Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kavos žodynėlis: kaip neapsikvailinti Italijoje

Jei kavos puodelio kaina staiga išaugtų, Italijai grėstų perversmas, juokdamasis portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Anot jo, net pusė italų per dieną išgeria du puodelius kavos, todėl šio malonumo iš jų atimti nevalia. F.Baglini priduria, kad egzistuoja daugybė su kavos gėrimu susijusių taisyklių, kurias turistams perprasti kartais būna sunku.
Kavos aparatas
Kavos aparatas / Vida Press nuotr.

Visų italų ir Italijos kultūra besižavinčių žmonių neatskiriama gyvenimo dalis – mažytis juodos, kvepiančios kavos puodelis. Nors dalis gydytojų abejoja kavos nauda, visgi italai per dieną vidutiniškai išgeria 2 puodelius espreso kavos. Sakoma, kad jei kavos puodelio kaina italams netikėtai išaugtų, grėstų visuotiniai neramumai – atimti vieno didžiausių malonumų iš italų paprasčiausiai nevalia.

Vidutinė espreso kavos puodelio kaina Italijoje yra apie 0,90 euro (žinoma, ši kaina galioja vietiniams, o turistams dažniausiai tenka susimokėti daugiau). Kaina yra stabili, nes kava priskiriama prie pirmojo būtinumo prekių (Lietuvoje tokiomis laikomos grūdiniai ir pieno produktai, mėsa, daržovės, vaisiai, kiaušiniai).

Na o kavos rūšių Italijoje yra tikrai daug. Vienos jų italų ypač mėgstamos, kitos skirtos tik turistams. Be to, egzistuoja daugybė su kavos gėrimu susijusių taisyklių, kurias dažniausiai žino tik vietiniai. Kaip susigaudyti ir nesuklysti?

Kava be priedų

Ristretto. Šios kavos pavadinimas reiškia „apribotas“. Iš tiesų, tai yra espreso kava, tačiau skysčio kiekis puodelyje yra žymiai mažesnis – vos 15–20 mililitrų. Palyginus su įprasta espreso kava, šioje kofeino yra mažiau, o aromatinių medžiagų daugiau. Geriama bet kuriuo metu.

Espresso. Tai – stipri juoda kava be priedų, paprastai ruošiama iš arabikos ir robustos pupelių mišinio (puodelyje būna apie 50–65 mililitrų skysčio). Maltos kavos kiekis kavavirėje nulemia, kokia espreso kava bus – kuo daugiau maltos kavos, tuo lėčiau vanduo sunksis per ją, tuo kartesnis ir sodresnis bus skonis. Geriama bet kuriuo metu, kartu pateikiama stiklinaitė šalto vandens.

Caffè lungo. Šią kavą galima apibūdinti kaip espreso su daugiau vandens (130–170 mililitrų skysčio). Šioje kavoje mažiau aromatų, tačiau daugiau kofeino. Caffè lungo italų nėra labai mėgstama, bet gali būti geriama bet kuriuo metu.

Caffè americano. Tai didelis puodelis juodos kavos, kurį dažniausiai užsisako turistai.

Kava su priedais

Macchiato. Tai – espreso su 1–2 šaukšteliais šilto suplakto pieno. Ši kavos rūšis dažniau geriama pirmoje dienos pusėje, bet niekas nenustebs, jei užsisakysite ir po pietų. Ir nepamirškite taisyklingai ištarti šios kavos pavadinimo – „makjato“.

Cappuccino yra visiems puikiai žinoma ir labai mėgstama itališka kava. Ji gaminama iš espreso su karštu pienu ir tiršta pieno puta (125 ml pieno ir 25 ml kavos). Italijoje kapučinas geriamas iki vidurdienio su mikštu šviežutėliu rageliu. Jei norite laikytis vietinių tradicijų, negerkite kapučino po pietų (o jei užsisakysite pietus ir kapučino puodelį, italą gali ištikti infarktas).

Caffè latte. Pradėkime nuo tarimo – žodyje „caffè“ kirčiuojama paskutinė balsė, o žodyje „latte“ – pirmoji. Caffè latte yra espreso kava su daugiau pieno, negu jo pilama į kapučiną, bet su mažesne puta. Caffè latte galite gerti tik ryte arba jeigu sergate. Ir prisiminkite, jei bare Italijoje prašysite tiesiog latte – gausite puodelį pieno.

Latte macchiato. Šioje kavoje dar daugiau pieno, negu prieš tai minėtose. Trumpai tariant, tai – karštas pienas su šlakeliu kavos. Italai sako, kad latte macchiato geriamas ryte ir jei esate pensinio amžiaus.

Caffè corretto. Espreso kava, „pakoreguota“ šlakeliu stipraus alkoholinio gėrimo (pavyzdžiui, grapa, brendžiu, sambuka).

Keli patarimai

Pagrindinė taisyklė, kada ir kokią kavą gerti yra labai paprasta: kuo daugiau pieno kavoje – tuo anksčiau ją turite gerti. Niekada neapgaunantis ir nenuviliantis yra puodelis espreso arba macchiato, o iki pietų – kapučinas.

Jei norite pasirodyti išmanantys kavos aktualijas, galite paprašyti patiekti espreso stikliniame puodelyje. Šia tema diskusijos netyla jau kelerius metus – kava skanesnė iš keraminio puodelio ar iš stiklinio? Vieningo atsakymo italai, žinoma, neturi.

Prisiminkite, kad kavos užsisakę prie staliuko, už ją mokėsite daugiau. Kad taip nenutiktų, kavą turite užsisakyti ir išgerti prie baro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius