aliejuje, kol suminkštės.
4. Į svogūnų masę sumeskite gerai nuvarvintą vištieną ir kepkite, kol dailiai apskrus.
5. Tada berkite vidutinio dydžio griežinėliais pjaustytus smulkintus pievagrybius ir dar šiek tiek pakaitinkite.
6. Galiausiai supilkite grietinėlę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, virkite, kol grietinėlė ims burbuliuoti, ir nukelkite nuo ugnies. Skanu valgyti su ryžiais.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Vištos krūtinėlę padalinkite į keturis kepsnius, juos šiek tiek pamuškite. Miltus sumaišykite su druska, pipirais ir juose apvoliokite mėsą.
2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir ant nedidelės ugnies maišydami 2–3 minutes pakepinkite česnaką su petražolėmis.
2. Išimkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite mėsą ir kiekvieną pusę kepkite 2–3 minutes. Suberkite pievagrybius ir pakepkite dar 2–3 minutes. Sudėkite petražoles (česnako skilteles išimkite), supilkite vyną ir troškinkite dar 4–5 minutes. Troškindami kepsnius vieną kartą apverskite.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Brokolį apvirkite apie 10 min. Išėmus nusausinkite, pabarstykite druska ir dėkite į gilų indą, dar ant karšto dėkite juostelėmis pjaustytą sūrį, jis šiek tiek pasilydys.
2. Svieste apkepinkite pievagrybius, įmaišykite cukinija pjaustytą kubeliais, įspauskite česnaką ir suberkite smulkintus laiškus, viskam apkepus, sudėkite grūdėtas garstyčias, medų, padažus viską šiek tiek pakepinkite, kol karamelizuosis ir užpilkite dar karštus ant brokolių su sūriu.
3. Riekelėm supjaustykite obuolį, išdėliokite ant salotų.
Receptą atsiuntė Ilona
1. Peletrūnus suberkite į pieną, užvirinkite ir palikite ataušti.
2. Makaronus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir išvirkite.
3. Paruoškite padažą: didelėje keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite nuluptus česnakus (nesusmulkintus), griežinėliais supjaustytą mėsą ir kepkite, kol įpjovus iš mėsos tekės skaidrios sultys. Išimkite česnakų skilteles, sudėkite grybus, plonais šiaudeliais supjaustytas paprikas, pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskatų riešutais ir kepkite dar 5 min.
4. Visą laiką maišydami supilkite pieną, grietinėlę ir kaitinkite, kol padažas sutirštės.
5. Išvirusius makaronus nukoškite, užpilkite padažu ir iš karto patiekite.
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite 2 šaukštus aliejaus, sudėkite pievagrybius ir griežinėliais pjaustytus porus, maišydama kepkite, kol suminkštės.
2. Suberkite miltus, supilkite likusį aliejų ir maišydama kepkite dar maždaug 5 min.
3. Supilkite grietinėlę, pagardinkite muskatu, maišydama kaitinkite, kol sutirštės.
4. Suberkite džiūvėsėlius ir sūrį, atsargiai išmaišykite.
5. Keturis keraminius kepimo indelius patepkite sviestu, ant dugno sudėkite juostelėmis pjaustytą kumpį, ant viršaus užkrėskite grybų ir sūrio masės.
6. Pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 15–20 min.
1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir trumpai pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą vištieną. Maišydama kepkite, kol mėsa pabals. Įmaišykite griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir stambiai pjaustytus pomidorus. Jei naudosite šviežius pomidorus, prieš tai nuplikykite juos karštu vandeniu ir nulupkite odelę. Sudėkite puselėmis pjaustytas alyvuoges, įmaišykite pomidorų padažą, pagardinkite pipirais, pasūdykite.
2. Kitoje keptuvėje paruoškite sūrio padažą: trumpai apkepkite miltus, įmaišykite sviestą, supilkite pieną, kai padažas ims tirštėti, suberkite tarkuotą sūrį. Pagardinkite muskatu, jei reikia, pasūdykite.
3. Į stiklinį kepimo indą sluoksniais dėkite lazanijos lakštus, vištienos troškinį ir sūrio padažą. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje apie 40 min. Prieš patiekdama bent 10 min. palaikykite šiltai.
1. Pakepinkite svogūną ir morką, sudėkite plonais griežinėliais pjaustytus pievagrybius.
2. Ištirpinkite sultinį (nebūtinai grybų) stiklinėje karšto vandens ir pilkite ant daržovių.
3. Porą minučių patroškinkite uždengę dangčiu, tada suberkite konservuotus kukurūzus ir supjaustytas krabų lazdeles. Gerai sumaišykite, dar 5 min. troškinkite. Troškinį tiekite su virtais ryžiais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė Makauskaitė
1.Puode ištirpinkite sviestą ir 5 minutes pakepkite smulkintus svogūnus.
2.Sudėkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite dar 5 minutes. Įmaišykite maltą papriką, sojų padažą, sultinį ir virkite 15 minučių.
3.Mažame indelyje sumaišykite miltus su pienu ir po truputį supilkite į visą laiką maišomą sriubą. Virkite dar 15 minučių.
4.Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis, smulkintais žalumynais, grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Paruoškite marinatą: į aliejų supilkite actą, citrinų sultis, įberkite cukraus, druskos, pipirų, sudėkite sutrintas česnakų skilteles ir išmaišykite. Marinatu aptepkite vištienos kumpelius ir laikykite kelias valandas.
2. Kumpelius sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
3. Pievagrybius aptepkite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, sudėkite į folija išklotą kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
4. Iškeptus vištų kumpelius ir pievagrybius sudėkite į molinį indą, apdėkite žaliosiomis vynuogėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Jautienos faršą sumaišykite su smulkiai pjaustytu vienu svogūnu, kiaušiniu, pipirais, druska ir maltos mėsos prieskoniais. Iš faršo formuokite suplotus kepsnius ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių.
2. Sudėkite kepsnius į aliejumi apšlakstytą skardą. Kitą svogūną supjaustykite ir apkepkite su griežinėliais pjaustytais pievagrybiais, pagardinkite pipirais ir druska.
3. Fermentinį sūrį sumaišykite su majonezu. Ant kepsnių uždėkite sūrio mišinio, kepintų pievagrybių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių, kol sūris išsilydys.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Storasienį puodą uždėkite ant ugnies ir 1 min. pakaitinkite. Įpilkite aliejaus ir puodą pasukinėkite, kad riebalai pasklistų po visą dugną.
.2 Sudėkite nuvalytus ir griežinėliais supjaustytus pievagrybius, retkarčiais pamaišydami kepkite, kol išsiskirs sulčių.
3. Sudėkite salierus, svogūnus, grūstus česnakus ir troškinkite, kol svogūnai suminkštės.
4. Supilkite sultinį, suberkite kruopščiai nuplautas kruopas. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite, kol kruopos suminkštės. Tada pagardinkite pipirais.
5. Jogurtą įmaišykite taip: iš pradžių dubenėlyje jį sumaišykite su maždaug 100 ml karštos sriubos, paskui puodą nukelkite nuo ugnies, įmaišykite jogurto mišinį ir pagardinkite sojų padažu. Įmaišius jogurtą nebeužvirkite!
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorą supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Bazilikų šakeles sukapokite. Fetos sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Česnaką sutrinkite.
- Šviežius pievagrybius švariai nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite jų kotelius ir juos susmulkinkite.
- Pomidorus, bazilikus, fetos sūrį, pievagrybių kotelius, česnaką suberkite į dubenėlį, pagardinkite pipirais, „Pesto“ padažu, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite ir sudėkite į pievagrybių kepurėles.
- Įdarytus pievagrybius apibarstykite parmezano sūriu ir dėkite į aliejumi ar sviestu išteptą kepimo skardą
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės.
TAIP PAT SKAITYKITE: Nebūtina per dieną išgerti 8 stiklinių vandens – jo galima gauti ir valgant tam tikrus produktus