Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kas gi tas arbatinis grybas?

Arbata
Fotolia nuotr. / Arbata
Šaltinis: 15min
0
A A

Greičiausiai teko apie tokį girdėti, tuo labiau kad arbatiniam grybui priskiriamos gydomosios ir sveikatinančios, organizmą ir imunitetą stiprinančios savybės. Nepaisant jo nekokios išvaizdos, (tamsioje arbatoje jis atrodo it besivartanti medūza), teigiama, kad arbatinio grybo antpilas savo skoniu primena girą, o štai kinai jį vadina „sveikatos ir amžinojo gyvenimo eliksyru“.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Arbatiniame grybe – nuo vitaminų iki energijos užtaiso

Specialistai teigia, kad arbatos grybas – tai acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybių simbiozė. Tie patys rytiečiai stebuklinguoju eliksyru palengvindavo virškinamojo trakto, žarnyno bėdas ir netgi stiprindavo energines ir gyvybines galias; Indonezijos gyventojai arbatiniu grybu (jis dar vadinamas kombučia ar kombucha) gydydavosi apsinuodijimus, o štai geišos tikėjo, kad šiuo antpilu išsaugos liauną figūrą... Išoriškai jis, teigiama, šviesina odą, o plaukams suteikia vešlumo ir blizgesio. Trumpai tariant, istorija byloja, kad arbatinio grybo kelias prasidėjo jau prieš kelis tūkstančius metų, o štai pirmasis oficialus šios „medūzos“ aprašymas pasirodė 1913-aisiais.

Arbatinio grybo antpilas išsiskiria ypatinga sudėtimi, kadangi jame gausu organinių rūgščių. Viena jų – gliukurono, tituluojama tikra karaliene, sugebančia dezinfekuoti ir detoksikuoti organizmą, pašalinti visas nuodijančias medžiagas. Na, o vitaminų taip pat šiame grybe su kaupu: C, B grupės, D, P ir kt. Visi jie saugo nuo infekcinių susirgimų, teigiamai veikia širdies, kraujagyslių sistemą, stiprina nagus, plaukus, kaulus, gražina odą, greitina medžiagų apykaitą.

Kaip pasigaminti pačioms? 
 
Verta žinoti, jog naudingiausios arbatinio grybo savybės pradeda kauptis 5–6 dieną. Grybą reikia nuolatos „maitinti“, t. y. norėdamos pasigaminti jo antpilo, užpilkite patį grybą stiklainyje juodąja arba žaliąja saldinta arbata. Tik cukraus nepamirškite įberti jau į paruoštą arbatą, o ne ant paties grybo! Arbata turi būti atvėsinta iki kambario temperatūros. Marle apvyniokite stiklainio angą, kuriame auginate grybą ir palikite 5–6 dienomis (vasarą užtenka ir 2–4 dienų). Praėjus nurodytam laikui galite bandyti ragauti. Grybą kas kartą praplaukite ir iš naujo gaminkite antpilą, tačiau stenkitės laikyti kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, kambario temperatūroje. 
Fotolia nuotr./Arbatos grybas
Fotolia nuotr./Arbatos grybas
 
Kam tinka, o kam ne?
 
Antiobiotinėmis savybėmis pasižymintis, stomatitą, anginą, peršalimą įveikti padedantis arbatinis grybas tinka toli gražu ne kiekvienam. Pavyzdžiui, jis idealus, jeigu kamuoja užkietėję viduriai arba pučia pilvą, skatina virškinimo procesus, kovoja su bloguoju cholesteroliu, padeda numesti svorio, sureguliuoti kraujo spaudimą. Reguliarus arbatinio grybo antpilo vartojimas gali padėti įveikti galvos skausmus, pagerinti miego kokybę, tinka naudoti kompresams. 
 
Tačiau vengti šio gėrimo derėtų sergantiems cukriniu diabetu, besiskundžiantiems padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, opomis, patyrusiems traumas, lūžius, insultą, infarktą. 
 
Be to, gerkite su saiku – visiškai pakanka 50 ml 2–3 kartus per dieną. Štai tradicinės medicinos šalininkai sako, kad kažin ar arbatinis grybas pajėgus įveikti ligas, kur kas labiau jį vertina alternatyvios šios krypties atstovai, taigi, prieš pradėdami jį auginti ir gerti, verčiau pasitarkite su specialistais. 
 
Iš kur gauti?
 
Susidomėjusieji turėtų paklausinėti pažįstamų, gal kas augina stebuklingąjį arbatinį grybą, kadangi juo dažniausiai žmonės dalijasi. Taip grybas ir keliauja iš rankų į rankas (panašiai kaip duonos raugas). Taip pat daugelis juos pardavinėja interneto tinklalapiuose, kur šie kainuoja nuo 10 iki 30 Lt. Pabandykite paieškoti ir kinų maisto prekių bei arbata ir kava prekiaujančiose parduotuvėse.
 
 
Išbandykite arbatinio grybo galias, puoselėdami odą
 
  • Nuoviras atgaivina, lygina ir tonizuoja veido odą, ją valo, saugo nuo inkštirų susidarymo. Tinka skalauti plaukus, naudoti vonioms, padeda atsikratyti pleiskanų.  
  • Beje, kadangi artėja vasara, mūsų kūnas išskiria daugiau prakaito, o arbatinis grybas – puikus antiperspirantas: nuplautas kojas, rankas, pažastis perskalaukite jo nuoviru ir pamatysite, kad po kurio laiko džiaugsitės puikiu rezultatu. 
  • Itin sausai rankų odai galite pasigaminti štai tokią kaukę: lygiomis dalimis sumaišykite alyvuogių aliejų ir arbatinio grybo antpilą. Ištepkite rankas. Toks „kremas“ idealiai tinka ir visam kūnui.
  • Senstančiai veido odai puikiai tiks toks receptas: 4 valg. š. arbatinio grybo antpilo, 2 valg. š. avižinių dribsnių ir 2 valg. š medaus. Avižinius dribsnius, kad šie suminkštėtų, palaikykite 2–3 valandas, užpiltus arbatinio grybo gėrime. Vėliau viską gerai išmaišykite, pridėkite medaus ir palepinkite veido odą. Palaikykite 15–20 minučių. Nuplaukite drungnu vandeniu. 
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką