Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepsninė, kurioje telpa visa lauko virtuvė, net paprastą burokėlį paverčia gurmanišku šedevru

Mėgstate skanų maistą? Esate gurmanas ir ieškote neįprastų skonių? Tad jus tikriausiai suintriguotų dūmo skonio šokoladinis pyragas ar pasta su skrudintų porų dulkėmis. „Anksčiau gurmaniškas patiekalas greičiausiai buvo tas, kuris buvo pagamintas iš brangių ingredientų. Tačiau šis suvokimas yra pasikeitęs ir dabar gurmaniška yra tai, kas dar nauja ir neatrasta bei atradimas to, kas pamiršta“,- sako Vilniaus restorano „Sweet root“ virtuvės šefas Justinas Misius.
Big Green Egg kepsninės
Big Green Egg kepsninės / Organizatorių nuotr.

Šiuolaikiniai valgytojai nori daugiau skonio

Šiais laikais, kai gyvename didžiulėje skuboje, norisi, kad valgymo akimirkos teiktų ypatingą malonumą. Greitas ir beskonis maistas nebevilioja, pasiilgome skonių natūralumo ir derinių įvairovės.

Garsiausi pasaulio šefai, norėdami nustebinti vis išrankesnius valgytojus, savo restoranų virtuvėse naudoja geriausios įrangos arsenalą, kad galėtų išgauti pačius tobuliausius skonius. Ne išimtis geriausiu pasaulyje 2018 metais pripažinto restorano „Osterija Francescana“ italų šefas Massimo Bottura ar milijonus gerbėjų pasaulyje turintis britų šefas Gordonas Ramzis. Šie skonio virtuozai savo restoranų lankytojams lėkštėse kasdien pateikia siurprizų, nustebindami nėtikėtinais deriniais ar naujais tų pačių produktų charakteriais.

Legenda tapęs Massimo Bottura prisipažįsta esą sužavėtas „Big Green Egg“ kepsninės galimybėmis ir vis dar tyrinėjantis jos ribas. Šefą žavi tai, kad joje galima rūkinti, skrudinti ir kepti labai aukštoje arba labai žemoje temperatūroje. Nes tai kepsninė, kurioje telpa visa lauko virtuvė.

Organizatorių nuotr./Big Green Egg kepsninės
Organizatorių nuotr./Big Green Egg kepsninės

Tas pats burokėlis su visiškai kitu charakteriu

Pasaulinės skonio tendencijos įsiveržia ir į Lietuvą. 2018 metų geriausių Lietuvos restoranų sąrašo pirmame trejetuke esančio restorano „Sweet root“ šefas J.Misius virtuvėje eksperimentuoja kasdien, kurdamas vis naujus patiekalus ir ieškodamas dar neatrastų skonių derinių. Jo rankose paprastas burokėlis virsta nepaprastu produktu, mat paruoštas „Big Green Egg“ kepsninėje įgauna dūmo skonio, o paskui gali tapti bet kokio patiekalo sudėtine dalimi. Pavyzdžiui, šimtalapio. Taip taip, perskaitėte teisingai, nors gal ir sunku tuo patikėti. Šimtalapis su dūmo skonio burokėliais yra šio šefo restorano meniu.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Sweet root“ šefas Justinas Misius
Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Sweet root“ šefas Justinas Misius

Tokie išskirtiniai patiekalai, J.Misiaus teigimu, užgimsta savaime, tai yra labai smagaus kūrybinio proceso rezultatas. „Dabar yra porų sezonas, tad juos aš beveik visiškai sudeginu kepsninėje, pelenus naudoju gaminant pastą, o pačias porų šerdis patiekiu kaip garnyrą. Ir tų variantų gali būti daugybė“, – intriguoja šefas, neišaukštindamas nei vieno produkto – garšva ir putpelė jam esą vienodo lygio produktai. O gurmanas, anot jo, turėtų būti tas žmogus, kuris visada ieško naujų skonių, domisi tendencijomis ir tai, kas keista ir sunkiai suvokiama, jis bando pats suvokti iš naujo.

Kepsninė, pagaminta naudojant NASA technologijas

Liaudies išmintis sako, kad viskas, kas nauja, yra gerai pamiršta sena. Tai tinka apibūdinti ir keramikinei „Big Green Egg“ kepsninei, turinčiai milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Ši kepsninė pagaminta remiantis tūkstančius metų istoriją skaičiuojančių azijietiškų indų pavyzdžiu, kuris įkvėpė šeštajame XX a. dešimtmetyje Japonijoje tarnavusį amerikiečių leitenantą Edą Fisherį.

Laikui bėgant senovinis indas buvo patobulintas Atlantoje (Džordžijos valstija, JAV) pasitelkiant šiuolaikines žinias, naujas gamybos technologijas ir pažangias medžiagas

„Įvertinau šių prietaisų potencialą ir grįžęs į tėvynę ėmiau juos importuoti ir pardavinėti. Dar vienas neišdildomą įspūdį palikęs dalykas – skonis patiekalų, pagamintų kamado. Šie prietaisai buvo sukurti senų molinių indų, naudotų daugiau nei 3000 metų, pagrindu. XX a. pr. šiems indams buvo pritaikyti dangčiai, ir japonai juose pradėjo virti ryžius. Tačiau mes, įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros, ant indo uždėjome groteles, kad galėtume rūkinti produktus ir kepti sultingus kepsnius,“ – istoriją, kaip ryžių virtuvas tapo legendiniu maisto gaminimo prietaisu, pasakoja Big Green Egg kūrėjas E.Fisheris.

Tiesa, sėkmė neaplankė iš karto, nes pirkėjų nežavėjo indo pavadinimas kamado, japoniškai reiškiantis viryklę, o E.Fisherio netenkino ir kepsninės kokybė, mat molis – labai trapi medžiaga.

Tačiau sužavėtas moliniame puode gaminamų patiekalų skonio, atkaklusis amerikietis nenusileido ir vis ieškojo būdų, kaip galima būtų patobulinti šį prietaisą. „Įdėjome į Big Green Egg termometrą ir dairėmės geresnės medžiagos nei molis, siekdami sukurti geriausią kamado pasaulyje.” Na, o dėl savo žaismingos išvaizdos kepsninė gavo „Big Green Egg“ vardą (“Didelis Žalias Kiaušinis“ liet.).

Paieškos atvedė į įspūdinga keramikos istorija garsėjančią Meksiką. „Dešimtojo dešimtmečio viduryje pradėjome bendradarbiauti su itin modernia gamykla, – tęsia Ed. – Nuo to laiko Big Green Egg kepsniniu keramikinės dalys gaminamos tik iš išskirtinės kokybės keramikos, pasitelkiant NASA išvystytą technologiją. Negana to, keramika buvo padengta tvirta apsaugine porceliano glazūra. Pasiekiau savo tikslą! Reikia paminėti, kad Big Green Egg dažnai kopijuojama, bet neprilygstama.“

Organizatorių nuotr./Big Green Egg kepsninės
Organizatorių nuotr./Big Green Egg kepsninės

Vienoje kepsninėje – visa lauko virtuvė

„Big Green Egg“ aistruolių armija visame pasaulyje noriai dalinasi atradimais ir receptais. O dalintis, pripažinkime, tikrai yra kuo. Mat dėl savo unikalios konstrukcijos šioje kepsninėje maistą galima ruošti įvairiausiais būdais. Tai kepsninė, orkaitė ir rūkykla. Be to, jų yra įvairių dydžių, tad išskirtinėmis akimirkomis gaminant maistą terasoje galima mėgautis ir dviese, ir didžiuliame giminės ar draugų susibūrime.

Švelniai parūkytas upėtakis, sultingas jautienos didkepsnis, minkšti avienos šonkauliukai, aštri meksikietiška tortilja, gurmaniški burgeriai, prancuziška tarta – tai tik maža dalis patiekalų, kuriais nustebinsite draugus.

O gal pasiūlykite bičiuliams kartu „Big Green Egg“ kepsninėje iškepti picą, apkepą, duoną ar netgi pyragą? O per Kalėdas – ir visą kalakutą. Juk yra sakoma, kad skanus maistas vienija.

„Šios kepsninės privalumai suteikia neapsakomai daug galimybių. Ji universalesnė už orkaitę, nes orkaitėje esant tiesioginei kaitrai apskrudinti tam tikrus produktus yra gana sudėtinga. Uždėjus konvektorių kepsninėje galima sustabdyti tiesioginę kaitrą ir paversti ją orkaite. Tada galima paimti keramikinį padą ir kepti aukštoje temperatūroje picą arba duoną, tada kepsninė pavirsta iš orkaitės į krosnį. Ir galima kepti žemoje temperatūroje didelius kepsnius, kas yra daug skaniau nei bet kokioje naminėje orkaitėje. Tad viename įrenginyje telpa net keturi, kas yra tobula ruošiant maistą draugų susibūrimui“, – sako „Sweet root“ virtuvės šefas Justinas Misius.

Norite pamatyti, ką šiose kepsninėse gamina „Didelio žalio kiaušinio“ virusu užsikrėtę gerbėjai? Čia galite rasti daugybę neįtikėtinų receptų. Atrodo kaip aukštasis pilotažas, tačiau gaminti taip paprasta! O erdvė eksperimentams – neribota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius