Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kasdienai ir šventėms – patiekalai iš menkės, lašišos, karpio. 15 idėjų

Parduotuvių lentynose-šaldytuvuose nugula nemažai egzotiškų žuvų ir jūros gėrybių, tačiau kartais nesinori netikėtumų ir perkame tai, kas įprasta ir pažįstama. Netrukus prasidėsiančio Advento bei artėjančių švenčių proga kviečiame prisiminti tokias populiarias žuvis, kaip menkė, lašiša ar simpatijų vėl sulaukęs karpis. Receptai patys įvairiausi, tad išsirinks kiekvienas!
Glazūruota lašiša
Glazūruota lašiša / Vida Press nuotr.

Kasdieniai patiekalai:

Orkaitėje kepta menkė
Receptas: Orkaitėje kepta menkė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 80.00 g
Miltai: 80.00 g
Pienas: 450.00 ml
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 30.00 g (ankštis)
Krapai: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 valg. š. (8 lapeliai)
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso baltojo)
Žuvis: 450.00 g (menkių filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų baltųjų; pagal skonį)
Sūris: 4.00 vnt. (ploni fermentinio sūrio griežinėliai)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pusę minutės pakepinkite. Paskui po truputį supilkite pieną, užvirinkite ir maišydami virkite 2 min. Keptuvę uždenkite, kad paviršiuje nesusidarytų plėvelė, ir nukelkite nuo ugnies.

2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, žiedeliais supjaustytus porus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas ir žalumynus. Retkarčiais pamaišydami kepkite 10 min.

3. Į keptuvę su troškintomis daržovėmis supilkite vyną, citrinų sultis, sukrėskite padažą, sudėkite kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą žuvį, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Viską sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Ant viršaus išdėliokite sūrio griežinėlius ir kepkite dar 10 min.

Suskleisti
Menkė su daržovėmis
Receptas: Menkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (šviežių menkių filė)
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Citrinpipiriai 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (maltų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Austrių padažas 2.00 valg. š.
Baltieji pipirai (žiupsnelis maltų) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą žuvį apibarstykite citrininių ir maltų juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis ir pusvalandžiui palikite pastovėti. Sudėkite į kepimo maišelį ir apie 15 minučių kepkite 180°C karštumo orkaitėje. Padėkite šiltai.

2. Karštuose riebaluose pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką ir aitriąją papriką. Sudėkite šiaudeliais smulkintas morkas, stambiais kubeliais pjaustytą cukiniją, saldžiąją papriką bei pomidorus, išmaišykite ir, padidinusi ugnį, troškinkite apie 5 minutes.

3. Apšlakstykite daržoves sojų bei austrių padažais, citrinų sultimis, suberkite cukrų, įberkite žiupsnį maltų baltųjų pipirų, pagal skonį druskos, išmaišykite ir dar 5–8 minutes patroškinkite.

4. Į serviravimo lėkštes dėkite po kelis šaukštus karštų daržovių, ant jų – po porcijos dydžio žuvies gabalą ir ketvirtį citrinos.

Suskleisti
Troškintos menkės su daržovėmis
Receptas: Troškintos menkės su daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt. (prinokę)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Vynas: 6.00 valg. š. (4–6 šaukštai sauso baltojo)
Menkė: 800.00 g (rudagalvių ar kitokių menkių filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Kaip gaminti

1.Cukinijas nuplaukite, salierus, česnako skilteles ir svogūną nulupkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmę nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas.

2.Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite daržoves, išskyrus pomidorus, ir kepkite 4–5 minutes. Tada įmaišykite pomidorus, kaparėlius ir dar 5 minutes pakepkite.

3.Filė gabaliukus perliekite vandeniu, nusausinkite, apibarstykite druska, pipirais ir sudėkite į daržovių troškinį. Šiek tiek troškinio uždėkite ant žuvų ir uždengę ant nedidelės ugnies troškinkite 10–12 minučių.

4.Baigiant suberkite žoleles, paskaninkite druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Citrininė menkė
Receptas: Citrininė menkė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 37
Receptas
Ingredientai
Menkė: 800.00 g (filė)
Batonas: 8.00 riekės (padžiūvusios)
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydytas)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite porcijos dydžio gabalais. Apšlakstykite balzaminiu actu ir palikite 15 minučių.

2. Batono riekes sulaužykite, sutrinkite rankiniu ar elektriniu grūstuvu iki trupinių. Taip pat sugrūskite baltuosius pipirus.

3. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žievelę (be baltosios vidinės dalies).

4. Nuluptus česnakus sutrinkite.

5. Dubenyje sumaišykite grūstus džiūvėsius, baltuosius pipirus, tarkuotas citrinų žieveles.

6. Žuvų gabalėlius pagal skonį pasūdykite. Kiekvieną pavoliokite džiūvėsių, citrinų žievelių ir pipirų mišinyje. Dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių po 5–7 minutes.

7. Tiekite su bulvių koše ar aliejuje skrudintais bulvių košės rutuliukais.

Suskleisti
Lašišos kepsnelis
Receptas: Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 185
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (pjausniai su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š. (marinatui; idealiai tinka Dižono garstyčios)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui, skysto)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
  4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Menkė islandiškai
Receptas: Menkė pagal islandišką receptą
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Menkė: 6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 0.50 st. (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Suskleisti
Įdarytas karpis
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Suskleisti
Šiaurietiški menkės kotletai
Receptas: Šiaurietiški menkės kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 99
Receptas
Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (trintų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; arba petražolių, ką labiau mėgstate)
Majonezas: 1.00 valg. š. (arba grietinės)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Suskleisti

Nekasdieniai patiekalai:

Aliaskos šaltiena
Receptas: Menkės ir lašišos šaltiena iš Aliaskos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 250.00 g (filė (ir dar 2 lašišų galvos))
Menkė: 250.00 g (filė)
Krevetės: 250.00 g (virtų išlukštentų šaldytų)
Krabai: 1.00 vnt. (Lietuvoje naudojau šaldytą virtą)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Želatina: 2.00 valg. š. (orientuokitės pagal instrukcijas ant pakuotės ir pagal skysčio kiekį)
Vanduo: 2.00 l
Kaip gaminti

1. Lašišų galvas ir svogūną puode užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite apie valandą (taip pat galite pridėti ir lašišos filė odą). Nukoškite sultinį per sietelį.

2. Į sultinį įdėkite krabą, lauro lapus ir pipirus. Pavirkite apie 10-15 minučių. Išgriebkite krabą, sudėkite lašišos ir menkės filė, morką. Virkite, kol išrakinėsite krabo mėsą.

3. Su kiaurasamčiu sultinyje susmulkinkite žuvies filė – išvirusi ji lengvai suyra. Sudėkite krabo mėsą ir krevetes, užvirinkite. Išgriebkite morką, sudėkite želatiną, išmaišykite, kol ji ištirps.

4. Supilstykite į indelius. Galima papuošti citrinos griežinėliais ar žalumynais. Palikite šaltieną stingti, o atvėsusią įdėkite į šaldytuvą.

 

Suskleisti
Glazūruota lašiša
Receptas: Glazūruota lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 87
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (glazūrai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (glazūrai)
Medus: 2.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinpipiriai: 1.00 žiupsnelis (glazūrai)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Citrinos: 3.00 vnt. (riekelės; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.

2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.

3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.

4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.

Suskleisti
Keptas marinuotas karpis su morkomis
Receptas: Keptas marinuotas karpis su morkomis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (šviežias karpis)
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį žuviai ir 1 valg.š. - marinatui)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Miltai: 1.00 sauja
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Morkos: 1.00 vnt. (marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Pipirai: 3.00 vnt. (3 - 4 juodieji ir kvapnieji žirniukai - marinatui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuskuskite, išdarinėkite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais plonais gabaliukais.
  2. Pasūdykite, apvoliokite miltuose ir keptuvėje su aliejumi iškepkite. Atvėsinkite.
  3. Į užvirintą vandenį dėkite laurų lapelių, pipirų, druskos, cukraus, nuskustą ir griežinėliais supjaustytą morką. Virkite, kol morka paminkštės.
  4. Supilkite actą – tiek, kad ragaujant atrodytų, jog šio kiek per daug. Marinatas turi būti skanus, saldžiarūgštis, bet ne per silpnas.
  5. Į švarius stiklainius sukiškite karpį, užpilkite marinatu (galite ir atvėsintu), sandariai uždarykite. Šie konservai skaniausi po dviejų ar trijų dienų. Šaldytuve galite laikyti kelias savaites. Panašiai marinuojamos keptos stintos, strimelės.

Beje, su morkomis galite apvirti pusžiedžiais pjaustytų svogūnų. Taip pat juos galite ne virti marinate, o kepti su žuvimis ir į stiklainius dėti apkeptus.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Karpių kukuliukų drebučiai
Receptas: Karpių kukuliukų drebučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 51
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (400 - 450 karpių)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kietai virti)
Manai: 5.00 g (1 arbat. š.)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Želatina: 30.00 g (1 pakelis skirtos žuvų drebučiams ruošti)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšniniai)
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Želatiną paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir šiek tiek atvėsinkite. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pagardinkite pipirais ir druska. Iš paruoštos masės formuokite kukuliukus ir apie 15 minučių virkite sūdytame vandenyje. Išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite. Į keturis nedidelius dubenėlius įpilkite po 3–4 šaukštus paruošto želatinos sultinio ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

2. Vyšninius pomidorus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant sustingusio sluoksnio, padėkite kelis lapelius petražolių, apšlakstykite pomidoriukus želatinos sultiniu ir vėl dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tada užpilkite želatinos sultinio tik tiek, kad būtų apsemti pomidorai, ir vėl sustingdykite. Sudėkite likusius kukulius, užpilkite sultinio, kad juos apsemtų, ir vėl dėkite į šaldytuvą. Kiaušinius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant kukulių. Užpilkite likusiu želatinos sultiniu ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną panardinkite dubenėlius į karštą vandenį, kraštus apipjaukite peiliu, pakratykite, kad drebučiai atšoktų nuo kraštų, dugno, ir išverskite į lėkštes.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Karpis drebučiuose
Receptas: Karpis drebučiuose
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 63
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (karpio filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbo gabaliukas)
Petražolės: 10.00 g (1–2 šakelės)
Spanguolės: 50.00 g (sauja džiovintų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (2–3)
Pipirai: 2.00 vnt. (keli grūdeliai kvapiųjų pipirų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos sultys)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba medus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Želatina: 1.00 valg. š. (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio (skaitykite nurodymus ant pakuotės))
Kaip gaminti

1. Karpį išdarinėkite.

2. Puode užvirinkite vandenį. Suberkite griežinėliais pjaustytas morkas, smulkintą porą ir salierą. Kelias minutes pavirkite.

3. Į tą patį puodą dėkite karpio kaulus, galvą, paskiausiai gabaliukais supjaustytą karpio filė. Žiūrėkite, kad filė apsemtų sultinys. Suberkite prieskonius. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Likus virti maždaug 10 min., suberkite džiovintas spanguoles.

4. Po 30 min. puodą nukaiskite. Atsargiai išimkite karpio filė. Sultinį perkoškite, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite cukrumi (ar medumi), pagal skonį pasūdykite. Sultinys turėtų būti intensyvesnio skonio – virtęs drebučiais skonis paprastai tampa švelnesnis.

5. Vadovaudamasi gamintojo aprašymu, vandenyje išbrinkinkite reikiamą kiekį želatinos. Ištirpinkite ir sumaišykite su sultiniu.

6. Į dailų indą gražiai išdėliokite karpio gabaliukus, morkų griežinėlius, džiovintas spanguoles. Viršų papuoškite šviežiomis petražolėmis. Galiausiai užpilkite sultinio ir želatinos tirpalo. Sustingdykite ir galite tiekti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Elena Šimkienė

Suskleisti
Šventinis lašišos kepsnys
Receptas: Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės (supjaustytų riekelėmis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas gabalėliais (tik balta ir šviesiai žalia dalis))
Kuskusas: 1.00 st. (perlinio, dar vadinamo Izraelio)
Grietinė: 200.00 ml (30 proc. riebumo)
Vanduo: 375.00 ml (verdančio)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Citrinos žievelė: 1.00 valg. š.
Lašiša: 4.00 vnt. (gabalėliai po 180 g; šviežios, su oda)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežio)
Kietasis sūris: 30.00 g (pvz., Džiugo)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebkite iš aliejaus ir padėkite į šoną. Į likusį aliejų suberkite pjaustytus porus. Pabarstykite druska, pipirais, ir pakepinkite ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami. Suberkite perlinį kuskusą, sudėkite grietinę, garstyčias, supilkite vandenį, ir viską išmaišykite. Leiskite skysčiui užvirti. Tada supilkite visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždenkite folija, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 minučių.

3. Išimkite skardelę iš orkaitės, nuimkite foliją, ir ant kuskuso išdėliokite lašišos kepsnelius, odele į viršų. Pašaukite skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę ir kepkite viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepkite pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa).

4. Patiekiant pabarstykite apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius