Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaulavaisiai žiemai: pasakiški džemas bei uogienė ir konservuotos slyvos

Vasarai įžengus į antrąją pusę parduotuvėse ir turgavietėse vietinės gėrybės savo įvairove ima nebenusileisti atvežtinėms. Kaip tik šiuo metu įsismarkauja įvairiausių kaulavaisių sezonas, tad metas jų ne tik prisivalgyti šviežių ar panaudoti patiekaluose, bet ir pasiruošti žiemai. Kai už lango šals ir snigs, tikrai sau padėkosite!
Slyvų džemas
Slyvų džemas / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, Lietuvoje nuo seno auginamų kaulavaisių, pavyzdžiui, slyvų, vyšnių ir trešnių populiarumą lemia daugybė jų panaudojimo būdų.

Reikia vadovautis vienintele taisykle: visada rinktis šviežesnius, nepažeistus vaisius.

Juos galima naudoti su mėsos patiekalais ar net kuskusu, taip pat tiesiog užkonservuoti žiemai. Reikia vadovautis vienintele taisykle: visada rinktis šviežesnius, nepažeistus vaisius.

„Taip pat svarbu viską gerai dezinfekuoti, naudoti švarius bei nedeformuotus indelius ar stiklinius indus. Juos verta nuplikyti karštu vandeniu su soda arba iškaitinti orkaitėje. Taip pat nepamirškite, kad visus vaisius reikia konservuoti karštu vandeniu ir neužpildyti stiklainio visiškai, juk baigus kaitinti, didėja produktų tūris“, – pataria maisto ekspertė.

O visa kita, anot B.Baratinskaitės, jūsų vaizduotė. Nesvarbu, ar ji paremta vaikystėje matytais konservavimo būdais, ar draugų pasidalintomis idėjomis. Ta proga ekspertė dalijasi ir jos pačios vienais mėgstamiausių receptų su kaulavaisiais.

Slyvų džemas su šokoladu

Ingredientai:

  • 1 kg slyvų;
  • 500 g cukraus;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • žiupsnelis cinamono.

Gaminimas:

1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir sutrinkite. Gautą tyrę virkite puode ant nedidelės ugnies apie 15–20 minučių, kol masė sutirštės. Tuomet įpilkite cukrų, pavirkite dar pusvalandį, kol džemas dar labiau sutirštės.

2. Sudėkite likusius ingredientus, gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė. Galiausiai išpilstykite į stiklainius, juos užsukite, apverskite, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.

Jei vengiate naudoti cukrų, galima išmėginti datules, kurių šiam džemui reikėtų kiek mažiau nei cukraus.

Vida Press nuotr./Slyvienė su šokoladu
Vida Press nuotr./Slyvienė su šokoladu

Trešnių ir abrikosų uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg trešnių;
  • 1 kg cukraus;
  • 0,5 kg abrikosų.

Gaminimas:

1. Į puodą dėkite trešnes be kauliukų, užberkite puse turimo cukraus, ant gautos masės uždėkite abrikosus be kaulų ir užpilkite likusį cukrų. Palikite nakčiai.

2. Kitą dieną visą puodo turinį maždaug valandą pavirkite nuolat nugraibydami putas. Tada išpilstykite į stiklainius ir mėgaukitės vos tik panorėję.

Fotolia nuotr./Abrikosai
Fotolia nuotr./Abrikosai

Konservuotos slyvos

Ingredientai:

  • 1 kg slyvų;
  • 1 l vandens;
  • 0,5 kg cukraus;
  • druskos;
  • gvazdikėlių;
  • cinamono.

Gaminimas:

Šis receptas itin tiks nenorintiems slyvų nei lupti, nei išiminėti jų kaulų. Slyvas tereikia nuplauti, sudėti į stiklainius ir užpilti iš vandens, cukraus, žiupsnio druskos pagamintu, pagal skonį gvazdikėliais ir cinamonu paskanintu bei prieš tai užvirintu marinatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius