Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra aliejaus rafinavimas ir kuris aliejus – rafinuotas ar nerafinuotas – yra geresnis?

Mūsų vartotojai darosi vis labiau išrankūs ir reikalauja, kad aliejus būtų visiškai išvalytas, neturėtų specifinio skonio ar kvapo. Todėl gamintojai pradėjo aliejų rafinuoti. Anksčiau gamybos procese aliejus buvo tik neutralizuojamas, paskui – ir balinamas, o vėliau pradėta dezodoruoti, kad nebeliktų jokių kvapų. Galima sakyti, kad toks aliejus tėra grynas riebalas – taigi, rafinuotame aliejuje šalutinių medžiagų labai mažai, išskyrus vitaminą E: pastarąjį rafinavimo procese galima išsaugoti 50–80 proc.
R245 straipsnio titulinis vaizdas
Rapsų aliejus / Organizatorių nuotr.

Rafinuojamas tik pirmojo spaudimo aliejus, todėl jokie tirpikliai procese nėra naudojami. Pats rafinavimas yra atliekamas moderniose gamyklose, naudojant pažangią technologiją, todėl galima neabejoti, kad toks aliejus tikrai atitinka aukščiausius reikalavimus. Be to, yra nuolat atliekami laboratoriniai tyrimai, tikrinama kiekvienos partijos kokybė.

Rafinavimo metu pašalinamas nemalonus žaliojo aliejaus kvapas, skonis, agrochemikalai ir toksiški sunkieji metalai. Vėliau aliejus yra išbalinamas ir išdžiovinamas. Tokiu būdu gaunamas aukštos kokybės produktas, atitinkantis visus maistiniam aliejui keliamus reikalavimus. Lietuvoje pagamintuose aliejuose nevartojami jokie sintetiniai priedai, apsaugantys juos nuo gedimo.

Lietuvos gyventojai vis dar vartoja daug gyvulinių riebalų, todėl jų mityboje labai trūksta polinesočiųjų riebalų rūgščių, esančių kai kuriuose aliejuose. Labai svarbus jų tarpusavio santykis. Šią spragą puikiai užpildo rafinuotas rapsų aliejus arba jo mišiniai su kitais aliejais. Specialistų teigimu, žmogus su maistu turi gauti 1–2 g polinesočiųjų riebalų rūgščių per parą. Be to, su riebalais ir aliejumi organizmas gauna ir geriausiai įsisavina riebaluose tirpstančius natūralius vitaminus A, E, K, F ir D, kurių perteklius, priešingai nei sintetinių, nesikaupia organizme.

Aliejų galima vadinti sočiųjų ir nesočiųjų riebalų mišiniu, tačiau skirtingų aliejaus rūšių sudėtyje riebalų dalys nevienodos. Rapsų aliejus ypatingas tuo, kad jo sudėtyje mažiau sočiųjų riebalų. Be to, jame apstu kitų svarbių medžiagų, tokių kaip riebiųjų rūgščių omega 3, 6 ir 9. Specialistai rekomenduoja, kad šias polinesočiąsias riebalų rūgštis žmogus turi gauti su maistu kasdien ir būtinai optimaliu santykiu, kuris būdingas rapsų aliejui (omega-3 : omega-6=1:3).

Naminiai javainiai

Organizatorių nuotr./Javainiai
Organizatorių nuotr./Javainiai

Reikės:

  • 200 g avižinių dribsnių,
  • 120 ml rapsų aliejaus,
  • 7 valgomieji šaukštai medaus,
  • 110 g džiovintų abrikosų,
  • 25 g moliūgų sėklų,
  • 110 g smulkintų pekano riešutų,
  • 50 g migdolų drožlių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į puodą supilkite rapsų aliejų ir sudėkite medų. Nuolat maišydami kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol medus ištirps ir masė taps vienalytė. Nuimkite puodą nuo viryklės ir suberkite avižinius dribsnius, moliūgų sėklas, riešutus ir džiovintus abrikosus. Gerai išmaišykite. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite rapsų aliejumi. Iškrėskite gautą masę ir rankomis stipriai spausdami formuokite plokštainį. Kai paviršius bus maždaug lygus ir suspaustas, dėkite skardą į orkaitę. Kepkite maždaug 25 minutes, kol gražiai pagels. Iškepusį javų pyragą supjaustykite siauromis juostelėmis ir padėkite šaltai.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius