Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?

Piknikai – neatsiejamas šiltojo metų laiko akcentas. Tačiau kokie jie be skanaus maisto? Tam, kad geru oru ir puikia kompanija mėgautis būtų lengviau, svarbu apmąstyti ir tai, kuo pradžiuginsite gomurį. O kas gali būti geriau nei visų pamėgti mėsos patiekalai, tokie kaip kepsneliai, šašlykai ar dešrelės, gaminti grilyje? Apie tai, kaip teisingai pasirinkti mėsą kepimui ant grilio ir kokybiškai ją paruošti, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios šviežios mėsos parduotuvės „THE FARM“ direktore Renata Martinkute-Kirdiene.
Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?
Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti? / Partnerio nuotr.

Beveik visa mėsa tinkama ruošimui grilyje

Pasak specialistės, kadangi yra labai daug gaminimui grilyje tinkamos mėsos rūšių, pasirinkimą dažniausiai nulemia klientų pomėgiai ir norai. „Šašlykui tinka ėrienos mentė arba kumpis, kalakutienos, vištienos krūtinėlė, kiaulienos sprandinė arba išpjova. Tiesa, pastaroji bus kiek sausesnė, tad ją renkasi žmonės, norintys mažiau riebios mėsos. Šašlykas gali būti daromas ir iš paukštienos šlaunies“, – tikina R.Martinkutė-Kirdienė ir priduria, jog šiuo metu itin sparčiai populiarėja įvairios dešrelės ir mėsainiai, kadangi šie produktai greitai ir paprastai paruošiami. Na, o jautienos mėgėjai dažniausiai renkasi brandintą nugarinę ar išpjovą.

Partnerio nuotr./Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?
Partnerio nuotr./Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?

Svarbu nepadauginti prieskonių

Ekspertės teigimu, kaip ir visur, marinuojant mėsą svarbiausia yra saikas. „Prieskonius naudoti derėtų saikingai. Juk svarbu ne jie, o pačios mėsos kokybė. Jei mėsa gera, tiek ją troškinant, tiek ruošiant grilyje, prieskonių prireiks vos šiek tiek“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, jog skirtingai mėsai derėtų rinktis skirtingus prieskonius. „Štai paukštienai puikiai tinka rozmarinas, o jautienai – raudonėlis. Na, o česnaką galima pritaikyti bet kuriai mėsos rūšiai, dera visur“, – teigia R.Martinkutė-Kirdienė ir pabrėžia, jog svarbiausia vengti majonezinių padažų arba majonezo. Visuomet geriau įdėti keletą prieskoninių žolelių, druskos, pipirų ir įpilti šlakelį vyno.

Ne mažiau svarbus akcentas – marinavimo laikas. Anot specialistės, šis turėtų neviršyti paros, kadangi tiek valandų pakanka išsimarinuoti bet kokiai mėsos rūšiai, nors, pavyzdžiui, paukštienai, užtenka vos poros valandų.

Partnerio nuotr./Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?
Partnerio nuotr./Kepame mėsą ant grilio. Ką svarbu žinoti?

Skoniui reikšmę turi ir laužui pasirinktos malkos

Pasak R.Martinkutės-Kirdienės, griliui svarbiausia pasirinkti lapuočių, o ne spygliuočių malkas bei kokybiškas anglis, pagamintas iš kietmedžio. „Įtakos skoniui paprastai turi ne tiek pats grilinimas, kiek rūkymas. Tokiu atveju reikėtų rinktis medžio drožles, skirtas specialiai rūkymui. Jų būna įvairių – vyšnių, kokoso ir begalės kitokių. Štai šiuo metu labai populiarios tampa drožlės iš statinių, kuriose buvo brandinamas vynas ar viskis“, – pasakoja specialistė.

Tačiau ji pažymi, jog tam, kad mėsa būtų iškepta gardžiai, vien tinkamas malkas parinkti nepakanka. Ne mažesnį vaidmenį atlieka ir mėsos gabaliukų buvimo ugnyje laikas ir liepsnos temperatūra, kadangi itin svarbu jų neperkepti. Anot specialistės, būtent mėsos perkepimas yra dažniausiai pasitaikanti klaida grilintojų tarpe. „Tada mėsa išsausėja, netenka skonio, tiesiog tampa neskani. Labai svarbu atkreipti dėmesį į kepimo laiką“, – teigia R.Martinkutė-Kirdienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius