Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavos ruošimo treneris: pieno temperatūrai nustatyti užtenka delno

Kavinių, barų ar restoranų lankytojams baristų darbas gali atrodyti paprastas – naudojantis profesionaliu aparatu, kava lengvai ir greitai paruošiama, o barista tik prilaiko indelį kavai ar pienui. Iš tiesų, šis darbas reikalauja ne tik preciziškų praktinių įgūdžių, bet ir išsamių teorinių žinių, pradedant baziniais dalykais, tokiais kaip, kuo skiriasi latė kava nuo latte macchiato ar kokios temperatūros turi būti kavai paruoštas pienas. Galiausiai barista privalo būti atidus detalėms – pastebėti net tokius dalykus kaip, ar klientas dešiniarankis ar kairiarankis, nes nuo to priklausys kaip profesionaliai jis bus aptarnautas
Gediminas Sereika
Gediminas Sereika / L.Bielinio nuotr.

„Daug žmonių galvoja, kad kapučinas yra stipresnis už latė kavą, nors iš tiesų kavos ir kofeino kiekis šiuose gėrimuose yra vienodas. Skiriasi jie pieno pateikimu: latė sudaro vienas trečdalis kavos ir du trečdaliai pieno su šiek tiek putos ant viršaus, o kapučiną – vienas trečdalis kavos, vienas trečdalis pieno ir vienas trečdalis pieno putos. Atitinkamai, kapučino puodelyje kava susimaišo su mažesniu pieno kiekiu ir gėrimas atrodo stipresnis“, – aiškina kavos treneris Gediminas Sereika, neseniai su kolegomis baigęs Ypatingos kavos asociacijos (angl. SCA – Speciality Coffee Association) organizuojamus sertifikavimo mokymus.

Pasak jo, panašiai ne kavos kiekiu, o tik pieno pateikimu skiriasi latė kava ir latte macchiato: ruošiant pirmąją pilama kava, o po to – pienas, gaminant latte macchiato, pirma pilamas pienas, tik po to – kava: „Taip ruošiama ji gražiai sluoksniuojasi, o ant viršaus lieka kelios kavos žymės, dėmės, kurios itališkai ir vadinamos macchiato. Nors sudėtis šių gėrimų identiška, latė kava atrodo stipresnė, nes pirmu gurkšniu paragaujama ir pieno, ir kavos, kuria išpiešiama pieno puta ir ji jaučiama intensyviau. Geriant latte macchiato, pirmą gurkšnį sudaro praktiškai vien pieno puta su labai mažai kavos.“

Pieno temperatūra kavai turi siekti 60-65C. Pasiekus 70C ir daugiau, pienas perkaitinamas ir tai labai neigiamai įtakoja kavos skonį.

Tam, kad pavyktų paruošti šiuos tris skirtingus kavos gėrimus, būtina mokėti tinkamai pašildyti ir suplakti pieną. „Pieno temperatūra kavai turi siekti 60-65 laipsnius. Pasiekus 70 laipsnių ir daugiau, pienas perkaitinamas ir tai labai neigiamai įtakoja kavos skonį. Temperatūros nustatymui kasdieniame darbe baristos tikrai nenaudoja termometro – tam pasitarnauja delnas, kuriuo prilaikomas indas su plakamu pienu. Šildyti pieną reikia tol, kol delną dar galima laikyti, bet jau norisi atitraukti. Jei laikyti delno jau nebeįmanoma, pienas bus per karštas. Jei laikyti galima dar ilgai – per šaltas. Vis tik, tai gan abstrakti rekomendacija, kadangi kiekvienas karštį jaučia individualiai“, – sako G. Sereika.

L.Bielinio nuotr./„Vilnius Coffee Festival“ akimirka
L.Bielinio nuotr./„Vilnius Coffee Festival“ akimirka

Jei cappuccino užsisakė kairiarankis

Be praktinių mokymų, kaip pašildyti pieną, paruošti espreso kavą, kaip teisingai prižiūrėti kavos įrangą, higienos ir saugos taisyklių bei darbo organizavimo, SCA baristų mokymuose taip pat aptariami baziniai klientų aptarnavimo aspektai, tokie kaip dėmesys detalėms. Pavyzdžiui, pastebėjus, kad klientas kairiarankis, prieš piešiant pieno puta, puodelį reikėtų pasukti taip, kad ąselė būtų nukreipta nuo savęs, kliento kairėje pusėje. Taip laikant išpieštą kavą patiekus kairiarankiui, paveikslėlis jam neatrodys aukštyn kojom.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Vilnius Coffee Festival“ akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Vilnius Coffee Festival“ akimirka

Po intensyvių mokymų ir sėkmingai išlaikytų egzaminų praėjusių metų pabaigoje SCA baristų sertifikatus gavo visi „Paulig“ kompanijos Lietuvoje darbuotojai, tarp kurių – ne tik tiesiogiai su kava dirbantys specialistai, bet ir įmonės apskaitininkė, administratorė ir logistikos skyriaus darbuotojai. Jų gautas sertifikatas liudija domėjimąsi kava, jos kultūra, motyvaciją mokytis bei gilinti žinias.

Jomis sertifikuoti „Paulig“ baristos dalijosi su šį savaitgalį vykstančio „Vilnius Coffee Festival“ lankytojais, kur kiekvienas norintis galėjo išmėginti baristos darbą – atsistoti prie profesionalaus kavos aparato ir pasidaryti puodelį mėgstamos kavos.

L.Bielinio nuotr./Kavos ruošimas
L.Bielinio nuotr./Kavos ruošimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius