Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 16d. 09:00

Kepame duoną: nuo tradicinės ruginės iki greitai kildytos šviesios. 20 receptų

Pjaustoma duona
Vida Press nuotr. / Pjaustoma duona

Kai vakarai ilgi, o ruošti patiekalus švenčių stalui dar per anksti, galima paeksperimentuoti su kepiniais, kurie pareikalauja daugiau laiko, kruopštumo. Pyragai, sausainiai, meduoliai, kūčiukai – tai saldusis repertuaras, o kodėl nepabandžius išsikepti tamsios duonos ar šviesios duonelės? Tikimės, pavyks taip puikiai, jos tokia duona galės puikuotis ir ant švenčių stalo. Pasitreniruokite!

Receptai
Receptas: Kalėdinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.8 / 6
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sutrupinkite mieles. Pakaitinkite vandenį ir aliejų maždaug iki 37 °C.
  2. Supilkite ant mielių ir maišykite, kol mielės ištirps. Supilkite sėmenis ir palikite stovėti 10 minučių.
  3. Įmaišykite druską, auksaspalvį sirupą, obuolių sultis, kefyrą ir prieskonius.
  4. Suberkite razinas, miltus ir gerai išmaišykite.
  5. Riebalais ištepkite dvi stačiakampio formos kepimo skardas (maždaug 2 l talpos).
  6. Supilkite tešlą į kepimo skardas ir uždenkite skardas virtuviniu rankšluosčiu.
  7. Palikite tešlą maždaug 40 minučių, kad pakiltų. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  8. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje maždaug 60 minučių.
  9. Palikite duoną kepimo skardoje keletui minučių, po to išverskite ją ant padėklo.
  10. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite atvėsti.

Receptas „DANSUKKER“

 

Ingredientai
Mielės: 75.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Aliejus: 100.00 ml
Sėmenys: 15.00 g
Druska: 10.00 g
Sirupas: („Dansukker“ auksaspalvio) 100.00 ml
Sultys: 100.00 ml (obuolių)
Kefyras: 300.00 ml
Apelsinai: 1.00 vnt. (15 ml maltų džiovintų žievelių)
Kardamonas: 2.00 g (malto)
Cinamonas: 5.00 g (malto)
Razinos: 75.00 g (pasirinktinai)
Miltai: 1500.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Duonelės su kmynais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 6
Kaip gaminti

1. Vandenį pašildykite ir jame išleiskite mieles.

2. Į dubenį supilkite kvietinius, ruginius miltus, vandenį su mielėmis, raugą (kaip jo pasigaminti rasite čia: Naminės duonos raugas ), įberkite 2–3 šaukštelius kmynų, 3 šaukštelius druskos ir rankomis užminkykite tešlą. Kai ji bus vientisa, apibarstykite miltais ir palikite šiltoje vietoje apie pusvalandį.

3. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis. Iš jų ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite du plonus ir pailgus (lyg prancūziško batono) duonos kepaliukus.

4. Juos dėkite į aliejumi pateptą kepimo skardą. Šepetėliu duoneles patepkite vandeniu, apibarstykite stambia jūros druska ir likusiais kmynais. Pabarstykite miltais, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite dar pusvalandį pakilti.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duoneles pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Miltai: 410.00 g (kvietiniai)
Ruginiai miltai: 230.00 g (rupūs)
Duonos raugas: 75.00 g
Kmynai: 4.00 arbat. š. (4-5)
Druska: 3.00 valg. š. (smulkios ir stambios jūros druskos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Speltų miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.5 / 6
Kaip gaminti

1.  Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.

2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.

3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.

4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.

5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.

6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.

7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.

9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 635.00 g (135 g visadalių ruginių ir 500 g speltų miltų (630 tipo))
Mielės: 25.00 g (25-30 g šviežių)
Speltų grūdai: 50.00 g
Linų sėmenys: 40.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.2 / 26
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Receptas: Neminkyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 21 val.
3.0 / 5
Kaip gaminti

1. Inde į miltus suberkite mieles ir druską, gerai išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą masę.

2. Indą (geriausia molinį ar keraminį) uždenkite maistine plėvele ir palikite 18 valandų.

3. Pakilusią tešlą išverskite ant virtuvinio rankšluosčio, gausiai pabarstyto miltais, jos viršų dar apibarstykite miltais, šiek tiek paplokite, kraštus užlenkite į vidų kaip voką.

4. Tešlą uždenkite kitu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 2 valandas, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 260 laipsnių, kartu įkaitinkite ir indą duonai kepti ar puodą.

6. Nuėmę rankšluostį, įdėkite paruoštą tešlą į kepimo indą (ar puodą), uždenkite dangčiu ar folija ir kiškite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30 minučių, tuomet nudenkite ir dar 15 minučių pakepkite, kad duonutė apskrustų.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 420.00 g (kvietiniai)
Vanduo: 350.00 ml
Mielės: 2.00 g (0,3 arbat. š. sausų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ruginė duona su kalendromis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.6 / 8
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir nedideliame jo kiekyje ištirpinkite mieles.

2. Supilkite likusį pieną, sukrėskite medų, taip pat miltus, sumaišytus su prieskoniais ir druska, ir gerai išmaišykite.

3. Toliau minkykite stipriai, kol gausite vientisą tešlą. Iš tešlos padarykite norimos formos duonos kepalą (jis bus gana didelis), perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite vandeniu. Tegul duonutė apie valandą pakyla.

4. Tuomet pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir ant žemutinių grotelių kepkite valandą.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Miltai: 150.00 g (kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Pienas: 250.00 ml
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.4 / 35
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Naminė lietuviška duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.2 / 49
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (125 ml), miltus ir vandenį. Maišykite, kol išeis ne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.

2. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

1. Dubenyje į išrūgusį maišinį suberkite abejus miltus, cukrų, druską, kmynus, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgydami vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vientisa.

2. Padarykite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusi duona atšoka nuo formos kraštų.

5. Išimkite kepaliuką iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų pluta. Tuomet uždenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 150 g - maišiniui, 75 g - duonai)
Vanduo: 255.00 ml (šilto, 125 ml - raugui, 65 ml - maišiniui, 65 ml - duonai)
Miltai: 75.00 g (550 D tipo)
Kmynai: 6.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 12.00 g (1,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Medus: 15.00 g (0,5 valg. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šventinė naminė duona
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Į dubenį supilkite šiltą vandenį, jame ištirpinkite cukrų, suberkite trupintas mieles ir leiskite joms ištirpti.

2. Į gautą skystį supilkite aliejų, persijotus, su druska maišytus miltus ir linų sėmenis. Tešla atrodė lipni, bet paminkius 20 min. jau nebelipo prie rankų.

3. Išminkytą tešlą dėkite atgal į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite, kad patrigubėtų.

4. Kepimo formą patepkite riebalais. Pakilusią tešlą dar kartą paminkykite rankose ir užlenkite jos kraštus į apačią, kad pasidarytų apvalus rutulys.

5. Duonelę dėkite į skardą, viršų apibarstykite miltais ir palikite pakilti dviguvai. Tešlai pakilus, dėkite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Orkaitės dugne padėkite dubenį su vandeniu.

6. Kepkite 15 min., kol duonos viršus gražiai paruduos. Sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių, duoną uždenkite folija ir palikite kepti 30 min. Iškepusią duoną išimkite ir uždengusi rankšluosčiu palikite „pailsėti“ 15 minučių.

Receptą atsiuntė Silva Šidlauskienė

Ingredientai
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 250.00 ml (šiltas)
Mielės: 25.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltai: 400.00 g (200 g kvietinių ir 200 g ruginių)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 18
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Avižiniai dribsniai: 200.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ruginės duonelės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.0 / 1
Kaip gaminti

1. Dubenyje į šiltą (25 laipsnių) vandenį sukrėskite medų, mieles ir gerai išmaišykite, kad ištirptų.

2. Suberkite miltus, kmynus, druską, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Indą su minkle uždenkite skepeta ir laikykite šiltai 1 valandą.

3. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo, paminkykite 5 minutes ir suformuokite du apvalius kepaliukus.

4. Duoneles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, paviršių subadykite šakute ir kildykite 40 minučių. Pakilusias apipurkškite vandeniu ir kepkite 250 laipsnių orkaitėje apie 20–25 minutes.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 510.00 g (ruginiai visadaliai)
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 16
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Balta saldi riešutų duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 45 min.
3.6 / 8
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite, ištirpinkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol šios išsileis.

2. Palikite apie 20 minučių. Išsijotus miltus supilkite į dubenį, suberkite likusį cukrų, druską ir išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis, plaktus kiaušinius, sukrėskite apelsinų žieveles, išmaišykite.

3. Užmaišytą tešlą minkykite rankomis. Ją dėkite ant miltuoto paviršiaus, įminkykite sviestą, suvoliokite į rutulį, įkelkite į dubenį, abibarstykite miltais, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 1,5 valandos.

4. Riešutus sukapokite ir su saulėgrąžomis paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Kai sėklos kiek pagels, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir maišykite, kol šis išsilydys. Palikite atvėsti.

5. Pakilusią tešlą išsiimkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite, apšlakstykite vandeniu ir suberkite karamelizuotų riešutų ir saulėgrąžų mišinį (du šaukštus pasilikite duonai apibarstyti).

6. Lakštą suvyniokite, o galus suspauskite. Sulenkite ir įdėkite į apskritą skardelę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30– 45 minutėms.

7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinio trynį išplakite su šaukštu pieno.

8. Šiuo plakiniu aptepkite tešlą, apibarstykite likusiu riešutų bei saulėgrąžų mišiniu ir kepkite 40–45 minutes. Kai iki kepimo pabaigos liks 20 minučių, skardą su duona pridenkite kepimo popieriumi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Pienas: 100.00 ml
Cukrus: 4.00 valg. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 trynys aptepti)
Miltai: 450.00 g (kvietiniai (550 D) tipo)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 val. š. nutarkuotų žievelių)
Sviestas: 150.00 g (minkšto)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Saulėgrąžos: 75.00 g (išlukštentos)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Plikyta duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 16
Kaip gaminti
  1. Pusę miltų sumaišykite su druska ir užpilkite visu verdančiu vandeniu.
  2. Išsukite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
  3. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šaukštu vos vos šilto vandens.
  4. Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudėkite mielių mišinį ir įminkykite likusius miltus bei kmynus.
  5. Vis dar lipnią tešlą perkelkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kambario temperatūroje.
  6. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  8. Iškilusią tešlą atsargiai išverskite ant paruoštos skardos ir rankomis suformuokite kepaliuko formos rutulį.
  9. Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Vanduo: 350.00 ml (verdančio)
Miltai: 400.00 g (jei miltai rupesni, naudokite apie 350g)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Mielės: 10.00 g (sausų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvių duona
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 11
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Sviestą ištrinkite su druska. Supilkite į šią masę miltus. Gerai išmaišykite.
  3. Įmaišykite į tešlą mieles. Paskui bulvių masę.
  4. Galiausiai pamažu pilkite pieną ir maišykite. Tešla turi būti minkšta, bet ne skysta. Jei atrodo skystoka, įberkite dar miltų, jei kietoka – dar pieno.
  5. Stalo paviršių ar tešlai minkyti skirtą lentą pabarstykite miltais ir minkykite tešlą, kol jis taps tąsi ir vientisa.
  6. Suformuokite norimos formos kepalėlį. Dėkite jį į aliejumi išteptą kepimo skardą ir laikykite apie 1 val., kad tešla pakiltų.
  7. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 50 min. Iškepusi duona gražiai paruduoja, o pastuksenus į jos paviršių, girdėti duslus garsas.
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (viso grūdo kvietinių)
Bulvės: 300.00 g
Pienas: 200.00 g (šilto)
Sviestas: 1.00 valg. š. (minkšto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Mielės: 1.00 arbat. š. (1,5 džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Prieskoninė duonelė prie kiaušinių
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 6
Kaip gaminti
  1. Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles, suberkite cukrų ir 2-3 šaukštus miltų. Išmaišykite ir palikite 15 min.
  2. Po truputį išsijokite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir glotni. Pastatykite valandai šiltai pailsėti. 
  3. Įdarui: sukapokite smulkiai žoleles, česnaką ir išsukite su sviestu.
  4. Tešlą padalinkite į tris dalis, iškočiokite po ilgą ritinėlį. Kiekvieną kruopščiai ištepkite sviesto mišiniu ir supinkite kasą. Sujunkite per šoną.
  5. Pynę ištepkite tuo pačiu sviesto mišiniu bei palikite pakilti maždaug 15-ai minučių.
  6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Mielės: 25.00 g ((šviežios))
Vanduo: 350.00 ml
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 75.00 g ((įdarui))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.

2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.

3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.

Ingredientai
Vanduo: 2.00 puodelis
Saulėgrąžos: 2.00 puodelis
Ryžiai: 0.50 puodelis (nešlifuotų)
Lazdynų riešutai: 1.00 puodelis (tinka ir kokosų drožlės)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 3.00 valg. š. (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.8 / 4
Kaip gaminti

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!

Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!

Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.

1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chiapsylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.

 

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.

4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.

5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Ingredientai
Migdolai: 160.00 g
Grikiai: 150.00 g (neskrudintų)
Chia sėklos: 50.00 g
Sezamo sėklos: 80.00 g
Saulėgrąžos: 120.00 g (ir dar šiek tiek pabarstyti viršui)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 60.00 ml (tirpinto)
Vanduo: 875.00 ml (625 ml sėklų mirkymui ir 250 ml kynvai virti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.3 / 4
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su druska, mielėmis ir smulkintais rozmarinais. Po truputį pildami vandenį gerai suminkykite tešlą.

2. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir iškočiokite tešlą pagal būsimą kepimo plotą – iki 1-2 cm storio. Palikite tešlą pusvalandžiui kilti.

3. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki didžiausios temperatūros (maniškė traukia iki 275 laipsnių karščio).

4. Aptepkite tešlos paviršių aliejumi, apibarstykite sezamo sėklomis ir pašaukite į orkaitę. (Jeigu galite kepti ant kepimo akmens – būtų tobula).

5. Kepkite apie 10-15 minučių, kol duona gražiai pagels ir apskrus.

6. Valgykite šiltą arba šaltą.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 350.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 7.00 g (sausų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės)
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių ir chia sėklų duona be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelio funkcija).

2. Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.

3. Chia sėklas užpilkite 250 ml vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.

4. Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.

5. Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.

6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 1 val. ir 15 min., kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos. Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti kol dar šiek tiek apskrus.

7. Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės. Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.

Ingredientai
Grikiai: 300.00 g (nekepintų (žalių))
Vanduo: 250.00 ml (chia sėkloms brinkinti)
Chia sėklos: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (tinkamo kepimui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką