Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gruodžio 13d. 14:19

Karštieji žuvies patiekalai Kūčių ir Kalėdų stalui: 20 įvairiausių receptų

Keptas karpis – būtinas ant lenkų stalo per Kūčias
Keptas karpis – būtinas ant lenkų stalo per Kūčias

Ant Kūčių stalo būtinai karaliauja silkė, tačiau daugeliui norisi ir kokio nors karšto patiekalo. Tądien tradiciškai mėsos dar nevalgome, tačiau juk ir įdomių žuvies patiekalų – gausybė. Ant Kalėdų stalo taip pat gali puikuotis žuvies patiekalas, o gal ir ne vienas! Rinkitės, kas tai bus – įdaryta žuvis, suktinukai, o gal kepsneliai.

Receptai
Receptas: Įdaryta žuvis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 92
Kaip gaminti
  1. Žuvį išdarinėkite: atsargiai ištraukite nugaros kaulą kartu su šonkauliais. Išimkite minkštimą ir jį pasūdę, pagardinę pipirais, padėkite 20 minučių į šaldytuvą. Oda turėtų nesuplyšti ir nenutrūkti nuo galvos.
  2. Tuo metu pakepinkite susmulkintus 2 svogūnus, o kitus stambiai supjaustykite.
  3. Žuvies minkštimą sumalkite, pridėkite apkeptų ir žalių svogūnų ir dar kartą sumalkite.
  4. Įmuškite kiaušinį, pasūdykite, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, pridėkite džiūvėsėlių.
  5. Žuvies odą susiūkite, viduryje palikdami skylę, į kurią tilptų šaukštas. Prikimškite žuvį faršo ir užsiūkite.
  6. Į puodą sudėkite apskritimais supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir žuvies kaulus, suberkite svogūnų lukštus, o ant jų dėkite žuvį.
  7. Atsargiai įpilkite tiek vandens, kad ją apsemtų. Pasūdykite, suberkite prieskonius, įberkite cukraus. Užvirkite, nugriebkite putas, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir neuždėję dangčio virkite maždaug valandą.
  8. Paskui atvėsinkite, nupilkite sultinį, žuvį atšaldykite šaldytuve maždaug 3-4 valandas. Tada ištraukite siūlus ir supjaustykite porcijomis.
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (lydeka arba karpis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 5.00 vnt. (4 vnt. žuviai, 1 vnt. ir saujelė lukštų sultiniui)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (žuviai ir sultiniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui ir 2 valg. š. sultiniui)
Morkos: 2.00 vnt. (sultiniui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvepiantys - sultiniui)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašiša su bolivinių balandų apvalkalu ir glazūruotomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 23
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 240°C.

2. Į didelę kepimo skardą suguldykite morkas. Mažame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, 1 šaukštą medaus ir įberkite du gerus žiupsnius druskos, įberkite pipirų. Viską sumaišykite, apliekite morkas skardoje, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 10 min.

3. Lašišos kepsnelius nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite trupučiu druskos, tada patepkite likusiu 1/2 šaukšto medaus. Bolivines balandas suberkite į gilią lėkštę ir apvoliokite lašišos kepsnelius, gerai paspausdami, kad kruopos priliptų iš visų pusių.

4. Po 10 minučių kepimo ištraukite skardą iš orkaitės, ant morkų sudėkite lašišos kepsnelius, aplipdytus bolivinėmis balandomis, pabarstykite lašišą rūkyta paprika, pašlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę (be folijos) dar 7–9 minutėms, arba kol žuvis bus iškepusi. Patiekite su žalumynais arba salotomis.

*Tam, kad turėtumėte 3/4 stiklinės (125 g) virtų bolivinių balandų (kynva), prireiks 1/4 stiklinės (50 g) nevirtų kruopų.

Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (ryšulėliai nuskustų ir perpjautų išilgai pusiau)
Apelsinų sultys: 60.00 ml (šviežiai spaustų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Medus: 1.50 valg. š. (skysto; 1 šaukštas morkoms ir 0,5 šaukšto lašišai)
Lašiša: 800.00 g (4x200 g filė)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Salotos: 2.00 sauja (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 49
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tešloje kepta lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 55
Kaip gaminti

1. Ištirpinkite sviestą keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir maišydami pakepinkite 3-5 minutes, kol suminkštės, bet neparuduos.

2. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir gerai sumaišykite svogūnus su džiūvėsėliais, citrinos bei žaliosios citrinos žievele ir sultimis, peletrūnu ir kalendra.

3. Supjaustykite tešlą į keturis lygias dalis ir suformuokite 4 stačiakampius (30 x 15 cm).

4. Ant kiekvieno stačiakampio uždėkite po gabalėlį lašišos taip, kad tešlą būtų galima perlenkti ir užspausti iš kraštų „uždarant“ lašišą viduje.

5. Ant lašišos uždėkite pagamintą mišinį ir lengvai paspauskite, kad pasidengtų visas filė plotas. Sutepkite tešlos kraštus plaktu kiaušiniu ir „uždarykite“ lašišą tešloje, suformuodami pyragėlius.

6. Tešlos viršuje kartą ar du su šakute pradurkite skylutes garui išleisti, aptepkite paviršių plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių karščio orkaitę.

7. Kepkite 30 minučių. Iškepusią patiekite karštą su garnyru.

Galima kepti ir vientisą lašišos filė bagalą, jį suvyniojus į vieną tešlos lakštą. Taip pat verti dėmesio eksperimentai su žolelėmis.

Ingredientai
Sviestas: 125.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Peletrūnas: 2.00 arbat. š. (šviežio smulkinto arba 1 šaukštelio džiovinto malto)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Lašiša: 600.00 g (4 gabaliukai po 150 g)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (plaktas)
Briuseliniai kopūstai: 500.00 g (apvirti ir apkepti svieste; garnyrui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 115
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
  4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (pjausniai su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š. (marinatui; idealiai tinka Dižono garstyčios)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui, skysto)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašišų kepsneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 54
Kaip gaminti
  1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite.
  2. Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.
  3. Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
  4. Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
  5. Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
  6. Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano.
  7. Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius. 
  8. Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu.
  9. Apibarstykite skrudintais žemės riešutais.
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų - maltų)
Špinatai: 2.00 sauja (padažui)
Pesto padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 150.00 ml (padažui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (padažui)
Žemės riešutai: 1.00 valg. š. (skrudintų - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Žuvis su trupiniais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 33
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite trupinius: visus sausus produktus sumaišykite su pašildytu medumi, garstyčiomis ir tryniu.
  2. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kameroje užšaldyta ir sutarkuota citrinos pusele.
  3. Keptuvėje išlydytame svieste paskrudinkite miltus. Maišydami šluotele, kad padažas būtų vientisas, supilkite žuvų sultinį. Ant labai mažos ugnies padažą virkite apie 10 min. Šliūkštelėkite grietinėlės, pagal skonį pasūdykite ir supilkite padažą į kepimo indą.
  4. Ten pat dėkite žuvies filė, ją aptepkite paruoštais trupiniais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su grietinėlėje troškintomis šviežiomis morkytėmis.
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (mėgstamos baltos žuvies filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė citrinos su žievele)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sultinys: 400.00 ml (žuvų)
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (trupiniams)
Džiūvėsiai: 100.00 g (trupiniams)
Medus: 50.00 g (trupiniams)
Riešutai: 50.00 g (trupiniams)
Aliejus: 4.00 valg. š. (trupiniams)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtosios - trupiniams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - trupiniams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Žuvis su parmezano plutele
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 29
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis.
  2. Įtrinkite padažu, paruoštu elektriniu plakikliu suplakus smulkintus žalumynus, garstyčias, ančiuvius, česnakus ir alyvuogių aliejų, ir bent 30 min. palikite, kad pasimarinuotų. 
  3. Marinuotos žuvies gabalėlius apsukite šoninės juostelėmis ir apie 10 min. kepkite ant grotelių vis apversdama. Užberkite  parmezano ir dar kepkite apie 5 min., kol sūris taps traškus. 
  4. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite. Tada sutrinkite sudėkite į lėkštę, ant viršaus užberkite citrinos žievelių, kapotų česnakų, druskos, pipirų, žalumynų, užspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
  5. Ant viršaus dėkite keptą žuvį. Valgykite su mėgstamomis daržovėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).    

Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (baltos filė)
Ančiuviai: 4.00 vnt.
Rūkyta šoninė: 2.00 riekės
Bulvės: 6.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (smulkintų po 1 arbat. š. - mėtų, krapų, petražolių - žuviai ir 1 valg. š. - bulvėms skaninti)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - nutarkuotos žievelės ir 0,5 vnt. - sultys)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Upėtakis įdomiau
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 47
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant atskirų kepimo folijos lakštų dėkite po upėtakio kepsnį, pašlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sandariai užlankstykite folijos kraštus ir dėkite į orkaitę 8–10 minučių.

2. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite (didesniais gabaliukais) alyvuoges, supilkite aliejų, kiaušinio baltymą, įberkite petražolių  ir išplakite. Ištraukite skardą su upėtakio kepsniais iš orkaitės, atsargiai praverkite folijos krepšelius (karšti garai gali nudeginti) ir ant kiekvieno kepsnio užpilkite padažo. Vėl šaukite kepsnius į orkaitę kelioms minutėms.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt. (kepsniai)
Alyvuogės: 60.00 g (be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1/2 sultys)
Petražolės: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 132
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. 

2. Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabiukais. Cukiniją perpjaukite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.

3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Tiek laiko visiškai užtenka, kad lašiša iškeptų, bet būtų išsaugotas natūralus jos skonis.

Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šviežios šakelės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Džiūvėsėliuose apvoliota žuvis su įdarytais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 13
Kaip gaminti

1. Žuvį pabarstykite prieskoniais, druska, apšlakstykite citrinų sultimis ir 15–20 minučių palikite pastovėti. Kiaušinį išplakite. Žuvies gabaliukus panardinkite į kiaušinio plakinį ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite žuvį po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Jei gabaliukai storesni, dėkite juos į skardą ir dar 10 minučių kepkite 160 laipsnių orkaitėje.

2. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su sviestu, sudėkite pievagrybius ir kepkite dar 10 minučių. Įdėkite grietinės, paskaninkite druska, pipirais ir troškinkite 2–3 minutes. Tuomet suberkite fermentinį sūrį ir gerai išmaišykite.

3. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite vidų. Pomidorus prikimškite pievagrybių įdaro, ant viršaus uždėkite nupjautas viršūnėles ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių (stebėkite, kad pomidorai neištižtų).

4. Į lėkštes dėkite po vieną ar du žuvies gabalėlius, ant viršaus uždėkite įdarytą pomidorą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (4 didesni ar 8 mažesni gabaliukai mėgstamos žuvies filė (menkės, uoto ar sterko))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir pomidorų įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir pomidorų įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys, 2 valg. š.)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutiniai)
Pievagrybiai: 150.00 g (100-150 g pomidorų įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (pomidorų įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (pomidorų įdarui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (2-3 valg. š. pomidorų įdarui)
Sūris: 2.00 valg. š. (tarkuotas fermentinis pomidorų įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Traški žuvis su saldžiarūgščiu padažu
1 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 45
Kaip gaminti

1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite pipirais, druska, šiek tiek apšlakstykite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti 15 minučių.

2. Išplakite kiaušinio baltymą iki putų, užpilkite ant žuvies, įdėkite porą šaukštų kukurūzų krakmolo, viską gerai išmaišykite ir dėkite į stipriai įkaitintą aliejų. Kepkite, kol žuvis gražiai apskrus.

3. Padažo gaminimas: į pusę stiklinės vandens supilkite kečupą, actą, cukrų, druską – viską gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta rūgštumo/saldumo. Smulkiai pjaustytą česnaką pakepinkite, supilkite padažą ir kaitinkite, kol sutirštės.

4. Žuvį patiekite su virtais ryžiais, apšlakstykite padažu ir papuoškite šviežiai pjaustytais bazilikais.

Skanaus!

Ingredientai
Žuvis: 200.00 g (mėgiama jūrinės žuvies filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Kukurūzų krakmolas (ir 1 valg. š. ištirpintas 1/3 stiklinėje vandens - padažui) 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Vanduo: 100.00 ml (padažui)
Kečupas (padažui) 70.00 g
Actas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Žuvis su garstyčiomis
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 38
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įtrinkite žuvų prieskoniais, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į plokščią gilų dubenį.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite garstyčias ir medų, išspauskite česnako skilteles, įmaišykite nutarkuotas citrinos žieveles, citrinų ir apelsinų sultis, gautu mišiniu tolygiai įtrinkite žuvį ir bent dviem valandoms palikite pasimarinuoti.

3. Marinuotus žuvų gabalėlius nuvarvinkite, suvyniokite į foliją, jos kraštelius užlankstykite ir kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min.

4. Valgykite su mėgstamu padažu ir žaliomis salotomis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko)

Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (menkės ar jūros lydekos filė)
Grūdėtos garstyčios 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys ir nutarkuotos žievelės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Vynuogių kauliukų aliejus 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį rytietiškų)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Auksiniai karosai (dorados) druskoje
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Doradas išskroskite, palikite galvas, gerai išplaukite ir nusausinkite. Į žuvų vidų įdėkite po citrinos griežinėlį, čiobrelio arba rozmarino šakelių.

2. Daugmaž doradų dydžio inde ant dugno pažerkite 1 cm storio druskos sluoksnį. Indas turi būti tinkamas kepimui orkaitėje.

3. Ant išlyginto druskos sluoksnio sudėkite doradas ir užberkite likusia druska, kad žuvies nesimatytų. Nebijokite didelio druskos kiekio – kepsnys jos pasiims tiek, kiek reikia, be to druską „pristabdys” doradų oda.

4. Pašaukite doradas į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

5. Išėmę indą su doradomis, nulaužykite sukietėjusią druską ir atskirkite žuvieną nuo odos ir stuburo kaulo – tai padaryti nesudėtinga su šaukštu ir šakute.

6. Patiekite dorados su mėgstamu garnyru – itin tinka virtos bulvės. Patartina žuvį dėti į pašildytas lėkštes.

Ir, be abejo, galite bandyti kepti ir kitas žuvis tokiu būdu.

 

Ingredientai
Druska: 1.00 kg
Dorados: 3.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt. (griežinėliai)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelės; tinka ir rozmarinas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Upėtakis špinatų padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 5
Kaip gaminti

1. Upėtakius išvalykite, tačiau palikite odą ir galvą. Ištrinkite žuvį druska ir maltais pipirais, suvyniokite į foliją ir dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.

2. Žuvį orkaitėje kepkite apie 30 minučių.

3. Per tą laiką nuplaukite ir susmulkinkite špinatus, o keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite sultinį, sudėkite špinatus ir kelias minutes patroškinkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir palengva maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.

4. Gautą padažą supilkite į lėkštę kartu su nedideliais upėtakio filė gabaliukais. Garnyrui puikiai tiks bulvės arba daržovės.

Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt. (maždaug po 500 g)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Grietinėlė: 100.00 ml (padažui)
Žuvies sultinys: 100.00 ml (padažui)
Špinatai: 1.00 sauja (smulkintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvies pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 14
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu ir išverskite į didelį dubenį. Dar šiltus sumaišykite su susmulkintais svogūnais, petražolėmis, kario milteliais. Sudėkite gabalėliais supjaustytą žuvį, skiltelėmis supjaustytus kiaušinius, jeigu reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir atsargiai išmaišykite. 

2. Tešlą padalykite į du lakštus. Vieną įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir sudėkite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu ir užspaudykite kraštus. Viršų dviejose vietose pradurkite, kad būtų pro kur išeiti garams. Pyragą patepkite pienu ir kepkite 170 ºC karštumo orkaitėje apie 35 min.

Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (nedidelių žuvelių be kaulų)
Ryžiai: 125.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 200.00 g (su laiškais)
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Karis: 1.00 arbat. š.
Pienas: 1.00 valg. š. (pyrago viršui patepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kepta žuvis su riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 11
Kaip gaminti

1. Žuvies filė pabarstykite žuvies prieskoniais, išvoliokite kiaušinio plakinyje, susmulkintuose lazdynų riešutuose ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies.  

Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (mėgstamos filė)
Žuvies prieskoniai: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Lazdynų riešutai: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptos žuvys su garstyčių padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 9
Kaip gaminti

1. Žuvų gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į folija išklotą skardą.

2. Nedideliame inde sumaišykite aliejų, citrinų sultis, maltą papriką ir pusę šaukštelio druskos. Šiuo mišiniu aptepkite žuvų filė ir kepkite 160 °C orkaitėje 30–40 min. (nelygu, kokios rūšies žuvys).

3. Paruoškite padažą: puode išlydykite sviestą, suberkite miltus, sojų pieno miltelius, druską ir ant labai mažos ugnies maišydami kepinkite, kol miltai vos parus. Tada, visą laiką maišydami, supilkite vandenį ir kaitinkite, kol padažas pasidarys vienalytis ir sutirštės. Sudėkite garstyčias, petražoles, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Patiekite su keptomis žuvimis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Ingredientai
Žuvis: 6.00 vnt. (filė po 100g)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 ir 0,5 - padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 puodelis (1/4 - padažui)
Sojų pieno milteliai: (padažui) 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 st. (šalto - padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (padažui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų lapelių - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų maltų - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvies guliašas su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 7
Kaip gaminti

1. Svogūną, česnaką ir pankolį susmulkinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Viską suberkite į storadugnį puodą su įkaitintu aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.

2. Padidinkite ugnį, sudėkite pomidorus, supilkite vyną. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kai užvirs, sumažinkite liepsną ir neuždengę troškinkite 7 minutes.

3. Sudėkite žuvies filė ir troškinkite dar 5 minutes. Suberkite alyvuoges, krevetes ir troškinkite dar apie 1–2 minutes, kol krevetės sušils. Prieš tiekdami pabarstykite petražolėmis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Vynas: 200.00 ml (sausas baltas)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pankolis: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 800.00 g (konservuoti)
Žuvis: 700.00 g (filė)
Krevetės: 200.00 g (virtos tigrinės)
Alyvuogės: 125.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Žuvų prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 5.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvis po traškia plutele
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 9
Kaip gaminti
  1. Žuvį pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
  2. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, tarkuotą parmezaną, suberkite petražoles, svogūnų laiškus, nutarkuotas  žieveles, kubeliais pjaustytus pomidorus, išmaišykite ir paruošta mase užklokite žuvies filė, apšlakstykite aliejumi.
  3. Dėkite į įkaitintą iki 180–200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (mėgstamos filė po 200 g)
Džiūvėsiai: 100.00 g (stambiai malti)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotos)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir nutarkuotos žievelės)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (tarkuotas)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Skanumėlis

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai

Video

00:16
00:05
21:34

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką