Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kepame, statome ir puošiame imbierinį namelį

Imbierinis namelis
„Shutterstock“ nuotr. / Imbierinis namelis
Šaltinis: 15min
0
A A

Svarstote, kaip šventine nuotaika užkrėsti savo vaikus? Pasiūlykite jiems sudalyvauti kalėdinio imbierinio namelio statybose!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tai bus ne tik smagus užsiėmimas visai jūsų šeimai, bet ir puiki kūrybą lavinanti veikla. Mažiesiems ypač patiks namuko dekoravimo darbai – juk tuomet jie pačiais įvairiausiais saldainiais ir raštais galės susikurti savo svajonių namelį, kuris vėliau taps puikiu namų dekoro elementu ar kalėdinio stalo puošmena.

Manote, kad tai sudėtingas darbas? Tikrai ne! Pakanka turėti kantrybės, šiek tiek fantazijos ir didelio noro, o tada jokie iššūkiai bus nebaisūs. Taigi jei jau nusprendėte imtis šio malonaus darbo, visų pirma susiplanuokite, kaip atrodys jūsų namelis ir, žinoma, pasidarykite jam tešlą.

Receptas: Kalėdinis imbierinis namelis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 62
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 5.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Medus: 1.00 st. (natūralus arba dirbtinis)
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais, kakava ir medumi.
  2. Pakaitinusi nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti.
  3. Atvėsusią masę sukrėskite į gilų dubenį ir plakite elektriniu plakikliu. Plakdama įmuškite kiaušinius.
  4. Maišydama mediniu šaukštu pamažu suberkite miltus.
  5. Tešlą baikite minkyti rankomis. Suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Susiruošusi kepti namelį, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą – maždaug 2–4 mm storio.

Išsamesnę informaciją, kaip gaminti Kalėdinį namelį, rasite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Receptas: Imbieriniai nameliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 8
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Ruginiai miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 kiaušiniai – tešlai ir 2 kiaušinių baltymai – glajui lipdyti)
Miltelinis cukrus: 230.00 g (130 g – tešlai ir 100 g – glajui lipdyti)
Sviestas: 150.00 g
Medus: 180.00 g
Prieskoniai: 1.00 valg. š. (1,5 – meduolių)
Kakava: 1.00 valg. š. (1,5)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 nugesintos arba kepimo miltelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys – glajui lipdyti)
Kaip gaminti
  1. Inde pakaitikite išmaišytą sviestą, medų, kakavą, meduolių prieskonius ir miltelinį cukrų.
  2. Įmaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais arba soda, įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suminkykite tešlą.
  3. Atidėkite tešlą 15 min. į šoną. Pasigaminkite norimo namelio lekalus ant popieriaus.
  4. Tešlą iškočiokite 5 mm storio, išpjaukite reikiamas namelio dalis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  5. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 8–10 minučių. Kai meduoliai atvės, galite sulipdyti namelį.
  6. Tirštą glajų pasidarykite iš kiaušinių baltymų, miltelinio cukraus ir šiek tiek citrinos sulčių.
  7. Iš tiek ingredientų pagaminsite du namelius.

Receptą atsiuntė Ingrida Zalanskaitė

Iš šios tešlos namelis pavyksta ir tvirtas, ir gardus. Ją išbandėme jau daug kartų ir receptas tikrai nė karto nenuvylė! Na, o kai tešla jau bus paruošta, tereikės su vaikučiais trumpam įsijausti į inžinieriaus profesiją ir pradėti braižybos darbus.

Statome ir puošiame namelį!

Kai namelio dalys iškeps, palaukite kol jos atvės ir su vaikais aptarkite, kaip žadate jį dekoruoti ir puošti. Galbūt mažieji namelį norės aplipdyti spalvingais saldainiais, riešutais, o gal jame dar norės apgyvendinti ir mažą imberinį žmogeliuką, kantriai belaukiantį prie namų durų ir smagiai mojantį savo kaimynams...

Kai idėjos jau bus aptartos ir apgalvotos, pradėkte lipdyti namelį. Tam puikiai tiks baltas glajus.

Receptas: Balto cukraus glajus
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 38
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Kaip gaminti
  1. Atskirkite kiaušinio baltymą, suberkite miltelinį cukrų, citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
  2. Jei glajus bus per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus. Kad patikimai sutvirtintų namelio sienas, glajus turi būti pakankamai tirštas.

Baltas glajus yra nepamainomas ingredientas gaminant Kalėdinį namelį. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Tepkite jį ant kraštų naudodami konditerinį švirkštą (jei tokio neturite, tiks ir paprastas polietileno maišelis prakirptu kampu) arba storesnis teptukas. Jei norite, kad suliptų dar greičiau ir tvirčiau, pagrindinėms sienoms jungti galite naudoti tirpdytą šokoladą, o baltą glajų – tik puošybai. Kai namelis stovės it nulietas, pradėkite jį dekoruoti.

„Shutterstock“ nuotr./Imbierinis namelis
„Shutterstock“ nuotr./Imbierinis namelis

Dekorui ypač tinka spalvoti saldainiai, guminukai ir riešutai. Tiesa, namelis atrodys dar įspūdingiau, jei nepamiršite pagražinti ir jo aplinkos – iš tos pačios imbierinės tešlos galite iškepti mažus imbierinius žmogeliukus, eglutes ar gyvūnėlius, o prie durų įtaisyti kalėdines lazdeles. Pasitelkite fantaziją!

„Shutterstock“ nuotr./Imbierinis namelis
„Shutterstock“ nuotr./Imbierinis namelis

Maži kalėdiniai akcentai

Jei manote, kad šio namelio statybos jums sugaiš pernelyg daug laiko, siūlome ir paprastesnių variantų. Savo kalėdinį stalą galite papuošti ir savo keptais imbieriniais sausainiais – juos taip pat galite iškepti pačių įvairiausių formų ir dekoruoti baltu glajumi.

Receptas: Imbieriniai sausainukai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
2.6 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Medus: 100.00 g (arba sirupo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š. (Baltam glajui; miltelinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (Baltam glajui; šaukštelis citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite. Sumaišykite su prieskoniais, kepimo milteliais ir druska.

2. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, įpilkite sirupo arba medaus, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, užminkykite kietoką tešlą, padalykite į dvi dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 1–2 val. palaikykite šaldytuve.

3. Ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite 3–4 mm storio lakštą, sausainių formelėmis išspauskite įvairias figūrėles. Skardą užtieskite kepimo popieriumi, išdėliokite sausainukus. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje maždaug 10–15 min. Atvėsinkite.

4. Miltelinį cukrų sumaišykite su citrinų sultimis. Glajus turi būti kuo tirštesnis. Kulinariniu švirkštu išpieškite sausainukus. Leiskite glajui sukietėti.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Na, o jei norite stalą pasipuošti valgoma Kalėdų eglute, tam taip pat galite naudoti imbierinę tešlą.

Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 14
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Iš jos pasidarykite ir išsikepkite įvairių dydžių žvaigždės formos sausainius ir, naudodami baltą glajų, suklijuokite jas vieną ant kitos. Kaip tai padaryti, išsamiau skaitykite straipsnyje Meduolinė eglutė: žingsnis po žingsnio.

Astos Černės nuotr./Meduolinės eglutės
Astos Černės nuotr./Meduolinės eglutės

Itin gražiai atrodo ir maži imbieriniai nameliai – jais galėsite puošti kiekvieno šeimos nario puodelį, juk tuomet ir rytinė kava Kalėdų rytą kvepės gardžiaisiais imbierais.

„Fotolia“ nuotr./Imbierinis namelis
„Fotolia“ nuotr./Imbierinis namelis

Dar daugiau idėjų, kaip puošti savo kalėdinį namelį ar šventinį stalą, rasite galerijoje žemiau.

Smagių ir kūrybingų švenčių!

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką